• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

atıksu arıtma tesisi asit baz depolama tankı

BüşraSarı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Nisan 2011
Merhaba arkadaşlar,

Atıksu arıtma tesislerinde sülfürik asit ve sodyum hidroksit tankı aynı yerde üstelik de otomasyon sisteminin olduğu alana koyulabilir mi?
Yeterli derecede havalandırma yapıldığı halde yine de bir tehlike arz eder mi?
Ayrıca 1,5 m. x 1.5 m olan bu tanklarda asit ve baz'ın ağzı açık olur mu? Kapalı olursa patlama riski arz eder mi? Yardımcı olursanız çok sevinirim..

İyi Çalışmalar..
 
Büşra hanım merhaba,

Öncelikle Sülfürik asitten başlayalım. Sülfürik asitin bir şekilde metallerle reaksiyona girmesi sonucu Hidrojen gazı ürün olarak çıkar. Bu gazında herhangi bir alevle teması halinde patlama riski vardır. Ayrıca Sülfürik asit buharının solunması sağlığı olumsuz etkileyecek yada otomasyon olan bir yerde bulundurmanız otomasyon ekipmanlarına zarar verecektir.

Sodyum Hidroksit, bu gazın buharlaşması ile canlı sağlığı olumsuz etkilenecektir. Normalde yanıcı değildir fakat nem veya su ile temas etmesi durumunda ciddi sıcaklıklar ortaya çıkaracaktır buda yanıcı maddelerin tetiklenmesine neden olabilir. Aynı şekilde herhangi bir metal ile temas etmesi durumunda Hidrojen gazı ortaya çıkacaktır.

Asit ve bazik kimyasalları aynı yerde depolamamanız faydalı olacaktır. Bu tarz depolama alanlarında iyi derecede mekanik havalandırma, göz ve tam vücut duşu, kimyasala uygun gözlük vb. diğer kişisel koruyucu malzemeler bulundurmanızda faydalı olacaktır.

Ekte örnek olması için her iki madde ile ilgili MGBF (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) gönderiyorum. Her firmanın ürettiği kimyasal farklılık gösterebilir bu nedenle kimyasalları aldığınız yerden ürünlerin MGBF unuda almanızda yararlı olacaktır.

İyi günler...
 

Ekli dosyalar

  • Sülfürik Asit.PDF
    185.3 KB · Görüntüleme: 17
  • Sodyum Hidroksit.pdf
    227.4 KB · Görüntüleme: 22
Merhaba Fatih bey,

Bende MGBF okuduktan sonra yinede danışmak istedim çünkü zaten şu an asit, baz ve otomasyon sistemi aynı yere kurulmuş durumda..Bu bakımdan sanırım en önemlisi tankların dolum haricinde ağızlarının kapalı olması ve gerekli mekanik havalandırma ve iş güvenliği önlemlerini almak olucak.
 
Üst