• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıkların Gideceği Tesisler / Sözleşmeler

A.Mutlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Ekim 2020
Şehir
İzmir
Firma
Şimşekler Gemi Geri Dönüşüm
Merhabalar,
Soracağım sorular belki başlangıç seviyesi olacak ama bu platformda soru sormaktan çekinmemek gerekiyor diye düşünüyorum. Geçici atık depolama alanını kurup gerekli izni aldığımı ve EAYP hazırladığımı varsayarsak ;
1- Bundan sonraki süreçte atık gönderimini yapacağım firmayı neye göre belirleyeceğim?
2- Bu firmalarla atığımı alacaklarına dair sözleşme imzalayacak mıyım?
3- Taşıma talebi oluşturduktan sonra yapmam gereken tam olarak nedir (firma gelip alacak mı?)
Engin tecrübelerinize dayanıyor ve şimdiden teşekkür ediyorum :)
 
Çözüm
Merhaba,

1- Atık kodunuzu belirlediyseniz bu atık koduna firma arayıp bulabilirsiniz (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
). Belirlemediyseniz, atık firması belirleyip onlarla konuşup bir kod belirleyebilirsiniz. Burada tek önemli nokta, atık vereceğiniz firmanın lisans sahibi olması.
2- Atık sözleşmeleri, eskisi kadar önem arz etmiyor. Özellikle tehlikeli atıklar MoTAT sistemi üzerinden gönderildiği için, takibini yapmaları zaten mümkün. Ancak oluşuyorsa Ambalaj Atıkları, Bitkisel Atık Yağlar, Tıbbi Atıklar, Endüstriyel Atık Yağlar için atık sözleşmesi bulundurmanız gerekiyor. Eğer kalite denetimlerine giriyorsanız, tüm atıklarla ilgili sözleşme isteme ihtimallerini göz önünde bulundurarak sözleşmeler yapabilirsiniz.
3- Öncelikle atık...
Merhaba,

1- Atık kodunuzu belirlediyseniz bu atık koduna firma arayıp bulabilirsiniz (
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
). Belirlemediyseniz, atık firması belirleyip onlarla konuşup bir kod belirleyebilirsiniz. Burada tek önemli nokta, atık vereceğiniz firmanın lisans sahibi olması.
2- Atık sözleşmeleri, eskisi kadar önem arz etmiyor. Özellikle tehlikeli atıklar MoTAT sistemi üzerinden gönderildiği için, takibini yapmaları zaten mümkün. Ancak oluşuyorsa Ambalaj Atıkları, Bitkisel Atık Yağlar, Tıbbi Atıklar, Endüstriyel Atık Yağlar için atık sözleşmesi bulundurmanız gerekiyor. Eğer kalite denetimlerine giriyorsanız, tüm atıklarla ilgili sözleşme isteme ihtimallerini göz önünde bulundurarak sözleşmeler yapabilirsiniz.
3- Öncelikle atık gönderimi yapacağınız firma ile anlaşıp, sonra atık taşıma talebi açmanız gerekiyor. Eğer firma ile anlaşmadan talep açarsanız, firma gelmez ve talep sistemden uçup gider :) Siz bir atık firması ile anlaştıktan sonra onlar size atık alımı yapacakları günü ilettiklerinde, o gün için TKN oluşturup gelen şoföre vermeniz gerekiyor. Yanında bir de irsaliye kesmeniz gerek. Atık gönderimi için de şu makaleye alabilirim sizi.

İyi çalışmalar dilerim.
 
