• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıklar satılabilir mi, plastik ve kağıt

Sevgi Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Mayıs 2019
Şehir
İstanbul
Firma
Boltas
merhaba ben yeni mezun olmuş ve yeni çalışmaya başlamış bir meslektaşınız. çalıştığım kurumdan böyle bir soru aldım, bu atıkları satabilir miyiz diye. Ataşehir- İstanbul'da bir şirket ve az miktarda atık çıkıyor aynı zamanda temel seviye sıfır atık belgesi de almak istiyorlar. hem belgeyi alıp hem satmak mümkün mü? bana bu konularda yardımcı olabilir misiniz?
 
Merhaba, öncelikle hayırlı olsun. Sıfır atık yönetmeliğinde şöyle bir ibare yer alıyor.

"(4) Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar, mahalli idarelerin sıfır atık belgesi bulunması ve atıkları ayrı toplaması halinde mahalli idare tarafından kurulan toplama sistemine; mahalli idarenin sıfır atık belgesi bulunmaması halinde sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar Bakanlık ve/veya il müdürlüğünden gerekli izin ve/veya çevre lisansı almış atık işleme tesislerine verilebilir."

Bu maddeye göre belediye eğer toplama sistemi kurmuşsa ona vermekle yükümlüsünüz, ücret ödeyeceklerini zannetmiyorum.
Eğer kurulmamışsa herhangi bir lisansı tesise verebilirsiniz. (Satış yapabilirsiniz herhangi bir madde yok satışı yapılamaz vs diye)
 
Serkan Ç.Merhabalar, öncelikle firmanın faaliyetinin ne olduğunu söylerseniz daha rahat yorum yapabiliriz. Eğer ki ofis faaliyeti yürütüyorsa ve kilosu az ise atığın zaten kimse almaz. Ancak ambalaj atığı harici başka bir atık çıkıyorsa (elektronik atık gibi) satılabilir. Eğer bir üretim faaliyeti var ise ambalajlar tonajlı ise çatır çatır satılır :);)
 
Merhabalar,

Aynı durumdayım. Fabrikamız OSB dışında ve Belediye sınırları içerisinde Belediyenin ihalesini alan firma bedelsiz almak istiyor. Sıfır atık belgemiz de mevcut. Atıkları bedelli olarak satmak istiyoruz. Bunu resmi bir dayanağı var mıdır ? Yardımcı olabilir misiniz.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Gözde.A.Merhaba üstadım,

Sıfır Atık Yönetmeliği'nin 10. maddesinin 4. fıkrasında şöyle bir ifade yer almaktadır;
4) (Değişik:RG-9/10/2021-31623) Bina ve yerleşkelerin, sıfır atık yönetim sistemini kurarak EK-1’de yer alan uygulama takvimi doğrultusunda sıfır atık belgesi almaları zorunludur. Bu Yönetmelik kapsamında sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, sıfır atık belgesini alan mahalli idarelerin toplama sistemine veya Bakanlıktan geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verirler.

Belediye sınırları içerisinde bulunan marketler temel seviye sıfır atık belgesi alarak atıklarını istediği lisanslı firmaya verebilirler. Belediye'nin ihalesini alan firma bedelsiz almak isteyecektir. Çünkü belediye'ye belli bir bedel ödeyecektir. Marketlerde çıkan atıkları için bedel ödenmesini istiyor ve ihaleyi alan firmada bedel ödemek istemiyor haklı olarak.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Olgaç SürmelihindiBuradan hareketle ilgili yönetmelik madde 10/4 'de bahsedilern işletme sıfır atık belgesi aldı ise atıklarını lisanslı firmalara verebiliyor. bu durum ambalaj atıkları yönetmeliği ile çelişiyor sanıyorum.
Başka Bir açıdan baktığımızda da sıfır atık kapsamında örnek olarak elektronik atık biriktirilmesi de kapsam dahilinde, ekonomik kazancı olan bu atıkları bedelsiz belediyelere vermek pek uygulanabilir değil gibi görünüyor.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sdagtekinÜstadım dediğiniz gibi yönetmelikler arasında çelişki var. Sıfır Atık Yönetmeliğinde market ve benzeri yerler temel seviye sıfır atık belgesi aldıkları zaman istediği lisanslı firmaya verebilir. Belediyeler evlerden veya işyerlerinden kaynaklı belli başlı atıkları alabilmektedir. Bu atıkları bedelsiz almaktadır ve bertaraflık atıkları göndermek için bedel ödemektedirler.
 
hangi maddeler acaba sıfır atık ile ambalaj atıkları yönetmelikleri tam olarak çelişiyor?
 
Mehmet KAÇIÜstad kolay gelsin,

Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin 4. fıkrasında;

(4) EK-1’de yer almadığı için toplama ayırma tesisine gönderilemeyen atıklar, ilgili mevzuata uygun olarak; ara depolama, geri kazanım veya bertaraf faaliyeti yapan atık işleme tesislerine gönderilir.

