• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yağların bertaraf işlemleri

Çetin Saka

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ocak 2009
Öncelikle kolay gelsin diyerek çevre ve atık yönetiminde ilgili yönetmelikleri iyice irdelemeniz gerektiğini belirteyim.. Çevre ve Orman Bakanlığının üzerinde en çok durduğu atık türü atık yağlardır. Atık yağlar bilindiği üzere tehlikeli atık sınıfında değerlendirilmekte olup doğadaki kirletici etkisi de göz önüne alındığında bakanlığımızın hassas yaklaşımlarında ne kadar haklı olduğu yadsınmamalıdır. Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğini iyice inceleyip değerlendirdiniz. Sonraki aşamada atık yağlar için akredite olmuş Çevre ve Orman Bakanlığından lisans almış Laboratuvarlardan (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
) atık yağ analizlerini yaptırarak işletmenize tesisinize ait atık yağ analiz raporunu hazırlatmalısınız. Bu konudaki mali sorumluluk tamamen işletmenize/tesisinize ait olacaktır.

İlgili hizmet için ücret:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Gelelim tesisinizdeki geçici atık yağ depolamasına ve bertarafına bunun için öncelikle geçici atık yağ depolama tankları "Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliğine" göre dizayn edilmeli ve uygun bir yere geçici depolanmak üzere atık motor yağları ve atık endüstriyel yağlar olarak geçici depolanmalıdır. Geçici olarak depolanan atık yağlarınızı yine Çevre ve Orman Bakanlığının yetki verdiği bertaraf tesislerine bertaraf ettirmelisiniz. Atık motor yağları taşıma ve bertarafı için Türkiye'de sadece PETDER yetkilidir. Atık endüstriyel yağlar için ise sizin araştırmalarınız ve uygun fiyat ile anlaştığınız firmalara ücret karşılığı atık yağlarınızı bertaraf ettirebilirsiniz. Bu bertaraf işlemlerinde en önemli husus Ulusal Atık Taşıma Formlarıdır.

Yetkilendirilmiş endüstriyel atık yağ bertaraf tesisleri; (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
)
 
öncelikle Çetin beye teşekkürler verdiği bilgilerden dolayı ancak atladığı cok önemli bir mesele var. türkiyede atık yağ olarak elde edilen miktar 250000 ton/yıl 'dır. bu yağların analizleri yapıldıgında 3 kategori atık yağ analizi elde edilir. bu analiz sonuçlarından 1. ve 2. kategori sonucu cıkan atık yağlar geri donuşum yapılmak üzere atık yağ geri dönüşüm firmalarına gönderilir ve bu firmalar türkiye çapında. 27 çivarındadır. eğer geri dönüşümü mümkün olan bir atık yağı bilincsiz bir şekilde depolayıp daha sonrada yonuna buyuk paralar vererek bertaraf gibi bi yola gidilirse ,hem şirket maddi olarak zarar eder, hemde milli bir servet yeniden kullanılabilirken yok edilmiş olunur. ben 1 yıldır atık yağ geri dönüşümü üzerine çalışıyorum. ve nasipse yakında bir geri dönüşüm daha kuracagız. türkiyenin size acı bir gerceğini söylemek istiyorum sevgili arkadaşlar, geri dönüşüm firmaları çevre orman bakanlıgına her ay almış oldugu atık miktarını ve ürettiği baz yagın miktarlarını veriri,ne yazıkki 27 firmanın yıllık toplam atık yağ miktarı 30000 ton. peki geri kalan 220000 ton atık nerde,
 
geri kalan atıklar yasa dışı yollarda on numara yağ adı altında piyasaya sürülmektedir. bu işi yapanlar iyi paralar kazanmakta fakat devlet çok büyük zarar etmektedir. kayıt altına alınmayan 150-170 bin tonunun ise motorin ve fuel-oil'e karıştırıldığı, 10 numara yağ gibi isimler altında satıldığı, ısınma amaçlı ya da ekmek fırınlarında, seralarda ve şeker fabrikalarında yakıt olarak kullanıldığı düşünülüyor.Genellikle oto servislerinden 200 litre kapasiteli varili 50 TL'ye alınan atık yağlar işlenip büyük karlarla satılıyor.kayıt altına alınmayan, ancak piyasadan bedava toplanan 150-170 bin ton atık yağın da 550-650 milyon liralık bir piyasa büyüklüğüne sahip. Madeni yağ piyasasında orijinal kullanım amacına göre kullanılmak üzere müstahzar fatura ile (düşük ÖTV'yle) piyasaya sunulması halinde oluşan vergi kaybı ise 240 milyon lira olarak hesaplanıyor."
 