Cem Yılmazmerhaba konu açılmışken ben de naçizane bir şey sormak istiyorum. mesela bir akü fabrikasında üretim sırasında oluşan atıkların tehlikeli olduğunu nasıl tespit edeceğiz? ilgili endüstrinin çevre mühendisi olarak tehlikeli atığı tespit edip, lisanslı bir firma bulup atıkları alana kadar tesis alanında geçici depolanmasını sağladıktan sonra yapmamız gereken ne var? bu konu ilgimi çekiyor sorularım için kusura bakmayın tehlikeli atık üreten bir endüstrinin atık yönetim planına ulaşmaya çalıştım ama bulamadım :(
 
envengineer7
Merhaba,

Bir atığın hem tehlikeli hem de tehlikesiz kodu var ise; normal şartlarda EK 3/B analizi yaptırılarak tehlikeli mi tehlikesiz mi olduğu anlaşılır. Şu an bildiğim kadarıyla TÜBİTAK (MAM ANALİZİ) ve 9 Eylül bu analizleri yapabiliyormuş. Ben TÜBİTAK ile çalışmayı tercih ediyorum. Analiz yapıldıktan sonra 5 yıl geçerli oluyor.

Ancak; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının şöyle bir kolaylığı var. Bir atığı "Tehlikeli" olarak kabul ederseniz; bu analizi yaptırmaya gerek duymadan tehlikeli kod ile gönderim yapabiliyorsunuz. Aslında EK 3/B analizi atığın tehlikesiz olduğunu iddia ettiğiniz durumlarda yapılması gerekiyor :) Örneklerle açıklayacak olursak; su şişesi de plastik ambalajdır, içerisinde kimyasal getirdiğiniz bir bidon da. Su şişesini 15 01 02 kodlu Plastik Ambalaj ile gönderirken; diğerini 15 01 10 koduyla gönderim yapmanız daha doğru olacaktır.

Atığın geçici depolamasını yaparken tehlikeli ise 6 ay, tehlikesiz ise 1 yıldan fazla kalmamasını sağlamanız gerekiyor. Atık geçici depolama alanına girdiğinde, atık üzerine etiket yapıştırılması önemli bu nedenle. Tehlikeli ve tehlikesiz atıkların birbirlerinden ayrılmış alanlarda depolanmasını istiyorlar. Ancak tehlikelileri kendi içerisinde, tehlikesizleri kendi içerisinde aynı kapalı alanda toplamanıza izin veriliyor. Atık depolama alanı için bir adet defter hazırlamanız gerekiyor. Bu defterde atık kodu, atık ismi, giriş tarihi, miktarı, çıkış tarihi, gönderildiği yer ve imza bölümleri olması lazım. Böylece bu defter ile kontrol sağlamanız kolaylaşıyor.

Endüstriyel Atık Yönetim Planına gelecek olursak; bulduklarınız ancak taslaklar olur. Örnek bulmanız çok zor. Bir ihtimal "EÇED DUYURULARI"na girip Proje Tanıtım Dosyaları eklerinden arayabilirsiniz. Oraya da genelde birçok firma sadece onay yazısını koyuyor ama şansınızı denemekten zarar gelmez.
 
envengineer7Özellikle tehlikeli atık gönderimlerinde bertaraf bedeli dışında nakliye bedeli de alınmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca biriktirip göndermek mantıklı olur sizler için. Tabi dikkat etmeniz gereken konu bu bekletme süresinde 6 ayı aşmamak. Miktar çok az ise (50 kilogramın altında), kargo yolu ile gönderebilir ya da siz de götürebilirsiniz. 50 Kilograma kadar olan tehlikeli atıkların kendi aracınız ile atık tesisine götürülmesinde sakınca görülmüyor. Tabi öncelikle atık firması ile ücret konusunda anlaşmalı, atığın gönderileceği tarihi belirlemeli ve atık taşıma irsaliyesini hazırlamalısınız.
 