Atık işleme tesisi: Ön işlem ve ara depolama tesisleri dâhil aktarma istasyonları hariç olmak üzere, atıkları Atık Yönetimi Yönetmeliğinin EK-2/A ve EK-2/B’sindeki faaliyetlerle geri kazanan ve/veya bertaraf eden tesisi,

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin 20. maddesinin 2. fıkrasında;

(2) Ambalaj atıklarının geri kazanılmasında öncelikle maddesel geri dönüşüm esas alınır. Depozito yönetim sistemi kapsamında toplanan ambalajların işlenerek tekrar aynı ürünlerin ambalajlarının üretiminde kullanılması imkânı önceliklendirilir. Maddesel geri dönüşümü ekonomik olmadığı ve/veya teknik olarak mümkün olmadığı anlaşılan ambalaj atıklarının diğer geri kazanım yöntemleri ile de geri kazanımı sağlanamazsa bu atıklar enerji geri kazanımı amacı ile faaliyet gösteren çevre lisanslı atık işleme tesislerine gönderilir. Geri kazanımı sağlanamayan ambalaj atıkları haricindeki ambalaj atıkları bertaraf tesislerine gönderilemez.

Atık işleme tesisi: Atıkların toplanması-ayrılması, geri dönüştürülmesi, geri kazanılması, enerji geri kazanımı ve bertarafı konusunda faaliyet gösteren Atık Yönetimi Yönetmeliğinde tanımlanan tesisleri,


Sıfır Atık Yönetmeliğinin 10. maddesinin 4. fıkrasında;

4) (Değişik:RG-9/10/2021-31623) Bina ve yerleşkelerin, sıfır atık yönetim sistemini kurarak EK-1’de yer alan uygulama takvimi doğrultusunda sıfır atık belgesi almaları zorunludur. Bu Yönetmelik kapsamında sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, sıfır atık belgesini alan mahalli idarelerin toplama sistemine veya Bakanlıktan geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verirler.

Atık işleme tesisi: Ön işlem ve ara depolama tesisleri dahil aktarma istasyonları hariç olmak üzere, atıkları Atık Yönetimi Yönetmeliğinde yer alan EK-2/A ve EK-2/B’deki faaliyetlerle geri kazanan ve/veya bertaraf eden tesisi,

İlk başta yer alan yönetmelikte Ek-1 kapsamında yer almadığı için toplama ayırma tesisine gönderilemeyen atıklar geri kazanım, ara depolama veya bertaraf tesisine gönderilir denilmektedir. Ek-1 kapsamında yer alan atıklar sıfır atık kapsamına girmektedir.

Sıfır atık yönetmeliğinde ise toplanan atıklar lisanslı atık işleme tesislerine gönderilir deniliyor ama tanıma baktığımız zaman geri kazanım ifadesi geçmektedir.


Bakanlığın amacı toplama ayırma lisansına sahip firmaların atık üreticisinden almış olduğu atığı başka bir toplama ayırma tesisine göndermeyip geri kazanım lisansına sahip firmalara göndermek ise; o zaman geri kazanım lisansına sahip firmaların atık üreticisinden atık almalarını yasaklamaları lazım. Eğer alıyorlarsa o zaman toplama ayırma firmaların iş yapmasına gerek yok ve tehlikesiz atık toplama ayırma belgesine sahip firmaları lisans almaya teşvik etmek yanlış bir durum bence.
 
Olgaç SürmelihindiMerhaba iyi günler
Belediye ihalesini alan firmayız ancak marketler malum atıkları ikili ilişkilere dayanarak bedelli şekilde satmak istiyor. Yüklenici firma olarak biz ise ihale kapsamında bedelsiz almak istiyoruz. Sartname 26 nisan 2021 de imzalanmış. Nasıl bir yol izlemeliyim. İhale fesh olmalı mı yoksa belediye mi yükümü almalı ? şimdiden çok teşekkürler.
 
Mehmet KAÇISıfır Atık Yönetmeliğinde yer aldığı gibi; sıfır atık belgesi alan firmalar atıklarını istediği firmalara verebilir. Hatta büyük marketlerden bir tanesi sıfır atık kapsamında biriktirilen atıklarını istediği lisanslı firmaya verme konusunda dava açıyor ve kazanıyor.

Marketler para istiyor ama lisanslı firma Belediye'ye bedel ödediği için marketlere para vermek istemiyor. Bunun önüne geçecek kurum Bakanlık.
 
ARKADASLAR ATIKLAR SATILAMAZ BEDELSİZDİR.BU ŞEKİLDE YAPILMASI SATILMASI UYGUN DEĞİLDİR.FİRMALARDAN ÇIKAN ATIKLAR BEDELSİZDİR.
 
Üst