• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yürürlükte Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği - 21 Aralık 2019

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

21 Aralık 2019 tarihli 30985 sayılı Resmi Gazete'de Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Bu tebliğ ile birlikte, 30 Temmuz 2008 tarihli 26952 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Resmi Gazete:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Mevzuat Sayfası:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Yönetmelik Özeti: 14 EYLÜL 2020 TARİHİNDE TARAFIMCA KALDIRILMIŞTIR. YÖNETMELİĞİ ÖĞRENMEK İSTEYEN ARTIK KENDİSİ ÇALIŞMA YAPSIN LÜTFEN.




CMNet Mevzuat Grubu.png
 
Son düzenleme:
Selamlar,
Tesis içinde motor yağı değiştirdiğimiz için motor yağı değişim noktası belgesini aldık. Ama tesiste kullanılan tüm forkliftler tesis içinde kullanıldığından trafik tescilleri yok. Motor yağını sadece forkliftlerde değiştiriyoruz zaten. Bakanlığın açtığı MoYDen sisteminden bildirim yapmam gerekmiyor sanırım buradan okuduklarıma istinaden. Ama sisteme her girdiğimde sürekli bildirim uyarısı gelmekte. Bununla ilgili yorumlarınız varsa eğer, yardımcı olmanızı rica edebilir miyim ?
 
130208 Atık kodunu petder dışında lisanslı firmalara verebiliyor muyuz. Yoksa sadece petdere mi verebiliriz.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Önceki cevapları görüntüle…
GOLTEKS PETROL VE KİMYA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ firması da alıyor onlarla da görüşebilirsiniz. Geri dönüşüm firmalarından o atık kodu alan herhangi bir firma ile iletişime geçip alıp alamadıklarını sorabilirsiniz. Tehlikeli herhangi bir atık yönetimini nasıl yapıyorsanız bu atıkların yönetimini de aynı şekilde yapabilirsiniz. ( Lisanslı firmaya motat üzerinden atık gönderimi )

Aşağıda belirttiğim linki tıklayarak atık kodu ve il filtrelemesini kullanarak atık koduyla atığınızı alabilecek size en yakın lisanslı firmayı bulabilirsiniz. Ama tek tek aramanızı öneririm zira izin lisans alınırken mevzuatlar gereği şartlara uyulabilen tüm atık kodlarını alıyor firmalar yani belgesi olması o atığı illa alacağını göstermiyor .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Bu link ile herhangi bir atık kodu lisansı almış firmayı arattırabilirsiniz.

PETDER Yetkilendirilmiş kuruluş üyelik zorunlu olması durumlarında, (ATIK YAĞLARIN YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ Resmî Gazete Tarihi: 21.12.2019 Resmî Gazete Sayısı: 30985 madde 9 yağ üreticilerinin yükümlülükleri ( e) Atık yağların toplanmasını sağlamak üzere yetkilendirilmiş kuruluşa üye olmakla,) yetkili kuruluş PETDER dir.
 
Merhaba,

Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi olan bir firma 50 kg altındaki( yaklaşık 15 20 kg) atık yağını, yetkili dönüşüm tesisinin transfer merkezine bırakabilir mi?

Mevzuat bilgi sisteminde şöyle bir madde gördüm;

***Atık yağların atık ara depolama tesisleri ile düzenli depolama tesislerine gönderilmesi ve bu tesislere kabul edilmesi yasaktır.

Bu madde 50 kg altı için de geçerli midir?

Soracağım diğer madde ise şu;

***Motor yağı değişimi yapılan işletmeler, Atık Yönetimi Yönetmeliğinin 13. maddesindeki hükümler doğrultusunda geçici depolama alanı kurmakla yükümlüdür.

Atık yağ uzun süreli biriktirme olmadan yetkili tesise gönderiliyorsa, kısa süreli muhafazası tehlikeli atık alanında yapılabilir mi?
 
Anonim (fa2c)
Üstad Merhaba,

Araçların bakım ve onarımlarını kendi içerisinde yapan firmalar MOYDEN belgesi alması gerekir ve çıkan atık motor yağlarını lisanslı firmalara vermesi gerekir. Eğer araçların motor yağlarını kendisi yapan kişiler (gerçek kişiler) çıkan atık motor yağlarını yetkili yerlere teslim etmeleri gerekir. Yönetmelikte yer alan ifade şu şekildedir;

(3) Motorlu araç sahiplerinin motor yağı değişimlerini il müdürlüğünden izin belgesi almış motor yağı değişim noktalarında yaptırmaları esastır. Tüzel kişiler hariç olmak üzere motorlu araç sahibi gerçek kişiler, yağ değişimini kendileri yapmaları halinde oluşan atık motor yağlarını motor yağı değişim noktalarına teslim ederler.

İşletmenizde tehlikeli atık alanı varsa ve uygun bir yer olması halinde atık yağlarınızı diğer atıklardan ayrı ve etkileşime girmeyecek şekilde biriktirme yapabilirsiniz. Atık yağların sızma veya dökülmelere karşı kör kanal ve kuyu olması lazım. atık alanında uygun yer yoksa atık yağlarınızı kapalı bir haznede yaptırarak biriktirebilirsiniz.

Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliğini mutlaka okuyun.​
 
Önceki cevapları görüntüle…
Olgaç SürmelihindiTeşekkür ederim. Şöyle ki,

Motor yağı değişimi bizim içerimizde forklift bakım firması tarafından yapılıyor. Motor Yağı Değişim Noktası Belgemiz var. Rafinasyon tesisi olan bir firmayla görüştüm. Ancak biz Transfer merkezine daha yakın konumdayız ve atık yağımız 4 ayda bir her seferinde en fazla 15L olacak şekilde çıkıyor. Bakım yapıldıkça ve atık yağ çıktıkça transfer merkezine bizim götürüp bırakmamızda bir sakınca var mı diye merak ediyorum aslında. Yönetmeliği okudum bu arada. Ama kafamı karıştıran madde şu oldu;

Madde 5h) Atık yağların, atık ara depolama tesisleri ile düzenli depolama tesislerine gönderilmesi ve bu tesislere kabul edilmesi yasaktır.

Atık ara depolama tesisi ile atık yağ transfer merkezi aynı statüde mi
 
Üst