• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Yağ

O

Olgun Akman

Merhaba Meslektaşlarım...
ÇAlışmakta olduğum firmada atık yağların geri dönüşümü - bertarafı ile ilgili çalışma yapmam lazım.
Analizi daha yaptırmadım fakat benım ögrenmek istediğim bu olayda mali sorumlulukların kime ait olduğu.
Analiz-taşıma vb sürecin işlemin tamamında bilgisi olan daha önce bu çalışmayı yapmış olanlar varsa bana ulaşıp yardım ederlerse sevinirim..HErkese iyi günler
 
Atık yağların bertaraf işlemleri

Öncelikle kolay gelsin diyerek çevre ve atık yönetiminde ilgili yönetmelikleri iyice irdelemeniz gerektiğini belirteyim...

Çevre ve Orman Bakanlığının üzerinde en çok durduğu atık türü atık yağlardır. Atık yağlar bilindiği üzere tehlikeli atık sınıfında değerlendirilmekte olup doğadaki kirletici etkisi de göz önüne alındığında bakanlığımızın hassas yaklaşımlarında ne kadar haklı olduğu yadsınmamalıdır.

Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğini iyice inceleyip değerlendirdiniz. Sonraki aşamada atık yağlar için akredite olmuş Çevre ve Orman Bakanlığından lisans almış Laboratuvarlardan (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
) atık yağ analizlerini yaptırarak işletmenize tesisinize ait atık yağ analiz raporunu hazırlatmalısınız. Bu konudaki mali sorumluluk tamamen işletmenize/tesisinize ait olacaktır.

İlgili hizmet için ücret:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gelelim tesisinizdeki geçici atık yağ depolamasına ve bertarafına bunun için öncelikle geçici atık yağ depolama tankları "Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğine" göre dizayn edilmeli ve uygun bir yere geçici depolanmak üzere atık motor yağları ve atık endüstriyel yağlar olarak geçici depolanmalıdır. Geçici olarak depolanan atık yağlarınızı yine Çevre ve Orman Bakanlığının yetki verdiği bertaraf tesislerine bertaraf ettirmelisiniz. Atık motor yağları taşıma ve bertarafı için Türkiye'de sadece PETDER yetkilidir. Atık endüstriyel yağlar için ise sizin araştırmalarınız ve uygun fiyat ile anlaştığınız firmalara ücret karşılığı atık yağlarınızı bertaraf ettirebilirsiniz. Bu bertaraf işlemlerinde en önemli husus Ulusal Atık Taşıma Formlarıdır.

Yetkilendirilmiş endüstriyel atık yağ bertaraf tesisleri; (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
)

Başarılar Dilerim...
 
Merhaba, Bitkisel atık yağlar fabrikalarda (yemekhanesi olan) yapılan geçici depolarda en fazla 3 ay süre ile depolanıyor.Bu depolama için çim'den atık miktarına bağlı kalmaksızın izin almamız gerekiyormu?
 
Atık yağların önemi

Atık yağlarla ilgili kısa bir bilgiyi ekte paylaşıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • atık yağların önemi.doc
    380.5 KB · Görüntüleme: 99
Merhaba. bende atık yağ geri dönüşüm firmasında çalışıyorum. önemli bir konu ve bunun detayları çok olduğu için bakanlık tarafından sürekli kontrol altında bulunan firmalardır. analizler firmaya aittir. ayrıca atık taşıma formları, kütle balanslar gibi sorumluluklarıda vardır.
 
Türkiye'de atık motor yağlarını almaya yetkili PETDER araç motorlarından çıkan yağlardan başka atık motor yağlarını almadıklarını söyledi. Proseslere ait makinelerde kullanılan motor yağlarının kimyasal bozunmaları ile araç motorlarında kullanılan motor yağlarının kimyasal bozunmaları farklıdır diyebilir miyiz?Yani bu iki atık yağın işleme türü ve süreci farklı olduğu için mi sadece araçlardan çıkan yağları kabul ediyorlar?
 
@capantugba

Bitkisel atık yağlarınızı o kadar süre elinizde tutmanıza gerek yok. Bitkisel atık yağ toplayan firma ile anlaşın ve bidon yada bidonlar dolduğunda çağırın gelip alsınlar. Hiç bir maliyeti yok.
 
@Aykut Gökçay

sizin bilebileceğinizi tahmin ederekten bu aşamada bende bir soru sorayım. bitkisel atık yağlar için kullanılan filtreler tehlikeli atık olarak mı değerlendirilir?? atık yönetimi yönetmeliğinde filtre konusu çok açık değil..
 
Üst