• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık Yönetim Planı Yardım...

Orhan Şeker

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2012
Firma
ÇAK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. (LTB)
Arkadaşlar iç tetkik raporu hazırlıyorum ve çok kapsamlı bir rapor olduğundan yönetmelikleri daha derinden inceleme şansı buldum.

Şimdi bir firmamız ahşap kaplama ,sunta üretimi yapıyor ek2 kapsamına giriyor ve Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğinin” Atık Listesi (Ek IV) kapsamında bulunan “03 01 05” kodlu atığı üretiyor.

03 01 05 = 03 01 04 (tehlikeli atık ıceren) dışındaki talaş, yonga, kıymık, ahşap, kontraplak ve kaplamalar

yani tehlikesiz atık uretmekte. ve bu atığı kendı bunyesındeki kızgın yağ kazan larında yakıt olarak kullanmaktadır. şimdi bizim bu atık inin yönetım planı hazırlamamız gereklımı veya bu atıkları yaktıgımıza dair bakanlıkla bir yazışma yapmamız gerekmektemı bunları bılmek ıstedım arkadaşlar . ve başlıktada goruldugu gubu sadece bu atık için atık yönetim planı hazırlamama gerek varmı ?
 
Benim bildiğim kadarı ile o atığa özel bir atık planı zaten olmaz. Atık planı firmanın tüm atıklarını kapsar (tehlikeli -tehlikesiz vs) dolayısı ile talaş atığınız dan yönetim planında, bahsettiğiniz şekilde geri kazanımı yapıldığına dair bahsedilmesi gerekir. Tabi bu yanma işlemi sonucu oluşan ısı ve emisyonları da göz ardı etmemek lazım diye düşünüyorum.
 
@CMNet Okuru

Yakma sonucunda zaten emısyon ıznıne tabi firma, emisyon izni için basvuracaz. Fakat atık yönetim planını hazırlamam gerekırmı cunku uretımden kaynaklı herhangı baska bır atıgım bulunmamakta tehlikeli zaten yok. çöpler dahil, atık yağ imiş, ötl imiş onlarıda ekleyıp bır atık yonetım planı hazırlamam mı gerek. sonucta yağlar lastıkler sozlesmelı bır fırmaya verılıp bertaraf edılıyor.
 

ATIK YÖNETİMİ GENEL ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK


Lisans alma yükümlülüğü
MADDE 9 –

(5) Bakanlık, atık yönetim planlarında türü ve miktarı belirtilmek suretiyle atığın üretildiği yerde kendi atıklarının geri kazanımını yapan ve piyasaya sürmemek üzere geri kazanılan ürünlerin tamamını aynı tesis içerisinde tekrar kullanan tesis veya kuruluşları lisans uygulamasından muaf tutmaya yetkilidir. Ancak bu tesis veya kuruluşlar Bakanlık tarafından kayıt altına alınır. Geri kazanımın üreticinin kendisi tarafından yapılması durumunda 5 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen esaslara uyulması zorunludur.




TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ


Atık üreticisinin yükümlülükleri
Madde 9 - Atık üreticisi;

o) (Değişik:RG-30/3/2010-27537) (1) Bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak geri kazanım ve bertaraf tesislerine gönderilmeden önce kendi atıklarını gerekli önlemleri alarak fiziksel, kimyasal veya biyolojik işlemlerle zararsız hale getirmek, bakiye atık oluşuyor ise uygun şekilde çevre lisansı almış bertaraf ve geri kazanım tesisine götürmekle veya gönderilmesini sağlamakla,
 
Atık yönetim planında her türlü atıktan bahsetmelisiniz (evsel-tehlikeli(akü-pil-yağ-tıbbi)-geri dönüşümü mümkün atıklar) vb. Ayrıca bahsettiğiniz şekilde eğer yağ ve lastik atık oluşumu var ise tehlikeli atığım yok da diyemezsiniz çünkü bertarafını lisanslı bir firma da yapsa bu tip atıkların nihai bertarafa gönderildiğini UATF ile belgelemek ve bakanlığa bildirmek sorumluluğu size ait. Kısacası tüm bu atıklarınızın atık yön. planın da geçmesi gerekir.
 
benım iç tetkık raporumdaki bir yazımı gostereyım bu konuda;

Tesiste, üretim kaynaklı olarak çıkan “03 01 05” kodlu atık tehlikesiz ve geri kazanıma uygun olduğu için yönetmeliğim 9. Maddesinin 5. Fıkrasına göre tesis içinde bulunan kızgın yağ kazanlarında yakıt olarak kullanılmaktadır.

yani arkadasın gosterdıgı yonetmelıklerden haberım var ve orda Bakanlık, atık yönetim planlarında türü ve miktarı belirtilmek suretiyle atığın üretildiği yerde kendi atıklarının geri kazanımını yapan ve piyasaya sürmemek üzere geri kazanılan ürünlerin tamamını aynı tesis içerisinde tekrar kullanan tesis veya kuruluşları lisans uygulamasından muaf tutmaya yetkilidir. yazısı uzerıne bu yazıyı yazdım. Fakat sonradan bana atık yonetım planı soracakları aklıma geldi o yuzden sızle paylasmak bılgı almak ıstedım.

