• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yağların bertaraf işlemleri

Çetin Saka

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ocak 2009
Öncelikle kolay gelsin diyerek çevre ve atık yönetiminde ilgili yönetmelikleri iyice irdelemeniz gerektiğini belirteyim.. Çevre ve Orman Bakanlığının üzerinde en çok durduğu atık türü atık yağlardır. Atık yağlar bilindiği üzere tehlikeli atık sınıfında değerlendirilmekte olup doğadaki kirletici etkisi de göz önüne alındığında bakanlığımızın hassas yaklaşımlarında ne kadar haklı olduğu yadsınmamalıdır. Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğini iyice inceleyip değerlendirdiniz. Sonraki aşamada atık yağlar için akredite olmuş Çevre ve Orman Bakanlığından lisans almış Laboratuvarlardan (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
) atık yağ analizlerini yaptırarak işletmenize tesisinize ait atık yağ analiz raporunu hazırlatmalısınız. Bu konudaki mali sorumluluk tamamen işletmenize/tesisinize ait olacaktır.

İlgili hizmet için ücret:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Gelelim tesisinizdeki geçici atık yağ depolamasına ve bertarafına bunun için öncelikle geçici atık yağ depolama tankları "Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğine" göre dizayn edilmeli ve uygun bir yere geçici depolanmak üzere atık motor yağları ve atık endüstriyel yağlar olarak geçici depolanmalıdır. Geçici olarak depolanan atık yağlarınızı yine Çevre ve Orman Bakanlığının yetki verdiği bertaraf tesislerine bertaraf ettirmelisiniz. Atık motor yağları taşıma ve bertarafı için Türkiye'de sadece PETDER yetkilidir. Atık endüstriyel yağlar için ise sizin araştırmalarınız ve uygun fiyat ile anlaştığınız firmalara ücret karşılığı atık yağlarınızı bertaraf ettirebilirsiniz. Bu bertaraf işlemlerinde en önemli husus Ulusal Atık Taşıma Formlarıdır.

Yetkilendirilmiş endüstriyel atık yağ bertaraf tesisleri; (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
)
 
öZGE HANIM MERHABALAR; Öncelikle yazınıza geç cevap verdiğim için kusura bakmayın, ben arkadaşlarımla merkezi izmir menemen olan bir danışmanlık şirketi kurdum, bizim danışmanlığını yapmakta olduğumuz tesislerin tamamı atıkların geri kazanımını yapan tesisler. ekip arkadaşlarımın tamamı 9-6 yıllık atık yönetim tecrübesine sahipler, ve danışmanlığını yapmakta olduğumuz geri kazanım tesislerinin türkiye genelindeki atık bulma , sevkiyat yapma, araç programı hazırla, teklif hazırlama işlemlerinide bizzat biz yapıyoruz. m.akyuz@izmiryenicevre.com adresine bilgilerinizi gönderirseniz elimden geldiğince yardımcı olurum. İyi günler.

Atık yağ geri kazanım firmaları; GFB belgesini aldıktan sonra lisans sürecinde türkiyede en zor alınan lisansdır. biz danışmanlık firması olarak 2 tane atık madeni yağ geri kazanım tesisi kurduk, sadece laboratuarına 150 bin TL harcamanız gerekiyor. ve eğer bu işi daha önce hiç yapmadıysanız, girmenizi tavsiye etmem, bilmeyen bir insanın başına çok iş açan bir sektördür. 3 yıllık deneyimimle konusuyorum, İYi günler arkadaşlar.

Selçuk arkadaşım merhaba; Eğer sakaryada oturuyorsan AK enerji firmasında çalışıyorsundur büyük ihtimalle, türkiyede bulunan atık yağ geri kazanım firmalarının tamamında koku problemi vardır. ve bunu hiçbiri çözemez, bu problem tek bir firmada çözülmüştür. oda çanakkalede kurduğumuz firmada, nasıl olduğunu söylemem mümkün değil kusura bakmayın, ama türkiyedeki teknolojiler ile çözülemez, avrupa teknolojilerini incelemeniz lazım.
 
