• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yürürlükte Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği - 21 Aralık 2019

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

21 Aralık 2019 tarihli 30985 sayılı Resmi Gazete'de Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Bu tebliğ ile birlikte, 30 Temmuz 2008 tarihli 26952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Resmi Gazete:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Mevzuat Sayfası:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Yönetmelik Özeti: 14 EYLÜL 2020 TARİHİNDE TARAFIMCA KALDIRILMIŞTIR. YÖNETMELİĞİ ÖĞRENMEK İSTEYEN ARTIK KENDİSİ ÇALIŞMA YAPSIN LÜTFEN.




CMNet Mevzuat Grubu.png
 
Son düzenleme:
Gizem üstadım, atık yağ üreticisinde analiz varsa sıkıntı etmiyorlar. Eğer yoksa PETDER kendi analizini kullanıyor.
 
Merhaba,
Dikkat ederseniz; Madde 9'da belirtmiş olduğunuz bildirim "Yağ Üreticilerinin Yükümlülükleri" başlığı altındadır.
Atık yağ üreticisinin yükümlülükleri başlığı altında MADDE 8 e bendinde;
- Atık beyan formunu bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde her yıl Ocak ayından itibaren başlamak üzere en geç Mart ayı sonuna kadar Bakanlıkça hazırlanan çevrimiçi uygulamalar kullanarak doldurmak, onaylamak, çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla,
Denilmektedir, yani Atık Yönetim Uygulaması (MOTAT/TABS) üzerinden yapmış olduğumuz beyan yeterli olacaktır.
Bilginize,
 
Merhaba,

21 aralıkta yayınlanan Atık Yağların Yönetimi yönetmeliğinin Atık yağ üreticisinin yükümlülükleri MADDE 8 inde
(2) Motor yağı değişimi yapılan işletmeler, Atık Yönetimi Yönetmeliğinin 13 üncü maddesindeki hükümler doğrultusunda geçici depolama alanı kurmakla, il müdürlüğüne başvurarak Ek-3’te yer alan belgeyi almakla, Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla, motor yağı değişimine ilişkin bilgileri çevrimiçi programı kullanarak bildirmekle ve onaylamakla yükümlüdür." yazmakta.

Motor yağı değişim noktası izin belgesi nasıl alınır?
İl müdürlüğü başvurusunda hangi belgeleri vermeleri gerektiği konusunda yardımınızı rica ederim.

(Not: Otomobil tamirhaneleri/ oto servisler için soruyorum)
 
atık yağlarla ilgili bedelsiz ifadesinin kaldırılması hakkında bilgisi olan var mı daha önceden atık yağlarla ilgili bir çalışmada bulunmadım ilk kez bulunacağım
 
Merhabalar, yayınlanan yeni yönetmelik sonrası gfb-çevre izni alan arkadaşlar varsa sürece dair bilgi almak istiyorum. Yönetmeliği okudum ancak kafamdakileri netleştirmek adına yardımcı olursanız sevinirim:)
 
Merhaba kafanıza takılanları sorun yardımcı olmaya çalışalım. Bizde "Atık Yağ Rafinasyon Tesisi" konulu Çevre lisansı almak üzere çalışma yapıyoruz.
 
Merhaba, biz gfb almak için çalışma yapmaktayız. Deneme üretimi için atık yağın yetkilendirilmiş kuruluştan talebini rafinasyon tesisi yapacak sanırım. Atık yağ miktarını nasıl belirlemeliyiz (deneme üretimi için) ve bu aşamada TS EN ISO/IEC 17025 STANDARDINI almalı mıyız yoksa alacağımızı taahhüt edip gfb onaylanana kadar veya onaylandıktan sonra alabilir miyiz.
 
Şimdi öncelikle Gfb çalışmasına başladığınız için Kapasite Kriterlerine göre (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
buradan ulaşabilirsiniz.) Kapasite raporu aldığınızı ve TSE 13541 Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesini aldığınızı ve tesisin fiziksel şartları sağladığını varsayarak 21.12.2019 Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği Ek-4 Deneme Üretim Planı oluşturup bakanlığa sunmamız gerekiyor. Deneme Üretim Planı bakanlıkça uygun görülür ise denetim planı oluşturuluyor.Bakanlık , il müdürlüğü , TSE , Tübitak 4 kurumun katılımı ile deneme üretimi yapılacaktır. Bu kurumların belirlediği ortak tarihte (tahminimce bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşa ilgili tarihte yağ getirilmesi konusunda planlama yapılacaktır.Yönetmelikte konu hakkında net birşey yok.) yetkilendirilmiş kuruluş tarafından getirilen yağdan numune alınarak tesiste PCB ve Klor analizleri yapılacaktır.(17025 akreditasyona sahip laboratuvar zorunluluğu mevcut yönetmelik ile getirilmiştir.) Geri kazanıma uygun çıkar ise proses beslenmeye başlayacaktır. Kurumlar üretime girişte , üretim esnasında ve üretim sonunda TSE 13369 Baz yağ standartlarına göre(Yönetmelik Ek 5) analiz edilmek üzere numune alacaktır. Analizin yetkin olması durumunda Tübitak ve Tse eşliğinde rafinasyon tesisinin laboratuvarında değil ise Çevre Referans Lab. veya Tübitak laboratuvarlarında yapılacaktır.

