• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yağını getirene para!

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Ev kadınları atık yağlarını getirip bu makineye boşaltacak ve ölçüsüne göre makine para verecek.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği ve atık yağ toplayıcı Ezici Yağ firmasının işbirliğinde bu yıl içinde Türkiye’nin 81 ilinde evlerdeki kızartmalık atık yağların toplanması için ’Baytom’ adlı makine kullanılacak. Ev kadınları atık yağlarını getirip bu makineye boşaltacak ve ölçüsüne göre makine para verecek.

Türkiye’de geçen yıl 6 bin ton atık yağ toplayan Ezici Yağ firması ile Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği işbirliğinde, evlerdeki atık yağların toplanması için ülke genelinde ; kampanya başlatılacak. Türkiye’de yılda ortaya çıkan atık yağ miktarının 350 bin ton olduğuna dikkat çeken Ezici Yağ Enerji ve Biodizel Üretimi firması yönetim kurulu başkanı Mustafa Ezici, bunun sadece 12 bin tonunun toplanabildiğini söyledi. 12 bin ton atık yağ miktarının yüzde 50’sinin kendi firmalarınca toplandığını anlatan Mustafa Ezici, kalan atık yağların ;deniz, yeraltı kaynakları ve ;toprakları kirleterek çok ciddi bir çevre kirliliği oluşturduğunu söyledi.

Mustafa Ezici, İstanbul’da evlere 30 bin adet 5 litre kapasiteli atık yağ toplama bidonu dağıttıklarını, ancak geri dönüşümün çok az olduğunu söyledi. Ezici, karşılığında birşey almadıkları için ev kadınlarının bu bidonları genellikle turşu kurmak ya da pirinç, nohut gibi bakliyat saklamak için kullandığını açıkladı. Ezici, Türkiye’de evlerdeki atık yağların toplanması için ciddi bir çalışma başlatıldığını aktardı. Baytom adlı cihazın Kocaeli, Balıkesir, Nevşehir,Çorum, Samsun, İzmir ve Denizli il belediyeleri ile çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda kullanıma sunulduğunu belirten Mustafa Ezici, şöyle dedi:

"Bu yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 1000’i aşkın noktada bu cihaz bulunacak. Sokak, market, okullar gibi yerlerde toplama noktaları olacak. Ev kadını kardeşlerimiz kullandıkları kızartmalık yağları şişelerde biriktirerek, bu makineye boşaltacaklar. Örneğin 1 litre atık yağa karşı 30 kuruş kazanacak. Makine atık yağı boşaltan kişiye parasını anında verecek. Makineler dolduğundaGPRS üzerinden gelecek sinyal üzerine toplayıcılarımız hemen bu makineleri boşaltacak."


p484cfcdf1abbe0_55490962.jpg

Ayrıntılı bilgi için: ekonomi.milliyet.com.tr/atik-yagini-getirene-para-/ekonomi/ekonomidetay/19.03.2012/1517318/default.htm
 
kullanılan bitkisel yağların ne kadarının bitkisel atık yağa dönüşmesi gerektiğine dair bir oran yasal olarak mevcut mudur?
 
makine, boşaltılan sıvının bitkisel atık yağ olduğunu anlayabilecekse problem yok :D Bu arada atık madeni yağ taşıyan firmanın neden tesislerimden bitkisel atık yağları da alıp gittiği anlaşıldı.
 
@tuba-ak
böyle bir oran yok tabi..kim yağı kaç sefer kullanır bilinmez..Ama yasal prosedür olarak yağ içindekii polar madde miktarı %25 in altında olması gerekmektedier.
 
BİTKİSEL ATIK YAĞ TOPLAMA (Atık yağlarınızı dökmeyin, biriktirin)

Lavabonuzdan döktüğünüz bir litre bitkisel atık yağın bir milyon litre içme suyunu kirlettiğini ve kullanılmış bitkisel yağların evsel atık kaynaklı su kirliliğinin % 25’ini oluşturduğunu unutmayın!

BAYTOM BELGESELİ

25 Haziran 2012 Pazartesi günü TRT HABER "GÜZEL ÜLKE PROGRAMI" BAYTOM'un doğuşu ve gelişimi belgeselini yayınlamıştır.
Söz konusu programı aşağıdaki bağlantıyı tıklayarak izleyebilirsiniz.
Öğretmen Erol Tonga'nın atık yağların denizi kirletmemesi için yaptığı makine.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
(İzlemenizi tavsiye ederim)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bitkisel atık yağların toplanması için alışveriş merkezi ve parklara atık yağ toplama cihazı koyduracak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapacağı yönetmelik değişikliği ile bitkisel atık yağları, atık yağ toplama cihazlarına dökülecek.
Atık yağlar bitkisel yağ sanayicileri derneği tarafından toplanacak, dernek tarafından cihazlar öncelikle marketlere alışveriş merkezlerine, parklara ve nüfusun yoğun olduğu sitelere yerleştirilecek.
Bazı illerde uygulamaya geçmiş durumda. Tüm Türkiye’ye yerleştirilmesi planlanıyor.

Makinenin, bitkisel yağ ile başka bir sıvı karıştırılması durumunda bunları ayrıştırdığı belirtiliyor. Yağ miktarına göre promosyon olarak sıvıyağ, çikolata, sakız ve oyuncak gibi hediyeler vermesi de planlanan ve kullanıcıya döktüğü atığın miktarını sesli şekilde ileten cihazlar, arıza durumunda veya hazneleri dolduğunda içerisindeki GSM hattı aracılığıyla yetkiliyi uyarıyor.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği

Ekli dosyayı görüntüle 11432



 
Üst