Çözüm
Çok teşekkür ederim değerli bilgiler için :) Platformdaki en yardımsever mühendis olma ihtimaliniz nedir? Bence epey yüksek
 
Konuyla ilgili aklıma takılan başka bir şeyi de sormak isterim. Tesisimizde 15 çeşit tehlikeli atık ve 4 çeşit tehlikesiz atık oluşmakta. Bildiğim kadarıyla atıklar 3 gruba ayrılıyor :
1- Bedelsiz gönderilenler
2- Para ödeyip gönderilenler
3- Gönderimi karşılığında para kazanılanlar (satılabilen atıklar)
Şimdi kafa karışıklığı yaşadığım nokta tam olarak burası. Bu atıklarımı yazdığım 3 gruba nasıl ayırabilirim? Ve prosedür tam olarak nedir? Her bir grup için alıcı firma ile sözleşme mi imzalamam gerekir?
 
hannibal3892
Atıklarda böyle bir ayırım yok aslında :D Onu da şöyle açıklayayım. Siz bir atığınızı bertarafa gönderirsiniz ya da miktarı çok az diye geri kazanım tesisine gönderirsiniz. Ya bedelsiz alırlar ya para ödetirler. Ancak sizin bertarafa gönderdiğiniz atık, bir başka firma için değerli ise bu kez sizden almak için üzerine para ödeyecektir.

Kendi atıklarınızı böyle bir sınıflandırmada kullanmak istiyorsanız, atık türlerinizle ilgili daha detaylı bilgi verirseniz yardımcı olabilirim. Genel hatları ile konuşacak olursak, gönderimi neticesinde para kazanılan atıklar ambalaj atıkları ve hurdalar oluyor. Örneğin prosesiniz tekstil üzerine ise, proses atıklarından da bedel kazanabiliyor ya da bedelsiz gönderebiliyorsunuz.

Para ödenerek gönderilenler ağırlıkla tehlikeli atıklar oluyor. Tabi tehlikeli atıkların içerisinde de para edenler mevcut. Yine örnekle açıklayacak olursak; endüstriyel nitelikli atık yağ yılda 200 kilogram oluşuyorsa bunu en fazla bedelsiz gönderim yapabilirsiniz. Ancak birkaç ton çıkıyorsa atık yağ geri kazanım firmaları kapınızda kuyruk olacaktır :D
 
Önceki cevapları görüntüle…
tugce karakas
Lisanslı ambalaj atığı toplama ayırma ya da ambalaj atığı geri kazanım tesislerine bir yıl içerisinde oluşacak tahmini ambalaj miktarlarımı verip teklif istiyorum. Teklifleri ilgili firmanın satın alma birimi değerlendirip, en uygun geleni ile anlaşıyorlar. Atık alımı sırasında irsaliye ile birlikte atığı veren firmam da fatura düzenliyor anlaşılan tutarlar üzerinden.
 
Daha detaylı bilgi vermek gerekirse:
Gemi geri dönüşümü yapan bir tesiste çalışıyorum, tonlarca dizel&fuel oil&yakıt karışımı çıkıyor gemilerden. Bunları çimento fabrikalarına satabiliyorum bildiğim kadarıyla :D Bunun haricinde 16 03 03* (anorganik atık), hurda akü, soğutma gazları, atık boya, 17 04 10* (hurda kablo), 16 01 09 (PCB içeren malzemeler) ve 16 02 15 (tehlikeli elektronik parçalar) çıkıyor tehlikeli atık olarak
 
hannibal3892
Bahsettiğiniz diğer atıklar için para veren göremedim henüz :D Aralarında en değerli olabilecekler akü ve kablolar. Onlar bile tehlikeli kodda ve çok fazla işlem gerektirdiği için en fazla bedelsiz alım kademesine erişebilirsiniz. Atıklarınızın lokasyonu neresi bilemiyorum ama fiyatları karşılaştırmak önemli. Bu nedenle en az 3 farklı atık firmasından teklif almaya çalışırsanız beklemediğiniz derecede kâr edebilirsiniz.
 
ÇDaha önce karşılaşmadığım tipteki atık kodları oluştuğu için yardım almak istemiştim ; şimdi biraz daha netleşmeye başladı. Vakit ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim :)
 
Üst