• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıkların Satılması

Beril Ç.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Şubat 2016
Şehir
İstanbul
Firma
-
Merhabalar. Atıkların satılması veya satılamaması durumu ile ilgili biraz bilgi almak istiyorum. Tesiste oluşan kontamine atıklar veya kontamine ambalajlar ( örneğin kimyasal temin edilen variller, IBC'ler veya kimyasal bulaşmış plastik şişeler), elektronik atıklar vb. tehlikeli atıklar ile kağıt-karton, plastik, cam, metal gibi (ambalaj olan veya olmayan) tehlikesiz atıklar geri dönüşüm tesislerine satılabilir mi?

Bu konu ile ilgili genel bir bilgilendirilme ihtiyacım var. Satılabilen atıklar veya satılamayan atıklar nelerdir, sebepleri nelerdir?
 
Beri Hanım Merhaba,
kontamine olmuş ambalaj atıkları (saç varil,ıbc vb. atıklar), hidrolik atık yağları, metal atıklar, plastik ambalajlar, kağıt-karton atıkları, akü atıkları,tekstil atıkları (elyaf, kıprıntı, kumaş vb. atıklar) satılabilir. Yönetmeliklerde satılmaması yönünde herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak geri atık motor yağlarını petder haricinde ki firmalara verilmesi yasaktır ve petder atık motor yağını bedelsiz almaktadır. Ayrıca lastik atıkları da satılması yasaktır. Geri Kazanımı olmayan yani bertaraf edilecek atıklarda ise lisanslı firmalar bedel isteyebilir.

Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği;

Atık motor yağlarının toplanması

MADDE 13 –
(1) Atık motor yağları, motor yağı üreticileri veya bunların yetkilendirilmiş kuruluşları tarafından toplanır. Bunlar dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından atık motor yağları toplanmaz. Motor yağı üreticileri, ülkenin her yanından atık motor yağlarını toplayacak şekilde sistem kurmak ve bu sistemi etkin olarak çalıştırmakla yükümlüdür.

Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği;
ğ) (Değişik:RG-11/3/2015-29292) ÖTL’ler yetkili taşıyıcılara bedelsiz olarak teslim edilir. Yetkisiz kuruluş ve kişilerin taşıma yapması yasaktır.
 
Merhaba Olgaç Bey, cevabınız için teşekkür ederim öncelikle. Bir arkadaşımla konuştum bugün, ambalaj atıklarının satılmasının yasak olduğunu söyledi. Yani 15'li kodlarla çıkışı yapılan kağıt-karton, plastik, cam, metal gibi ambalajların satılmasının yasak olduğunu belirtti. Bu konuyu merak ettim aslında.

Atık motor ve hidrolik yağlar için de ( 13 02 08 ve 13 01 13) Orüsan Kimya'nın lisansında var görünüyor. Lisansında olmasına rağmen gönderemiyor muyuz Petder dışında bir yere?
 
Ambalaj atıklarının önceden satılması yasaktı. Hatta faturalarda bedelsiz ibaresi geçiyordu. Ancak yine el altından satan oluyordu. Şimdi böyle bir uygulama yok. Artık eski sisteme dönüldü .Yani ambalaj atığını satabilirsiniz. Yeni yönetmelikte bedelsiz satılacaktır ifadesi geçmemektedir.
 
Ambalaj atığı üreticisinin yükümlülükleri
MADDE 13 –
(1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür. Ancak çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ambalaj atıklarını oluştuğu noktada cinslerine göre ayrı biriktiren sanayi işletmeleri ile altıncı bölümde belirtilen toplama sisteminin oluşturulmadığı ve biriktirme ekipmanlarının temin edilemediği yerlerdeki ambalaj atığı üreticileri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler.

Son yönetmeliğe göre bedelle ilgili bir durum söz konusu değildir.
 
Bu maddeyi okudum yönetmelikte, ancak bedelli veya bedelsiz ile ilgili bir şey söylemediği için satılabilir şeklinde yorumladım.
 
