• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtımı

Ümmügülsüm Günay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Mart 2014
Firma
selçuk üniversitesi
Endüstriyel atıksu arıtımında önce anaerobik proses sonrasında aerobik proses kullanan bir tesiste 10000 COD veya üzerinde arıtım yapmak mümkün müdür? C/N/P oranı sağlanarak arıtım yapılabilir mi?
 
Endüstriyel arıtma tesisinizin atık su karakteri ve türü önemlidir bu konuda Ümmügülsüm hanım , 10000 COD yani KOİ bulunduran bir end atıksu arıtma tesisi anaerobik ve aerobik süreçlerden sonra iyi bir arıtım yapılırsa tabi ki arıtımı olabilir. Temel amaç kirliliği floklaştırma ve sistemden uzaklaştırma . Eğer suyunuzun türünü ve diğer parametleri de belirterseniz daha fazla yardımcı olabilirim .
 
@cm.mervan bey kendi iş sektörüme yeni başladım ve çalıştığım yerde çok bir analiz yapmıyorlar sadece akm uakm ph balıkbiodeneyi ve koi parametrelerine bakıyorlar. Sadece bunlara bakarak çok fazla yorum yapılabilir mi?
 
Son düzenleme:
Yapılabilir tabi genel anlamda kirleticilere bakılıyor zaten . Ama end atıksunun cinsi ne, arıtma tesisindeki prosesler neler, kimyasal arıtma var mı , girişte anaerobik işlem demişsiniz ne yapılıyor ? gibi bilgileri paylaşabilir misiniz ?
 
Atıksuyumuz şeker end. atıksuyu. Ama bu atıksuya çikolota ve etanol fabrikalarından da atıksu karışmakta. Dengeleme sonrası atıksuyumuz anaerobik sistemden yoğunlaştırıcılara, yoğunlaştırıcılardan da denitrifikasyon nitrifikasyon yaptığımız aerobik üniteye gelmektedir. Herhangi kimyasal arıtım prosesi bulunmamaktadır. Anaerobik proseste de 6000-7000 COD deki atıksuyun biyolojik işlemi yapılıyor.
 
Tamam teşekkürler, suyunuz zaten yüksek organik yapılı bir su. Anaerobik proseslerden sonra aerobik proseslere alınması süreci zaten C/N/P oranlarını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Organik yapıda olan atıksuyun nitrifikasyon ve denitrifikasyon süreçlerine gelmeden önce yoğunlaştırılması yüksek oranda CHx,SOx,NOx gazlarının birikmesine sebep olur bu gazı siz yakma veya enerji dönüşümünde kullanabilirsiniz bu sizin için bir fırsat olabilir. Biyolojik havzularınızda Azotun giderimi ve diğer kimyasal yapıda karbonlu bileşiklerin giderimi söz konusudur. İyi bir havalandırma ( 1,5-2 mg/lt çözünmüş oksijen) yapılırsa, çamur hacim indeksi takip edilirse ve çamur atımı kontrollü sağlanırsa artımı mümkün olan bir atıksudur. Ama dikkat etmeniz gereken bir nokta var , sisteminizi çok iyi kontrol etmeniz gerekir çünkü bu tür atıksular herhangi bir çürüme vs durumunda çok kötü bir koku oluşumu, sinek oluşumuna neden olabilir. İyi çalışmalar...
 
Üst