mrb. arkadaşlar;
bir konuda bilgiye ihtiyacım var yardımcı olabilirseniz sevinirim.
öncelikle trafo yağı ve jeneratör yağlarının özelliklerine ihtiyacım var. internette araştırdım ama yeterli bir bilgi bulamadım. bu yağlar ne kadar süreyle sistemde kullanılıyor? atık yağ oluşumu söz konusu olursa nasıl bertaraf edilmeli? geri dönüşümü ve tekrar kullanılabilirliği ne düzeydedir? trafonun ve jeneratörün yağını değiştiren firma atık yağı geri almak zorunda mıdır? yoksa bertarafıyla tesis kendisi mi ilgilenmelidir? bu yağlar tehlikeli atık kapsamında değerlendirilmeli diye düşünüyorum. yanılıyor olabilir miyim bilmiyorum bu tür yağları alan firmalar var mıdır? bu yağların analizini yaptırmam gerekli midir? bu konularda bilgisi olan arkadaşlar varsa paylaşabilirler mi?
 
Buradan çıkan atık yağlarda tabiki tehlikeli atık yağ kapsamında yer almakta.. Fakat yağ analizinin yapılarak hangi kategoriye ait olduğu tespit edilmelidir. Bun bağlı olarak 1.2. ve 3. kategoriler var. 1.kategori yağlar ürün ve enerji gerikazanımında kullanılabilir. 2. kategori yağlar sadece enerji geri kazanımında kullanılabilir.fakat 2.kategori gözüküpte azkullanılan yağlar da da ürün gerikazanımı söz konusu olabilir.. bunun için yağ analizleri gerekli. 3. kategori yağlar da bilindiği üzere bertarafa (yakma ve/veya deponi) gönderilmektedir.

Tahminimce bu kapsamda kullanılan yağlar 2.kategoridedir.. analiz sonucu az kirlenmiş yağlarda 1.kategori olarak işlem görebilir.. Firmaların aldığı yağlarda yani değerli yağlar 1.kategori yağlar.. diğer yağların toplanması zorunlu olsa çok rağbet görmemekte..

Bildiğim yap analiz yapabileceğiniz yerler;
1.tübitak - bursa
2.alka - istanbul
3.artek - istanbul
4.dokay - ankara

tübitak bu ölçümlerle uğraşmamak adına fiyatı yüksek tutmakta..1200tl civarında.. diğer akredite özel laboratuvarlar ise bakanlığın yayınladığı asgari fiyat listesine göre çalışmakta..oda kabaca 700tl civarı birşey oluyor..
 
Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği

Atık Yağların İlave Yakıt Olarak Kullanımı
Madde 22- I. ve II. kategori atık yağlar ile I. kategori yağların geri kazanım işlemleri sonucunda baz yağ veya petrol ürünü kalitesi tutturulamayan atık yağlar çimento fabrikaları, alçı fabrikaları, kireç fabrikaları, kil kurutma fırınları, demir-çelik yüksek fırınları, enerji santralleri ile atık yakma tesislerinde mevcut yakıta ilave yakıt olarak kullanılabilir. Bu amaçla Bakanlıktan lisans alınması zorunludur. Bu tesislere lisans verilmesi aşamasında Ek-6’da verilen bilgi ve belgeler talep edilir. Atık yağları yakabilmek için lisans talebinde bulunan tesislerde deneme yakmasının yapılması zorunludur. Deneme yakmasının amacı, Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği’nde yer alan emisyon sınır değerlerinin atık menüsü ve atık besleme hızına bağlı olarak tesis tarafından karşılanabileceğini göstermektir. Tesis işleticisi deneme yakmasından önce deneme yakması planını hazırlar ve Bakanlık onayına sunar. Bakanlıkça onaylanan plan doğrultusunda yapılan deneme yakmasından sonra hazırlanacak deneme yakması raporu Bakanlığın değerlendirmesine sunulur.

Atık Yağların Yakılarak Zararsız Hale Getirilmesi
Madde 23- Geri kazanıma uygun olmayan ve tehlikeli atık yakma tesislerinde bertaraf edilmesi gereken III. Kategori atık yağlar ile geri kazanım işlemlerinde ortaya çıkan tehlikeli nitelikli atıklar ve bunlarla kirlenmiş malzemeler ve de atık yağ depolama tanklarının dip çamurları Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre Bakanlıktan lisans almış tesislerde bertaraf edilirler.

bende çalıştığım çimento fabrikasında ilave yakıt olarak atık yağı düşünüyorum fakat gerekli işlemler ve alt yapı sürecini yapmam gerekiyor daha önce bu tür bir konuyla ilgilenen arkadaşlarımdan yardım almak isterim.
 