@metinakyuzz
İstanbul'da atık yağ geri kazanım firmasında çalışıyorum. Koku problemi ne yazık ki bizde de var. Scrubber ile bunu aşmayı düşünüyoruz. Bunu uygulayıp başarısız olmuş firma var mı acaba ? Çanakkale'deki firma da bu şekilde mi çözdü acaba sorunu?
 
arkadaşlar merhaba danışmanlığını yaptığım bir firma oluşan yağlarını lisanslı bir firmaya satmak istiyor ancak ben Tehlikeli atıkların kontrolü yönetmeliği madde 5
"f) Atıkların, Bakanlıktan lisans almış bertaraf tesisleri dışında üçüncü kişiler tarafından ticari amaçlar ile toplanması, satışı ve bertaraf edilmesi, diğer yakıtlara karıştırılarak yakılması yasaktır," bendini göz önünde bulundurarak atık yağlarının satışını yapamayacağını söyledim.
Firma bu konuda ısrar ettiği için sizinde fikirlerinizden ve tecrübelerinizden yararlanmak istedim bu yağların lisaslı firmalara satışının yapılıp yapılamayacağı konusunda bilgi verirseniz memnun olurum.
 
@Süleyman Arslan

Merhaba Süleyman Bey,
Atık madeni yağ geri kazanımı yapan bir firmayız ve malesef atık yağları çoğu yerden parayla alıyoruz :(
 
@Emre Efe

Merhaba, şu an danışmanlığını yaptığım tesisler için (hastane ve bağlı sağlık kuruluşları) kategori analizi aşamasındayız. Bazılarından senede bakım onarım esnasında 20-30 lt kadar atık yağ çıkıyor. Bunlar için de ayrı ayrı analiz yaptırmamız gerekir mi sizce? Ve satışını yaparken problem yaşar mıyız, miktar açısından?
 
Merhaba Gizem hanım, Atık yağ için bir kez analiz yaptırmanız yeterli (proseste değişiklik olmadığı sürece) Farklı kaynaklardan oluşan her atık yağ için ayrı ayrı analiz yaptırılması gerekir. Atık yağ miktarı az olduğu için satışı pek mümkün olmaz. Alınması için belli bir miktar ödersiniz.
 
@Meltem Kekeç
Birbiri ile karışmasında bir mahsur olmayan atık kodları var. Araştırırsanız boş yere masraf etmezsiniz.
 
Aslında 3 farklı noktada kullanılan jeneratörlerin yağları bunlar. Bakım onarımlarını farklı firmalar yapıyor ve jeneratörler de farklı markalar/modeller. İçlerinden 2 tanesi 93 model bir tanesi yeni bir jeneratör mesela. Bir de EK-2 kapsamında oldukları için 3'ü de atık yağ bildirimi yapmak zorunda. Ama dediğim gibi senede 20-30 lt atık yağ çıkaran bir jeneratör için analize gerek var mıdır? Sonrasında da bunların satışı vs zor olur mu? Kafamı kurcalayan bunlar aslında. Sadece bir tanesinde yüksek miktar çıkıyor, diğerleri farklı marka/model olduğu için de karıştırılmaz diye düşünüyorum.
 
kesinlikle analiz yaptırmanızda fayda var ve 1. veya 2. kalite ise geri kazanım firmasına 3. kalite ise bertaraf firmasına göndermeniz de hiçbir zorluk çıkmaz. ( lisanslı firmalara analiz sonucu olmadan yağı almazlar zaten) ararsınız firmayı onlar uygun oldukları gün gelir alırlar bu öyle sizi strese sokacak bi durum değil.
karıştırmadan ayrı yağlar ise ayrı vermenizde tavsiyemdir.
 
@Süleyman Arslan

Arkadaşlar ben yönetmelikleri okuyunca atık yağların üretici tarafından lisanslı firmalar satışında bir sakınca olmadığını görüyorum.


Atık yağların kontrolü yönetmeliği
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Kayıt tutma yükümlülüğü
MADDE 26 – (1) Atık yağ üreticileri, yetkilendirilmiş kuruluşlar, yağ üreticileri, işleme ve bertaraf tesisleri, 5/7/2008 tarihli ve 26927 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin EK-IV'ünde belirtilen atık kodlarını esas alarak atık yağlara ilişkin işlemler hakkında kayıt tutmakla yükümlüdür. Bu amaçla;
a)Atık yağ üreticilerince atık yağ beyan formu, analiz belgesi ve ulusal atık taşıma formu,
b)Yağ üreticilerince yağ beyan formu,
c)Motor yağı üreticileri ve yetkilendirilmiş kuruluşlarca yağ beyan formu, analiz belgesi, ulusal atık taşıma formu, fatura ve sevk irsaliyesi,
ç) İşleme ve bertaraf tesislerince analiz belgesi, ulusal atık taşıma formu, atık alış ve ürün satış faturaları ile sevk irsaliyesi
kullanılır.
(2) Bu belgeler atık yağ üreticileri, yetkilendirilmiş kuruluşlar, yağ üreticileri, işleme ve bertaraf tesisleri tarafından en az beş yıl süreyle muhafaza edilir.

