• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıkların hacim küçültmek amacıyla preslenmesi

Hilal Karakaya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Nisan 2016
Şehir
Kocaeli
Firma
Next Çevre Danışmanlık
Herkese merhaba,
Tehlikesiz atıkların bertaraf firmalarına gönderiminden önce hacim küçültmek amacıyla preslenmesinde çevre izin açısından bir sakınca var mıdır? Geri kazanım lisansına tabi olunur mu?
Teşekkür ederim.
 
Hilal KarakayaMerhaba,

Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanım Tebliğinde şu ifade yer almaktadır;

h) (Değişik:RG-1/10/2013-28782) Toplama-ayırma tesisi: Tehlikesiz atıkların tesis içinde yapılan biriktirmeler hariç olmak üzere toplandığı, ayrıldığı ve fiziksel işlemlerin de uygulanabildiği tesisi,

Presleme faaliyetinde geri kazanım lisansına gerek bulunmamaktadır. Tehlikesiz atıklar için toplama ayırma belgesi, ambalaj atıkları için ise toplama ayırma lisansı alınması yeterlidir.
 
Cevabınız için teşekkür ederim Olgaç Bey. Firma maliyeti azaltmak ve hacim küçültmek amacıyla kendi atıklarını presleyip bertarafçı firmaya göndermek istiyor. Bu durumda da toplama ayırma belgesi gerekir mi? Tesis içinde yapılan biriktirmeler hariç olmak üzere deyince sanki bir istisna var gibi.
 
Eğer bir firma atık üreticisinden atık alım ve satımı yapacaksa toplama ayırma belgesi alması gerekir. Tesis içinde yapılan biriktirmeler hariç dediği atık üreticisinin proses sonucu çıkan atıklarını kapsar. Bu tür firmalar atıklarını lisanslı firmalara gönderir ve lisans veya toplama ayırma belgesi almasına gerek yoktur.
 
@Olgaç Sürmelihindi Yani bir tesisin faaliyeti sonucu ortaya çıkan tehlikesiz atıkların lisanslı bertaraf firmalarına gönderilmeden önce preslenmesi durumunda herhangi bir belgeye veya lisansa ihtiyaç duyulmamaktadır. Söylediklerinizden bu çıkarımı yapıyorum Olgaç Bey. Doğru mudur?
 
@Hilal Karakaya Örnek vererek açıklayayım; firma masura üretimi yapıyor diyelim. Masura üretimi sırasında yan kesim fireleri çıktı. Siz bu atıkları fazla yer kaplamaması için pres makinesi ile sıkıştırma işlemi yaptınız ve tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi ve/veya geri kazanım lisansına sahip firmaya gönderdiniz. Siz atıkların hacminde küçültme işlemi yaptığınız için belge veya lisansa tabi olmazsınız. Bir de sizinle ekstra bilgi paylaşayım. Atık Yönetimi Yönetmeliğinde şöyle bir ifade geçmektedir;

h) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Atıklar, bu maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde belirtilen şartlara uyulmak kaydıyla üretildikleri yerde geri kazanılabilir. Bakanlık, kendi atıklarını, üretildiği yerde, kendi tesisinde enerji geri kazanımı hariç geri kazanan tesisleri çevre lisansı uygulamasından muaf tutmaya yetkilidir. Çevre lisansı uygulamasından Bakanlıkça muaf tutulan tesislerin atık yönetim planında miktar ve türe ilişkin bilgileri vermesi, Çevre Bilgi Sistemi üzerinden gerekli bildirimleri yapması ve atık yönetimi ile ilgili mevzuat hükümlerine uyması gerekmektedir. Çevre lisansı muafiyetine ilişkin Bakanlığa başvuru yapılır ve Bakanlıkça atık ve tesis bazında değerlendirme yapılır.
 
Üst