Kontamine atık ve kontamine ambalajları zaten satamazsınız üzerine para verip bertaraf ettirirsiniz :)
 
Kontamine sağlam varilleri, IBCleri satıyoruz, hatta sağlam olmayanları da :) Temizleme, düzeltme vb. işlemleri yapıyorlar sonra kendileri de diğer firmalara satıyorlar.
 
@Emre Pezük Emre Bey aslında şöyle evet ibare yok ama Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği Madde 13 'e göre belediye bu malzemeyi Ambalaj atıkları yönetim planı kapsamında sürece dahil etmesi gerekiyor. Sadece sanayi işletmeleri verebilir. Ama tabi burada belediyenin bu işe verdiği önem ve toplama şeklide önemli oluyor. Aşağıdaki maddeyi bağlayıcı göstererek belediye isterse atık alamadığı kurumlara tebligat yazabilir.
Ambalaj atığı üreticisinin yükümlülükleri
MADDE 13 –
(1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür. Ancak çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ambalaj atıklarını oluştuğu noktada cinslerine göre ayrı biriktiren sanayi işletmeleri ile altıncı bölümde belirtilen toplama sisteminin oluşturulmadığı ve biriktirme ekipmanlarının temin edilemediği yerlerdeki ambalaj atığı üreticileri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler.
 
@Ömer Es Aslında sadece sanayici olarak düşünmemek lazım. Eğer belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren bir tesis iseniz; belediyenizin belirlemiş olduğu plana uymak zorundasınız. Ancak birçok belediye ilgili planda zorunluluk koşmadığı için sanayi tesisleri satabiliyor. :harika:
 
@Cem Yılmaz Aynen sanayi sicil belgeleri varsa eğer çok zorlamak istemiyor genelde belediyeler, önü açık olduğu için. Ama yoksa şöyle de diyebilir biz sana ekipman tedariği sağlayacağız sende gerekirse bedelsiz olarak belediyenin anlaştığı firmaya vereceksin diyebilir. Bazen fiyat bile versen ,burada piyasa koşulları çok etkin oluyor sanayi de çok farklı fiyat verebiliyorlar ama halbuki kalibre olmayan kantarlarda tartım yaparak 5 ton luk malzemeye 2 ton luk kantar fişi keserek hile yapıyorlar. Ya da sigortasız çalıştırdığı yabancı uyruklu elemanla çalışan adamın senin Lisans almak için tonla para harcadığın tesisin maliyeti bir olmadığı için kafasına göre fiyat veriyor.
Biz bölgemizde olan okullara özellikle yıl sonu kitapları için diyoruz; size teklif veren hurdacıya sadece şunu diyin mal sizin ama malzemeyi belediyenin kantarında tartalım, aramıyorlar bile artık. Okulda bize getiriyor.
 
@Emre Pezük Devrem kusura bakma geç cevap yazdım. Ömer Bey ve Cem Bey gereken cevapları yazdılar. Aslında önceden belediye sınırları içerisinde yer alan market vb. yerler bedelsiz veriyordu ve satması yasaktı. Ancak yeni yayınlanan yönetmelikle beraber bedelsiz ifadesi geçmediği için bazı marketler satıyor. Yönetmeliğin ucu çok acı ve yönetmelikte tam anlamıyla uygulanmıyor.
 
@Ömer Es Zaten her şeyi belediyenin görüşüne bırakırsak işin içinden çıkamayız. Ambalaj atıkları yönetmeliğinde tat firmalarına çok hasızlık yaptılar. Onların yetkisini daha da arttırmaları gerekirken daha beter kısıtladılar.
 
@Olgaç Sürmelihindi Evet maalesef , halbuki yönetmelik çıkmadan bir önceki taslakta ne güzel ifade etmişlerdi belediye ile firma 10 yıllık sözleşme imzalayacak ve sözleşme feshinde il çevrenin görüşü alınacak ama kimlere ters düştüyse bu maddeler yine uçsuz bucaksız yoruma açık yönetmelikler yayınlandı. Ama akla gelen her maliyette tat firmasının sırtına yüklenir. Bu konu o kadar tartışmaya açık kı benim için kapanmayacak bir yara gibi , o yüzden ne yazsak bitmez.:)
 
Üst