• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yürürlükte Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği - 21 Aralık 2019

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

21 Aralık 2019 tarihli 30985 sayılı Resmi Gazete'de Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Bu tebliğ ile birlikte, 30 Temmuz 2008 tarihli 26952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Resmi Gazete:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Mevzuat Sayfası:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Yönetmelik Özeti: 14 EYLÜL 2020 TARİHİNDE TARAFIMCA KALDIRILMIŞTIR. YÖNETMELİĞİ ÖĞRENMEK İSTEYEN ARTIK KENDİSİ ÇALIŞMA YAPSIN LÜTFEN.




CMNet Mevzuat Grubu.png
 
Son düzenleme:
Bu uygulamayı araç yağ değişimi yapan firmalarda firma sahibi veya çalışanı mı yapıyor olacak. Zorunlu çevre mühendisi veya danışmanlığı aransamıydı ki acaba @Cem Yılmaz Bey :) fikriniz nedir?
 
@TAHA UMUT KORKUT Sürekli bir sözleşme gerektiren durum olduğunu düşünmüyorum. Ancak her değişim yapan yere EÇBS Sistem açılışı, uygulamanın kullanımının öğretilmesi gibi tek seferlik anlaşma yapılabilir.
 
@TAHA UMUT KORKUT Aynen, hatta bu biraz daha kolayı. Tıpkı MoTAT sisteminden atık gönderme gibi. Girilen bilgiler çok sığ, bilgisayar kullanmayı bilen herhangi bir kişi 1 kere yaptıktan sonra kolayca yapacaktır. Danışmanlık firmalarının 3 kişi zorunluluğu 4 'e yükseltildiğinde bile istihdam açılmadı doğru düzgün. Buradan yeni bir sektör çıkmaz :)
 
@Cem Yılmaz Cem Bey tesiste motor yağı değişimi yapıp geçici atık deposunda bunları muhafaza ediyoruz, sonrasında lisanslı tesislere verilmek üzere depoluyoruz. Bizim bu belgeyi almamız gerekiyor mu? Yoksa sadece motor yağı değişimi yapan sanayideki firmalar mı bu belgeyi alacak?
 
@dyg atık motor yağı ile atık endüstriyel yağ arasındaki fark bu. Faaliyet konunuzda olup olmaması önem arz etmiyor. Siz aracınızın motor yağını tesiste değiştiriyor musunuz? Sorunun cevabı evet ise, bu belgeyi alacaksınız. Dozer de bir araç sayıldığına göre, almanız gerekiyor.
 
@Cem Yılmaz forkliftlerin (mazotlu) yağ değişiminden dolayı da bir çok firma (forklift bulunduran) bu kapsama girmesi gerekiyor, ama forklift servisi tarafından tesisde değişşe bile forklift servisi tarafından belge alınırsa kapsam dışı olarak değerlendire bilir miyiz. Elbette bu belgeyi servisten alınmıyorsa haliyle kapsam dahilinde oluyor işletme değil mi. Siz değerli üstadlardan teyit almak istedim. ilgi ve yardımınız için şimdiden teşekkürler.
 
@yeniçevreci Servis bu belgeyi almıyorsa bir kere sizin kesinlikle almanız lazım. Bu konuda farklı görüş geleceğini sanmıyorum. Ancak diğer kısım biraz aklımı kurcalıyor. Henüz belgeyi almadım, alınan belgenin üzerinde adres yazıyor mu bunu öğrenmek lazım. Çünkü MoYDeN uygulamasında adres bilgisi yok, sadece değişimi yapana ait bilgiler, tarih ve atık bilgisi görüyorum. İl Müdürlüğünden bir teyit alınabilir bu konuda.

Benim mantığıma sorarsanız yapılabiliyor olması lazım.
 
Herkese Merhaba,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından " Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi" konulu yazı gönderilmiştir. Bilgilerinize.
 

Ekli dosyalar

  • Motor Yağı Değişim Noktası izin Belgesi.pdf
    123.5 KB · Görüntüleme: 185
Merhabalar,

Çalışmakta olduğumuz bir belediyeye motor yağı değişim noktası izin belgesi yazısı gelmiş, konu hakkında pek bilgi sahibi olmadıkları için bizden yardım talep ettiler. Belediyeye ait araçların motor yağı değişimi yine belediyeye ait şantiyede yapılmakta, yazıya göre şantiyeye izin belgesi alacağız. Bunun dışında belediyeye ait olabileceğini düşündüğünüz veya bildiğiniz bir motor yağı değişim noktası var mıdır? Bir diğer sorum, İlçedeki farklı motor yağı değişim noktalarından belediye sorumlu tutulur mu?
 
@makbule kaya üstad,

Belediyelerin kendisine ait yerde motor yağı değişimi yapılıyorsa belge alınması gerekir. Örnek vermek gerekirse; belediyeye ait makine ikmal birimleri vardır ve araçların motor yağı değişimi burada yapılıyor. Belgeyi makine ikmal birimi adına almak gerekir. Diğer soruna gelecek olursak, farklı noktalarda yapılan motor değişimleri belediyeye ait birim veya kurum değilse belediyenin sorumluluğu bulunmaz.
 
Firmam kaldırım taşı üretiyor ve bunları kendi kamyonları ile nakil yapıyor.sadece kendi araçlarının yağ değişimini yapıyor.bu tesisinde alması gerekiyormu yağları kendi alanımızda depolayıp daha sonra petdere veriyorduk

ayrıca başka tesislermizde forkliftlerde yağ değişimi oluyor senelik 5 kg civarı vs bunlarında alması gerekiyormu.

sonuçta biz bunları ticari olarak yapmıyoruz.sizlerin yorumlarına ihtiyacım var.
 
@turkay23 Türkay Hanım Merhaba,

Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği'nin ilgili maddesini paylaşıyorum;

1599994834369.png

Araçların ve forkliftlerin motor bakımları firmanızın kendi bünyesinde yapılıyorsa "Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi" alınması gerekir. Eğer firmanızda yapılmıyor ve yetkili servislerde yapılıyorsa yetkili servisin alması gerekir. Sizin almanıza gerek bulunmamaktadır.

1599995126034.png
 
Olgaç bey firma forklift bakım hizmetini dışarıdan destek alıyırsa ne yapmamız lazım.yani gelen kişi örnek veriyorum yağı değiştiri yağ elimizde kaldı Bu yağı alıp götürürse yine. bu belgeyi almamız lazım mı Yine almamız lazım mı veya forklift alıp götürüp kendi yerlerini değiştirip geri geliyorsa yine bu belge almamız gerekiyor mu
 
Üst