"Deneme üretimi sonucunda TÜBİTAK MAM tarafından sonuç raporu hazırlanarak Bakanlığa sunulur. Deneme üretimi sonuç raporunda tesis akım şeması, kütle denkliği, proses koşulları (sıcaklık, basınç, vakum, süre, baz yağ verimi), tesisin fiili kapasitesi ile altıncı, yedinci ve sekizinci fıkralar gereğince yapılan analizlerin sonuçları doğrultusunda tesisin atık yağdan baz yağ üretimine ilişkin teknik yeterliliği değerlendirilir. Bakanlıkça sonuç raporunun uygun bulunması halinde rafinasyon tesisi Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine göre geçici faaliyet belgesi almak üzere Bakanlığa başvurur. "

İbaresi yönetmelikte geçmektedir.
 
Bora Yerlikaya@Bora Yerlikaya , biz atık yağ geri kazanımı olarak çevre iznimizi aldık, rafinasyona dönüştürebilmek içinde çalışmalarımız devam etmekte..bu süreçte atık yağ kabulü yapılacak.. kodlara göre ek1 den grup belirleniyor ve analizlerin yapılması gerekiyor değil mi..başka dikkat etmem gereken bir husus var mıdır? Ek olarak, rafinasyona dönüşmeden analiz yapmama gibi bir lüksümüz var mıdır?
 
Duygu Hanım Merhaba,

Atık Yağ Geri Kazanım konulu çevre lisansına sahip tesisler Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında atık yağ rafinasyon tesisleri şartlarını 1.1.2021 tarihine kadar yerine getirerek Atık Yağ Rafinasyon lisansı almak zorundalar. Sizin lisanslı firma ile yapmış olduğunuz sözleşmenin içeriği önemli. Bazı firmalar atıklarını başka lisansı firmalara verilememek üzere sözleşmede "atıkları ...... Ltd. Şti. firması haricinde verilmesi, toplanması ve geri kazanımı yapılamaz" diye ibare ekletiyorlar. Bu bana çok doğru gelmiyor. Ben piyasa şartlarına göre atığımı istediğim firmaya verebilirim ya da satabilirim. Örnek vermek gerekirse; lisanslı firma ile sözleşme yaparken "piyasa şartlarına uygun olarak tesiste oluşan proses atıklarını ..... Ltd. Şti. haricindeki lisanslı firmalar da atıklar verilebilir" tarzında bir ibare eklenebilir. Bugüne kadar atıklarını anlaşmalı lisanslı firma haricinde başka bir firmaya verip şikayet eden firma duymadım. Bir de bu atık motor yağlarını sadece PETDER firması topluyordu. Diğer lisanslı firmaların lisans belgesinde 13 02 08 atık kodu oluyordu ama toplamaya yetkisi yoktu. Bu bakımdan firmalara atık yağ rafinasyon lisans şartı getirildi ve benim şahsi fikrim çok iyi oldu. Bazen atık motor yağları verebilmek için aylarca bekleyen firmalar oluyordu.
 
Olgaç Bey teşekkürederim. Yönetmeliği tekrar gözden geçirdim ve tekrar atık yağlarımızı verdiğimiz firma ile görüştüm.
2021 yılına kadar atık yağlarımızı verme sürecini herzamanki gibi devam ettireceğiz.(Geçici Madde 3 te bunula ilgili ayrıntılar vardı.)
Acak 2021 yılından sonra atık yağları sadece yetkilendirilmiş kuruluşa verme yükümlülüğümüz var. Bu süreçte izin lisansında geri kazanım yazan firmalar da atık yağ rafinasyon tesisi olarak belgelerinde güncelleme yapıcaklar.
Bu firmalar lisanslarını atık yağ rafinasyon tesisi olarak düzenleyince hem 130113 hem de 130208 kodlu atıkları onlara verebilecekmiyiz?
Yoksa mevzuat bize hayır sadece yetkilendirilmiş kuruluşa vereceksin mi diyor. Algım bu saatte çok düştü kusura bakmayın,
 
@dyg Atık Yağ Rafinasyon lisansı alan firmalara 13 01 13 ve 13 02 08 atık kodunu verebilirsiniz. Ancak firmalar bunun için uğraşıyor. 13 02 08 atık kodunu atık yağ rafinasyon lisansı alan firma yok ise PETDER firmasına verebilirsiniz. Diğer 13 01 13 atık kodunu ise anlaşmalı olduğunuz firmaya vermenizde sakınca yoktur. Anladığım kadarıyla anlaşmalı olduğunuz firma da bu şartları yerine getirmeye çalışıyor. ( Estağfurullah. Kafa yoğunluğu olması normaldir). :)
 
Merhaba kara araçlarında motor yağı değişiminden çıkan atık motor yağlarını normalde 130208 atık kodu ile veriyorz.Gemilerde kullanılan motorların makinelerin motor yaplarının değişiminde hangi atık kodunun kullanılması gerekir bir bilgisi olan var mı?
 
Üst