• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık yükleme işinde iş güvenliği talimatı

Pınar Pelit Demir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Ağustos 2011
Arkadaslar Merhaba, tesisimizde tehlikeli ve tehlikesiz atıklar için atık yükleme işlemi sırasında yapılacak işlemler ve alınacak önlemler için iş güvenliği talimatı hazırlamam gerekiyor. Özellikle iş güvenliği uzmanlığı olan arkadaşlardan destek bekliyorum. Konu hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler:)
 
Tuğba Hanım, ben ek'te yolladığım şekilde bir talimat hazırladım umarım işinize yarar.
 

Ekli dosyalar

  • ATIK YÜKLEME TALİMATI.docx
    28.1 KB · Görüntüleme: 269
Arkadaşlar atık ambalaj toplama ayırma tesisi araçları ve taşeron firma araç şoförleri yağmurlu havalarda branda germe vb. amaçla araç ve malzeme üstüne çıkıyorlar. Bu durumda nasıl bir önlem alabiliriz? Bu arada sahamız çok dar ve alan bölümlendirmesi yapmak imkansız gibi. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

2013-12-04 13.49.00.jpg
 
Tuba hanım yükleme istasyonu gibi bir bölüm yaptırabilirsiniz. Nasıl olabilir burası. Kamyonun iki tarafında gerektiğinde hareket ettirilebilecek platform düşünün yüksekte çalışması gereken işçiler korkuluk vb. önlemleri olan bu platformlara çıkıp çalışsınlar..
 
Tuba Hanım ben Fatih Bey'e katılmıyorum. Çünkü platformlar bazen çok tehlikeli olabilir. Zemin düzgün olmadığında, ayaklar yükseklikle orantılı açılmadığında devrilme ihtimali fazla. Ayrıca iç yönetmeliğinizde yüksekte çalışmada emniyet kemeri uygulaması yoksa düşme riskide var. Öncelikle iç yönetmeliğinize yükleme esnasında kamyonun üzerine çıkmayı yasaklayan bir ibare koyun ve yüksekte çalışma prosedürü hazırlayın (olay daha ehemniyet kazansın). Ben aynı sıkıntıyı şantiyemde hem atık yükleme hemde konteynır kaldırma operasyonlarında yaşıyordum. Bunun en kolay çözümü en yüksek noktayı en az 90 cm. geçecek bir merdiven iş alanı etrafında dolandırılacak ve bir kişi aşağıdan merdiveni tutacak. Merdiven iş alanı etrafında sürekli taşınacak. İşçiler bunun zor olduğunu söyleyeceklerdir ama başlarında durup bu işlemin uygulanmasın sağladığınızda onlarda durumun farkına varıyor.
upload_2013-12-5_10-56-5.pngupload_2013-12-5_10-56-18.png
 
Arkadaşlar Branda germe gibi çok hareket gerektiren işleri merdivende yaptıramazsınız, yaptırma malısınız. Platformların onlarca çeşidi var aşağıya bazı fotoğraflar ekliyorum. Bunlarda bazı modifikasyonlar ve ek önlemler ile işçiyi rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. Doğru bir kurulum yaptırırsanız platformlar durup dururken yıkılmaz, devrilmez.


1.jpg 2.JPG 3.jpg 4.JPG 5.jpg 6.jpg 7.jpg
 
@Nagihan Arat

Bende size katılamayacağım bazı konularda. Gördüğüm resimde merdivenin korkulukları yok. Merdivenden çıkarken düşme riski ? Birde bu işlem belkide 3-4 saat sürecek neden bir kişi ile yapılabilecek bir işi 2 işçi ile yaparak iş gücü maliyetini arttırıyorsunuz. Ayrıca kişi aracın üstünde dolaşırken düşme risklerini nasıl önleyeceksiniz ? Sonuçta kişi sadece kasaya çıkarken risk yaşamıyor, kamyon üzerindeki hareketlerindede düşme riskleri ile karşı karşıyadır.

Benim önerim; aşağıdaki ek şekilde basitçe çizdiğim sabit bir platform yeri seçmeliyiz. Buraya sabit merdivenlerle çıkmalıyız. Bu bölgeye yerleştirilmiş olan bir çelik askı borusuna bağlanacak halkalara sırtımızdaki emniyet kemerlerini bağlayarak güvenli bir şekilde kamyon üzerinde hareket edebilir , düşme risklerinide ortadan kaldırabiliriz. Hareket alanı kısıtlandığında kemerini diğer askıya alacaktır. Buradaki yöntem, sabit yükseklikteki kamyon yüklemeleri için daha uygulanabilirdir.

Önce iş güvenliği !:tskler:

Branda çekme.jpg
 
Bencede bu resimde gördüklerimiz süper fakat iş işverene uygulatmaya geldiğinde emin olun bunları gereksiz görüyor. Bende bu durumda bari elimdeki imkanların en güvenlisini kullanayım diyorum. Ayrıca Tuba Hanım yerlerinin çok dar olduğunu ve bölümlendirme yapamayacaklarını belirtmiş. Bu durumda bana en mantıklı en güvenilir ve en acil uygulama merdivende çalışma geliyor. Yoksa resimlerdekiler harika uygulamalar.
 
Nagihan hanımın verdiği örnekteki mediven kesinlikle standart değil en kötü ihtimalle sırtlık yok.
Fatih Çobanın verdiği örnek çok iyi fakat hem maliyet hem sabit olması hemde kullanılacak mahal açısından uygun olmayabilir.

Fatih Özcan'ın ikinci resimde verdiği iskele platform hem maliyet hemde kullanabilirlik açısından, özelliklede seyyar olması ve istenilen şekilde tasarlanabilir olması en uygun seçenek gibi geldi bana.

Ayrıca söylediğim resimdeki iskele-platform biraz abartılmış 4 teker üzerine 3 metrelik direkler ve 3mlik çelik kalaslarla daha kolay olur.Ayrıca bütün İSG standartlarına uygun.

Tabi buda azda olsa bir maliyet çıkarıyor oda ayrı bir konu.

Konu gözüme takıldı belirtmek istedim :D
 
Üst