Eğer içtetkik raporu hazırladıysanız bılırsınız tum yonetmelıklere gore degerlendırme ıstıyor ve gercekten cok ınce ayrıntılar ortaya cıkabılıyor.
 
Estağfurullah.
Bu arada Orhan Bey, benim kanaatim Ahmet Bey'in de dediği gibi bu tehlikesiz atığınızı Atık Yönetim Planına işleyin ve bakanlıktan bir görüş alın. Oluşan tehlikesiz atık tesisimizde yakıt amaçlı kullanılarak geri kazanımı sağlanmaktadır gibi yazarsanız yeterli olur diye düşünüyorum Atık yönetim planına.
 
Teşekkür ederim Murat Bey anlamış bulunmaktayım sanırım bi atık yönetim planı hazırlayacam. hazır bı çoğunluk yakalamışken ben onceki cevaplarımda ötl atık yağ var dedim fakat şimdi işverenimle çelistim suan o yoktur dıyor işverenım cevre muhendısı cevre gorevlısı bu arada. Firmada makina teçhizat yok bir kaç kucuk iş makınası var açıkçası oyle toplanacak kadar bir yağ oluşumu ve ötl bulunmamakta bu atıklar için içtetkık raporumda oluşmamaktadır dıyebılırmıyım bi forklift var diye ötl atığı var demelımıyım sizce.
 
Forkliftten kaynaklanan ÖTL servis tarafından değiştirilerek servise iade edilmiştir diyebilirsiniz. Ancak bir servisten bu oluşan ÖTL'leri lisanslı firmaya verdiğine dair bir Ön Dilekçe ekinde UATF'leri almanız gerekmektedir.
Atık yönetim planı zaten önümüzdeki 3 yıl için tahmini değerlerdir. Sistemde değişiklik olmuştur atık artık çıkmıyordur yapacak bir şey yok.

Bunlar benim kanaatim farklı fikirleri olan arkadaşlar varsa saygı duyarım :)
 
Belki serviste uatf olmayabılır ama tam bır fıkrım yok yınede bu soyledıgınızı denetım esnasında karsımıza gelırse sevıs degıstırıyor servıs ılgılenıyor dıyerek gecıstırebılırız ozaman .
 
@cm_orhan

ÖTL atığı yok diyebilmeniz için forkliftinizin olmaması lazım bence :). Atığınız var ama oluşma frekansı uzun diyebiliriz. Yani planda bu atıktan bahsederken oluşma sıklığını uzun tutabilirsiniz ve yine planınızda oluştuğunda nasıl bertaraf edildiğini Murat beyin bahsettiği şekilde açıklayabilirsiniz.
 
@cm_orhan

Konuya bu şekilde yaklaşırsanız naçizane fikrim hata yaparsınız bence; çünkü denetçi mutlaka soracaktır sormayacak ise bile siz neden böyle bir risk alasınız? Ayrıca yetkili servis ise (TSE den yetki belgesi almış) mutlaka bu formlardan mevcuttur bence servisle bir görüşmenizde fayda var.( Bu arada servisler bazen bu talepler karşısında şaşırabiliyorlar, bunu istemek sizin en doğal hakkınız ve göreviniz. Servis de bu formu size vermek zorunda bunu unutmayın. Servisle konuşurken bakanlık denetimde bunu bizden istiyor şeklinde konuşmanızda fayda var.)
 
@CMNet Okuru


Size katılıyorum ahmet bey bizım suan sırketlerımızle ılgılı cok seyımızın eksık oldugunu farketmıs bulunmaktayım. fakat daha bu sırketın gfb sı bulunmamakta şirket yonetıcılerıde acele etmemektedır nedendır anlamış degılım.


iç tetkik raporun da istenilen yonetmelık degerlendırılmelerınden ötl yonetmelıgı degerlendırmem bu sekılde ;

Tesiste, çevre mevzuatlarında belirtilen ve “Ömrünü Tamamlamış Lastik” olarak nitelendirilen atık oluşumu iş makinelerinden kaynaklı olup oluşum frekansı yüksektir ve değişimler iş makinesinin bağlı olduğu servis tarafından gerçekleştirilir.

fakat dedgınız gıbı eksıkler var ve hazırlanamıyor .
 
Eksiklikler olması doğaldır, önemli olan sizin çabalarınız diye düşünüyorum. ÖTL değerlendirmeniz mantıklı bence ama frekans ve miktar belirtip bir de dediğim gibi birde servisten alacağınız UATF altına eklerseniz sağlam bir doküman olacaktır diye düşünüyorum. Bu arada aklıma gelmişken atıklarınızı o yetkili servise verdiğinize dair servis sözleşmesi ve o servisin yetki belgesini de isteyebilir denetçiler bilginiz olsun.
 
@CMNet Okuru

Bu durumu anlatıyorum yada anlatamıyorum gereklı kişilere . Ama dedıgınız cok mantıklı ben eksik olarak notlarma ekliyecem bu soyledıklerınızı yardımlarınız icin cok tesekkur ederım Ahmet Bey ve Murat Bey .
 
Üst