Atık alış ve ürün satış faturaları dediğine göre atık alınıp satılıyor ve fatura kesiliyor.

Tehlikeli atıkların kontrolü yönetmeliği


f) Atıkların, Bakanlıktan lisans almış bertaraf tesisleri dışında üçüncü kişiler tarafından ticari amaçlar ile toplanması, satışı ve bertaraf edilmesi, diğer yakıtlara karıştırılarak yakılması yasaktır,

Not : Üçüncü kişi lisanslı firma ve atık üreticisi dışında kalan kişiler/kuruluşlar.
 
Aynı kategoride olan yağların karıştırılmasını önlemek için Atık yağların kontrolü yönetmeliği taslağında birlikte depolanacak atık kodlarını belirtmiştir.Kategori belirleme analizi ve atık yağ gerikazanımı için yardımcı olabilirim.

@Süleyman Arslan

Bakanlıktan lisans almış bertaraf tesisleri dışında diyor.Lisanslı firmalar üreticiden ücret karşılığı bunları alabilir ki bizde öyle yapıyoruz.
 

Ekli dosyalar

  • atikyagtaslak.pdf
    98.3 KB · Görüntüleme: 103
merhabalar, atıkyağların toplanması ile ilgili yetkilendirilmiş kuruluş PETDER, ben atık yağlarımı direk lisanslı geri kazanım firmasında versem bir eksiklik oluşmuş olur mu, yoksa bir kısmını yine PETDER'e mi vermek gerekiyor
 
Atık motor yağlarınızı Atık yağların kontrolü yönetmeliği gereği yetkilendirilmiş kuruluş Petdere vermelisiniz.Ancak hizmet vermekte gecikmeler yaşandığından kategori belirleme analizi yaptırarak geri kazanım firmaları ile görüşebilirsiniz.
 
@shalic

Mrb Atık yağlarda sadece motor yağları (13 02 04-05-06-07-08) toplama yetkisi petder dedir. şöyle bir sıkıntı var bu kodlarda sadece motor yağlarını kapsamıyor Bunların içinde şanzıman, diferansiyel, yağlama vb. yağlarda var. Bu yuzden geri kazanım tesisleride bu kodlarda atık yağ alabilir. Atık yağınızın analiz raporu varsa geri kazanım tesisleriyle görüşebilirsiniz.
 
evet I ve II kategori atık yağları geri kazanım tesisleri alıyor ve bu aralar sayıları çok arttı, geri kazanım firmalarına göndermekte sanıyorum ki yasal bir sıkıntı bu firmalarda sonuç olarak lisanslı ve PETDER toplayıcı bir kuruluş. bu şekilde atık yağlarını yöneten arkadaşlar var mı?

@Akın Taşan

Evet Akın bey analizimiz var II. kategori olduğuna dair bu yüzden bu yağları direk geri kazanım tesislerine verebiliriz bu halde?
 
Motor yağlarında 2. kategori olması sıkıntı yaratabiliyor.Hangi parametrelerden sınırı aştığı önemli.Geri kazanıma mı gidecek enerji geri kazanımına mı bunu bilmek için analiz raporunu görmemiz gerekmektedir.
 
@Bora Yerlikaya

aslında şöyle normalde biz atık madeni yağlarımızı (kamyon ve araçlardan çıkan atık yağlar) PETDER e veriyoruz 2009 senedinde de yapılmış bir analizimiz var kategori II olarak. bir çok atık yağ geri kazanım firması bizim ile iletişime geçiyor atık yağlarımızı ücret karşılığı alabileceklerini söylüyorlar ve herhangi bir ekstra analiz de istemiyorlar bu durumda lisanslı bir firmaya atıklarımı verdiğim ve PETDER e vermediğim için sıkıntı yaşar mıyım acaba.
 
Üst