• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik - 23 Aralık 2020

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

23 Aralık 2020 tarih ve 31343 sayılı Resmi Gazete ile Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. İlk göze çarpan madde, Motor Yağı Değişim Noktası Belgesi'nin alınma zorunluluğunun 1 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatılmış olması gibi görünüyor.

Resmi Gazete:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Mevzuat Sayfası:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Cem YılmazYönetmelikleri çok geç yayınlıyorsunuz @Cem Yılmaz Bey, başvuruyu yapmıştım. Dün denetime geldiler. Eğer yönetmeliği çıkmadan bir gün önce yayınlasa idiniz. 6 -7 ay daha geç Moyden uygulaması ile tanışacaktım.
Espirisi bir yana, kendime iş çıkartığımı düşünüyorum. Uzatılabileceğini öngörüyordum ama resmi olarak kanıt-ispat yoktu tabii.
 
Bu belgeyi aldıktan sonra bildirim yapmasak sorun yaşar mıyız?
Şöyle bir durum var; Ticaret odasından öğrendiğimiz, forklift trafiğe çıkmıyorsa tescil belgesi verilmediğini söyledi. Tescil belgesi olmayan forkliftin motor yağ değişim bildirimini yapmak mümkün görünmüyor. Böyle de bir durum işte
 
Yönetmelik bugünün gündemine tam denk geldi bizim şirket açısından.

Galiba halen oturmadı bende bu MOYDEN meselesi işin aslı. Durumum şu şantiye alanında makinelerimiz var, rutin bakım içeride yasak, acil durum onarımı yapılabilir yalnızca, bunlar için özel firma geliyor ise onlara teslim ediliyor yoksa Tehlikeli atık geçici depolama alanına götürülüyor, oradan da gönderim yapılıyor. Yağ filtresi, atık yağ vb. Ben bunu asıl iş olarak yapmadığımdan izin belgesi alma kısmı biraz havada kalıyor gibi...
 
1 sene içerisinde 10 -12 firma kalırız piyasada bu sefer bakanlık kararlı gözüküyor. Ben değişiklikleri beğendim açıkcası. Muallakta kalan noktalar aydınlanmış.
 
Merhaba,

Bir tamirhanenin Motor yağı değişim noktası izin belgesi işlemlerini yürüteceğim ama bugün yayınlanan yönetmelikte
“ş) Transfer noktası: Atık yağların rafinasyon tesislerine gönderilmeden önce yeterli miktara ulaşıncaya kadar biriktirildiği alanı,” tanım biraz kafamı karıştırdı.

Transfer noktası derken tam olarak ne kastediliyor? Tamirhane, servisler gibi küçük işletmeler bu tanıma dahil mi?

Eğer öyleyse;
Madde 13/A'da da geçtiği gibi
(3) Oluşturulacak transfer noktaları için il müdürlüğünden çevre lisansı alınır. Transfer noktası için çevre lisansı; atık yağ rafinasyon tesislerinin çevre lisansı geçerlilik süresini, yetkilendirilmiş kuruluşlar için ise yetki sürelerini aşmayacak şekilde verilir.

tamirhaneler çevre lisansı mı almalı?

Şimdiden teşekkürler.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
busrabk
Katılıyorum. Zaten PETDER'in lisansı var ve alıyor. Bu cümleye göre depolamak için yağ değişimi yapan her işletme lisans mı almak durumunda kalacak. Hiçbir şey anlamadım.

"Transfer noktası: Atık yağların rafinasyon tesislerine gönderilmeden önce yeterli miktara ulaşıncaya kadar biriktirildiği alan" Yeterli miktar kaçtır? Ekte bulunan transfer noktası özellikleri Tehlikeli Atık Depolama Sahası özellikleri ile aynı. Yine hiçbir şeyin açıklığa kavuşmadığı aksine kafadaki soru işaretlerinin arttığı bir yönetmelik olmuş.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
busrabkMADDE 13/A – (1) Atık yağ transfer noktaları, atık yağların rafinasyon tesislerine gönderilmeden önce taşımanın çevresel etkilerinin en aza indirilmesi ve ekonomik olması amacıyla gerekli tedbirlerin alınarak bekletildikleri alanlardır. Bu alanlar atık yağ rafinasyon tesisleri veya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından teşkil edilir. Maddesinden benim anladığım kadarıyla rafinasyon ve yetkilendirilmiş kuruluşlar tesise götürmeden önce atık yağı bir yerde depolayacaksa transfer merkezi kuracakları tamirhaneler tabi değildir diye düşünüyorum.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
busrabkBenim anladığım da daha çok atık yağ geri kazanımı yapan tesislere yönelik bir durum, yani ara depolama tesisi mantığı, bitkisel atık yağ ara depolama tesisi gibi atık yağ lar içinde aynı mantığı kuracaklar. Tamirhaneler ile alakalı bir durum yok bu transfer noktalarında
 
Arkadaşlar transfer noktası yetkilendirilmiş kuruluş ve rafinasyon tesisilerinin yol giderlerinin azaltılması amacıyla tesise götürülmeden optimum miktarın biriktirilmesi adına oluşturulmuş geçici depolama noktalarıdır. Moyden ile alakalı bir durum değildir.
 
Dün itibari ile 12 01 12 atık kodu ile çıkışı yapılan parafin yağlarının artık aynı kod ile geri kazanıma gönderemeyecekler. İlgili kod geri kazanım kod listesinden kaldırılmıştır. Tehlikeli atık kapsamında değerlendirilmektedir.
 
1610035320117.png

Herkese Merhaba ,

Motor Yağı Değişim Belgesi ile ilgili yayınlanmış bir duyuru var 4 Ocak tarihli bilginize , en alttaki paragraf daha önce gruplarda özellikle konusulmuştu. Sonuçlanmış olarak değerlendirebiliriz :)

Edit: Yazı eklenmiştir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Moyden Hk..pdf
    2.8 MB · Görüntüleme: 79
Son düzenleme:
Üst