• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıkların biriktirilmesi gereken variller hk.

Zeynep Şenel

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Ağustos 2012
Merhaba,
Atıkları geçici olarak biriktirmemiz gereken alanda bulunması gereken varillerin, geçirimsiz ve üstü kapalı olması dışında bulundurmaları gereken özellikler nelerdir? Sorumlusu olduğum tesiste, atık yağ oluşmakta. Atık yağlar, tehlikeli atık kapsamında değerlendiriliyor ve yönetmelikte kırmızı variller içerisinde birbirine karıştırılmadan, atık kodları üzerinde yazılı şekilde biriktirilmesi gerektiği yazıyor. Atıklar için biriktirme kabı olarak kullandığımız varillerin renkleri önemli midir? Bu variller nereden temin edilebilinir? (Aksaray da bulunan bir firma için soruyorum) Bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar, yardımcı olabilirlerse sevinirim. Teşekkürler..
 
bence bir önemi yok atık yağ istediğiniz varile koyun sızdırmaz üzerinde atığın kodu yazsın yeterli, biz bir atık yağ geri kazanım olarak bize variller ile gelen atık yağların her renkte oluyor, ( mavi,siyah,kırmızı,yeşil) siz yeterki geçirimsiz bir varil bulun, üzerine kodunu yazın, bir de kategori analizini yaptırın atık yağınızın, sonra geri kazanım yada bertaraf tesisine gönderirisiniz.
 
Atıkyağ alan bir firma ile bağlantıya geçerseniz/geçerlerse firma sanıyorum gönderecektir varil, zaten bu şekilde varilin sorumluluğu da onlara ait olmuş oluyor.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresinden firma bulabilirsiniz sanıyorum.

Kolay gelsin.
 
@CMNet Okuru Orhun

Nasıl yani varilin sorumluluğu firmaya ait oluyor? Hiç bir firma bize ücretsiz varil verip 2 yılda garanti veriyorum demez bence?
 
Bazı firmalardan çok az atık yağ çıkıyor. Bunun için varil vereceklerini sanmıyorum. Aynı sıkıntı bende de var. Kırmızı varil bulamıyorum yönetmeliğe uygun ve atık alanımın düzenli olmasını istediğim için kırımızı varil arıyorum. Bazı firmalarıma ellerinde ki varili kırmızıya boyamalarını söyledim ama ne kadar doğru bilmiyorum :)
 
ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
BEŞİNCİ BÖLÜM
Geçici Depolama, İşleme ve Bertaraf
Geçici depolama
MADDE 18 – (1) Atık yağlar 20 nci maddenin birinci fıkrasının (f) bendinde teknik detayları verilen geçirimsiz zemin üzerine yerleştirilmiş tanklar/konteynerler içinde toplanır. Farklı kategorideki atık yağlar için farklı tank/konteyner kullanılır. Atık yağ geçici depolama tankları/konteynerleri göstergeli, aşırı dolmayı önleyici tertibata sahip olmak zorundadır. Tanklar/konteynerler işaretli yere kadar doldurulur ve hiçbir zaman tam dolu bırakılmaz. Tanklar/konteynerlerkolayca doldurulabilir ve boşaltılabilir olmak zorundadır. Tankların/konteynerlerin ağzı yeterli büyüklükte ve kapalı, diplerinde toplanmış katı veya çamurumsu çökeltilerin temizlenmesi için gerekli düzeneğe sahip olmak ve yağmur suyundan korunmak zorundadır.
(2) Atık yağlar, kırmızı renkli ve üzerinde "Atık Yağ" ibaresi yer alan tank/konteynerlerde depolanır. Farklı kategorilerdeki atık yağlar birbirleriyle karıştırılmaz. Bu tankların içine su, benzin, fuel-oil, boya, deterjan, solvent, antifirizve motorin gibi herhangi yabancı bir madde karıştırılmaz.

ibaresi var yönetmelikte.
 
@Batuhan AŞCI
yönetmelikte bulunan EK-4 te 'Yağ filtresini plastik, yırtık olmayan ve yırtılmaya ve delinmeye dayanıklı polietilen plastik bir torbaya koyunuz.' yazıyor. Bilmiyorum ama mantıken filtreye plastik isteyen yönetmelik, Sizin atıklar için de plastiği uygun görmüş olabilir :) öyle düşünüyor olabilirler
 
Kullandığımız kimyasalların IBC leri bu şekilde değerlendirdik.. eğer elinizde varsa kullanabilrsiniz.. demir varil de olabilir.. Yağ kullanıyosanız yağ varilleriniz de vardır. onlarda da biriktirebilirsiniz. Atık yağ alan araçlar bu varillerden de çok rahat aktarma yapabiliyor..
 
Varilin kırmızı olması ve özellikle göstergeli olması gerekiyor. Beyaz IBC'leri boyatırken şerit şeklinde bir bant çektirip öyle boyatıyorum. Boyama bitip şerit çıkartılınca gösterge oluşmuş oluyor. Metal varillerde ise rekorla normal depo gibi düşünülüp şeffaf hortum bağlantısı yapılarak uygulanabilir.
 
Murat bey Metal varillerde ise rekorla normal depo gibi düşünülüp şeffaf hortum bağlantısı yapılarak uygulanabilir. demekle ne kastettiğinizi anlamadım :)
 
@Temel Atik

Bu resmi bulabildim internetten. Bu uygulamayı normal bizim kırmızıya boyattığımız varile yaptırabilirseniz mevzuata uygun olur.

87226036pm9.jpg
 
atık yağ almaya gelen firmalardan sadece" PETDER" yetkilendirilmiş kuruluş olan almıyor ( Petder 13 02 kotlarını taşımak icin yetkilendirilmiş kuruluştur şuana kadar ) , kendi pompaları ile araçlarına basıyorlar sonra sizin elinizde kontamine olmuş ambalaj kalıyor eğer ( 15 01 10) eğer cok varil cıkmıyorsa tekrar değerlendirirsiniz. Ama diğer geri kazanım firmaları vari,Ibc gibi malzemeleri atık yağ ile birlikte alıyor.
 
@CMNet Okuru
Bizim Gaziantep'teki firmaların hepsi kendi pompasıyla araçlarına çekiyor. Varili alan daha olmadı. Varili almaya kalkan firma aynı özelliklerde varil bırakması gerekir.
 
Üst