Ekli dosyalar

  • Atık yağlar.pdf
    217.9 KB · Görüntüleme: 238
Trafo yağlarımızı daha geçen ay analize yolladım. 2. kategori çıktı. Ben aslında 1. sınıf diye tahmin etmiştim ama analizde halojen ve klorür yüksek çıktı.

bu yağların bertarafı atık yağ üreticisi yani işletmenin sorumluluğunda. Çevre orman bakanlığının sitesindeki geri kazanım firmalarına satabilirsiniz.

Trafo yağının markasını ve cinsini biliyorsanız msds lerine bakıp içeriği hakkında bilgi edinebilirsiniz.
 
Çevre ve Orman Bakanlığının atık yağların yönetimi konusunda yaptığı yanlışların başında çimento fabriikalarına atık yağların yakılması için yakma sistemlerinin değiştirilmesi konusunda destek/baskıları olmuştur. ATIK YÖNETİMİ GENEL ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK öncelikle geri kazanım derken Türkiyede yüzlerce Çimento fabrikasına atıkların hemde kategori sınırlaması olmaksızın uygulanan atık yağ yakma yetkisi vermişiz. Son Tübitak Atık Yağ Çalıştayında bu konu gündeme geldi ve geri kazanımcılar ile çimentocular karşı karşıya fakat bunun buşekilde olmasının sorumlusu ortada yok. Bu nedenle atık yağ yakmak için kurman gereken istemi Türkiyedeki atık yönetimi eğilimlerinin de dikkate alarak bir seçim yapmanız Fabrikanızın sürüdürülebilirliği için çok iyi olur. Fikir iyi ama birz geç kalınmış bir olay.
Sevgi ve Saygılarımla.
 
tübitak marmara araştırma merkezi(mam) ile görüştüm fakat bakanlığımızda tübitakta sunumları kalırmış mail yoluyla istedim artık geri dönecekler mi göreceğiz

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

yasin bey bu web sayfasına ulaşamıyorum bu arada bu kaynakları paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim.
 
Merhabalar,
Atık yağ geri kazanım tesisinde çalışmaya yeni başlayan bir kişi olarak en büyük problemim geri kazanım sırasında tesiste koku problemi meydana gelmesi. Bunu gidermek için reaktörün kapagının ust kısmına ve kil ağırtma tankının üstüne davlunbaz koyduk, buralardan cıkan gazları ise baca gazını arıtacak scrubber ve aktif karbon sistemi kurduk. Ama koku problemı hala tam anlamıyla giderilmiş değil. Bu konuda bilgisi olan var ise bana yardımcı olursa çok sevinirim...
 
Metin Bey Merhaba,

Lisanslı endüstriyel atık yağ alan firmalar ile görüşmelerimde sıkıntılar yaşıyorum. 1. kategori atık yağımız olduğu halde, hacim az geldiğinden ve başka şehirde olduğumuzdan almaya gelmiyorlar. (Nakliye karşılanacak olsa bile) 6 aydan fazla depolamamız yasak; ama, firma bulamıyoruz aldırmak için. Olaylar yarattığı çevre boyutuyla değerlendirilmiyor, kazanılacak paraya bakılıyor.

Bu gibi durumlarda bir öneriniz var mı bilmek isterim.

iyi çalışmalar
 
Merhabalar Özge hanım, Madeni Atık Yağların Geri dönüşümü yapan bir firmada çalışmaktayım. Başka Şehirde olunması sorun değilde, tonajın az olması alımlarda sıkıntı yaratıyor. Ama nakliye ücretinin karşılanması söylendiği halde nasıl oluyorda gelip almıyorlar o ilginç doğrusu. Ama o sorunada şöyle bir çözüm bulunabiliyor, o tarafa geldiği zaman firma, o bölgedeki bütün firmalarınkileri toplayıp o şekilde az tonajlı firmaların sıkıntılarınıda giderebiliyorlar.
 
Evet bu problem birçok işletmede olabiliyor.Siz görevinizi yapmak isterken karşı firmaların da haklı olarak gider hanelerini düşünmesi doğal.Bence konu ile ilgili çevre il müdürlüğü ile görüşülmeli.Ya da bir başka alternatif işletme civarında bulunan işletme/işletmeler ile birlikte de verilebilir.Tabii burada organizasyon önemlidir.Geri kazanım firmasının takibi gerekir.
 
sa arkadaşlar bir arkadasım geri dönüşüm yağ sistemi fabrikası kurmuş ve bana bir teklif gönderdi yanına ortak olarak girmemi istiyor %25 hisse ile .. sizce lisans durumu nedir ?(şuan geçiçi lisans aldıgını söylüyor ) (kaç tane farklı lisans gerek bu iş için ) veya böyle bir tesis tam anlamı ile ne kadara kurulur bilgilendirirseniz sevinirim ... hayırlı cumalar herkese
 
Üst