• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yürürlükte Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği - 21 Aralık 2019

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

21 Aralık 2019 tarihli 30985 sayılı Resmi Gazete'de Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Bu tebliğ ile birlikte, 30 Temmuz 2008 tarihli 26952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Resmi Gazete:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Mevzuat Sayfası:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Yönetmelik Özeti: 14 EYLÜL 2020 TARİHİNDE TARAFIMCA KALDIRILMIŞTIR. YÖNETMELİĞİ ÖĞRENMEK İSTEYEN ARTIK KENDİSİ ÇALIŞMA YAPSIN LÜTFEN.




CMNet Mevzuat Grubu.png
 
Son düzenleme:
Üstadım, forklift ve araç bakımları yetkili servislerde yapılıyorsa, bakımın yapıldığına dair fatura vb. evrakları alarak dosyanızda muhafaza edebilirsiniz. Diğer sorunuza gelelim; diyorsunuz ki, yetkili servis firmamıza geldi ve motor yağını değiştirdi. Çıkan atık motor yağını yetkili servis alabilir. Bu durumda motor yağının kendileri tarafından alınıp, lisanslı firmalara verileceği konusunda bir taahhütname alınmasında fayda var. Bir diğer husus ise, motor yağı değişim noktası izin belgesi alınması gerekir mi? Atık yağların yönetimi yönetmeliğinin ilgili maddesini sizinle paylaşıyorum.

20200914_112551.jpg
 
peki saygıdeğer, üstadlar ben bir şey daha sormak istiyorum. İşletmeler böyle bir izin belgesini almaya ya da izin belgesi olan yerle çalışmaya karşı yasal yükümlülüğümüz/yükümlülükleri olduğu halde direnç göstere biliyorlar. bu düşünceyi engellemek, bertaraf etmek adına bunun alınmadığı durumlarda hangi ceza uygulanacağını söylesek doğru olur. İdari ve para cezası olarak hangi ceza kapsamında değerlendirilir.
Sonuçta, "Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi" bir çevre izin belgesi olarak yorumlayıp, faaliyet durudurma kararına kadar ilerleye bilinir diye yorum yapmak yanlış mı olur. konu hakkında ki değerli yorumlarınızı paylaşa bilir misiniz. ilgi ve yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
@Olgaç Sürmelihindi Öncelikle cevaplarını ve bizi deneyimleriniz ile bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Verdiğiniz cevaba istinaden benim kafamda oturtamadığım bir nokta var. Pratik kullanımda forkliftleri düşündüğümüz zaman, servis işletmeye gelip değişiyor, pratikte uygulana bilir hali de bunun dışında biraz zor olur. Konuyu forklift servisi ile konuştuğumda elinde dışarıya motor yağı değişimi yapılmayacağını bu belgenin sadece aldığı nokta için geçeli olduğunu ve forkliftlerin servise getirilmesi gerektiği söylenmekte. Belki söyleyen de çok inanmıyor ama aksini ispat edebileceğim bir yazı ya da döküman var mıdır. Ayrıca işin bu kısmını ben de kafamda oturtmuş değilim. Konu hakkında ki değerli yorumlarınızı paylaşa bilir misiniz. ilgi ve yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Tesis kiralık forklift kullanıyorsa yine motor yağı değişim noktası izin belgesi almalı mıdır? Yani X firması Y'den kiraladığı forkliftin motor yağı değişimini X firmasında yapıyorsa, bu izin belgesini X mi almalı Y mi almalıdır? Bakanlık'a ulaşamıyorum, bilen birisi bilgilendirirse sevinirim. Teşekkürler.
 
@gozde-i Ben daha kiralık olmadığı kısmı kafamda oturtamamışken, bu soru da güzel soru (:
Herhalde yağı değişen kim ise, izin belgesini de o alması lazım diye düşünüyorum ama platformda ki üstadlarımızın konu hakkında değerli görüşlerini öğrenmek isterim.
 
'' Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi '' belgenin isminden de anlaşılacağı üzere değişim yapılan alanda yönetmelik kriterleri sağlanarak o alan için belge alınmalıdır. Forklifti kiraladığınız Y firması kendi servislerine götürüp orada yağ değişimini yaptırabilirseniz anca o şeklide muaf olabilirsiniz.
 
