• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yürürlükte Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği - 21 Aralık 2019

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

21 Aralık 2019 tarihli 30985 sayılı Resmi Gazete'de Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Bu tebliğ ile birlikte, 30 Temmuz 2008 tarihli 26952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Resmi Gazete:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Mevzuat Sayfası:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Yönetmelik Özeti: 14 EYLÜL 2020 TARİHİNDE TARAFIMCA KALDIRILMIŞTIR. YÖNETMELİĞİ ÖĞRENMEK İSTEYEN ARTIK KENDİSİ ÇALIŞMA YAPSIN LÜTFEN.




CMNet Mevzuat Grubu.png
 
Son düzenleme:
Cem Bey merhaba, bilgilendirme için teşekkür ederiz. Bu yönetmeliğe göre atık yağ beyan formu tarih olmuş sanırım. TEhlikeli - Tehlikesiz atık beyanında atık yağların beyanı yapacağız sadece dimi. Bir de atık yağ analizleri atık yağ üreticisi tarafından artık yaptırılmayacak heralde o madde kaldırılmış. Yönetmeliğin eklerinde de Grup A ve Grup B diye belirtilmiş. O zaman atık yağ rafinasyon tesisleri atık kabul öncesinde aldıkları numuneye göre kategorisini mi belirleyecekler ? Tam anlamıyla inceleyemedim, sizde inceleyebildiniz mi bilemiyorum ama ilk gözüme çarpan bunlar oldu.
 
Yönetmelik özetine başladım, gün içerisinde yayımlarım. Sorularınızın çoğuna cevap buluruz diye düşünüyorum. Şimdilik beyan kısmı evet, kaldırılmış gibi duruyor. Bunun yerine Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Beyanı'na yansıtmayı istemişler. Analiz kısmı hâlâ var ama atık üreticisi için değil de, lisanslı tesis kuracaklar için getirilmiş. Yine de özet bitince daha detaylı inceleme fırsatı bulursunuz.
 
Mevzuat sayfasına eklenmeden yönetmelik özetini ekledik ? Yorumlarınız değerli, gelin birlikte tartışalım.
-Atık yağ beyan formu kaldırılmış. Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Beyanı'nda yazmamız yeterli.
-Atık yağ analizini, rafinasyon firmaları yapacak. Ücretin kimden alınacağı ile ilgili bilgi yok. Ama standartlar kesin.
-Mevcut tesisler 2021 yılı başında sisteme geçiş yapmış olmak zorundalar.
-Atık Yağ Geri Kazanım lisansı tarih olmuş, onun yerine Atık Yağ Rafinasyonu lisansı gelmiş.
-Yönetmelik yayımlandığı tarihte değil, 01.01.2020'de yürürlüğe girecek.
 
Önceki yönetmelikte kullanılan yağın türünde değişiklik olacağı zaman analizin yenilenmesi gerekli diye yazıyordu. Ancak bazı il çevre müdürlükleri 5 sene de bir analizin yenilenmesi gerekli diye görüş bildiriyordu. Bence analizlerin 5 senede bir yenilenmesi gerekli ve yapılan analizi eğer ortak şirket varsa ve kullanılan yağ ile proses aynı ise diğer şubelerde de bu analizin kullanılması gerekir.
 
Yağları yetkilendirilmiş kuruluşa teslim etme zorunluluğu ile atık madeni yağ satışı yapan firmalar büyük darbe yemiş olacaktır. Hali hazırda yetkilendirilmiş kuruluş ücretsiz olarak yağ topladığı için diğer atıklarının finansmanını atık yağdan sağlayan firmalar zor duruma düşecektir. Yetkilendirilmiş kuruluşun atık motor yağı toplaması kapsamı tüm atık madeni yağların toplanması olarak genişletilmiştir. Mevcut taşıma lisanslarının ve araçların yetkilendirilmiş kuruluş ile iş birliği yapmaması halinde bir geçerliliği olması da verilen hakkın geri alınması anlamı taşıyacaktır.
 
merhabalar,
öncelikle bir sorum olacak eskiden yağ analizi yaptırıp hangi kategoride ise o kategoride lisanslı bertaraf kuruluşuna yani Petdere teslim ediyorduk. Bu aşamada atık kodunu biz belirleyip analiz yaptırmadan direk çıkışını yaptırabilir miyiz yoksa analiz yaptırmamız zorunlu mudur hala ?
 
Begüm Hanım ,

Yönetmelikte analiz kısmını rafinasyon tesisi yapacağı şeklinde okudum.
Yani yönetmeliğe göre mevcut analizler ne kadar süreli geçerli olacak belli değil.
Ama atık yağınızı direk rafinasyon tesisi analiz yaparak (PCB Değerine göre ) alımı gerçekleştirecek.

Ben bu şekilde yorumladım :)

1577081458555.png
 
@Begüm Soydaş Begüm Hanım merhaba, Fatih üstadımın dediklerine ek olarak; bağlı bulunduğum tesiste atık motor yağı analizi var ve PETDER firmasına bu analiz doğrultusunda atık motor yağlarını veriyorum. Ancak diğer şubelerden çıkan atık yağları aynı firmaya verirken PETDER firmasının yapmış olduğu analizi kullanıyorum ve 2. kategori olarak veriyoruz. Bugüne kadar sıkıntı yaşamadım. Siz de PETDER firmasına atık motor yağı verirken onların yapmış olduğu analizi kullanabilirsiniz.
 
o zaman benim de anladığım kadarıyla tesisten hangi atık yağ çıkacaksa motat sistemi üzerinden atık yağ çıkış talebi açıyorum,gelip alıyorlar ve onlar analizi yapıyorlar bizim yükümlülüğümüzde artık değil.:)
 
@Begüm Soydaş
Evet. Siz firmayla iletişime geçip yağlarınızın değerlendirilmesini istersiniz. Daha sonra tesis analizi yapar gerekli teklifi iletir ve sizde motattan taleple birlikte gönderimini sağlarsınız.
 
Arkadaşlar Merhaba,

Kafamıza takılan konu motor yağı değişimleri ile ilgili;

Yönetmelikte bahsi geçen motor yağları sadece araçlar için mi yoksa, ekipman motorları da buna dahil midir?

Ayrıca yönetmelikteki motorlu araç kısmına dizel forkliftler de dahil olur mu? Olursa değişim süreci nasıl işleyecek?
 
Olgaç Bey,

Değişimleri kendi içerimizde yapıyoruz. Bunun için anladığım kadarıyla 2021 tarihine kadar il müdürlüklerinden izin alınması gerekiyor değil mi?
 
Üst