Merhabalar;

Tesisimde forklift bakımını yapan firma gelip bakımı yapıp, atık yağı alıp götürüyordu. Bu durumda bizim motor yağı değişim noktası izin belgesini almamız gerekiyor sanırım. Bundan sonraki süreçte bu yağı bizim mi depolayıp bertaraf etmemiz gerekiyor? Yardımcı olan olursa sevinirim :)
 
Merhaba ,

Motor Yağı değişimi ile ilgili çok muallakta sorular bulunuyor . Yönetmelikte de spesifik durumlar ile ilgili (kiralık forklift vb. ) herhangi bir açıklayıcı unsurda yok. Bu nedenle şahsi fikrim sizin belgeyi almanız ve yağlarınızı kendiniz depolamanız yönünde İlgili madde de şöyle diyor ; 2) Motor yağı değişimi yapılan işletmeler, Atık Yönetimi Yönetmeliğinin 13 üncü maddesindeki hükümler doğrultusunda geçici depolama alanı kurmakla, il müdürlüğüne başvurarak Ek-3’te yer alan belgeyi almakla, Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla, motor yağı değişimine ilişkin bilgileri çevrimiçi programı kullanarak bildirmekle ve onaylamakla yükümlüdür.
. Ancak konu ile ilgili net bilgiyi görüş alarak veya mail ile bakanlıktan fikir edinerek devam ettirmeniz en mantıklı yol olacaktır.
 
Merhaba ben bakanlıktaki ilgili birime mail attım;

Mailde, yağ değişim yapan firmaların da (yetkili servis vb.) kimi zaman yağı kendilerinin aldıklarından da bahsettim. Bu hususta cevap yazısı aşağıdaki gibidir;


''Merhaba,

Sorunuzun cevabı olması açısından öncelikle sistemin sürecini açıklayayım.

Belge düzenlenmesini müteakip MoYDeN Uygulaması, Atık Yönetimi Uygulaması altında aktif hale gelmekte ve öncelikle firmanın hali hazırda bulundurduğu atık yağların bilgisini (stok bilgisi) girmesi talep edilmektedir. Stok bilgisi girildikten sonra ise motor yağı değişimine ilişkin bildirimler “Yeni Bildirim Yap” bölümünden yapılabilmekte ve yapılan bildirimde belirtilen miktar stoğa eklenerek devam etmektedir.

Bu doğrultuda, motor yağı değişim hizmeti veren firmalar tarafından atık motor yağlarının atık üreticisine (motorlu araç sahibi işletme) teslim edilmesi, atık üreticisi tarafından (motorlu araç sahibi işletme) Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi’nin alınması, bildirimlerin yapılması, atık motor yağlarının atık geçici depolama alanında uygun süre ve koşullarda geçici olarak depolanması ve Bakanlığımızca yetkilendirilmiş kuruluşa (PETDER'e) teslim edilmesi gerekmektedir.

İyi çalışmalar dilerim. ''
 
Dışarıdan tesise gelip de yağ değişimi yapan firmaların, o yağı alıp götürme gibi bir yetkileri yok (lisanslı taşıma belgeleri varsa alabilirler tabi), tesise ait bir atık olduğu için tesiste depolanması ve gönderilmesi gerekmektedir. yanlışım varsa düzeltin lütfen.
 
Son düzenleme:
Merhaba ,
EAYP Hazırlanması için belirli bir yönetmelik baz alınarak yapılmıyor. Genel olarak Atık Yönetim yönetmeliği baz alınıyor. Atık yağlarınız bulunuyorsa bunu normal Endüstriyel Atık Yönetim planınıza dahil edebilirsiniz. EAYP formatı için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
linkinden ilerleyebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Hocam,motor yağı değişim noktası izin belgesi alınırken Antalya için endüstriyel atık yönetim planı isteniyor.Daha önce atık yönetim planı hazırlamadığım için elinizde doldurulmuş formatı var mıdır .ulaşabilir miyim diye sormak istedim aslında @Fatih Koçak
 
Üst