• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu Arıtma Tesisi Bakteri Aşılaması

F.Özcan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Mayıs 2016
Şehir
Kırklareli
Firma
TYH ULUSLARASI TEKSTİL A.Ş.
Herkese iyi çalışmalar,
Tekstil fabrikasında çalışmaktayım. Arıtma tesisinin fiziki şartlarının iyi olmaması sebebiyle işletilme problemleri yaşanıp bakteriler ölmüş. Şuan imhoffta gözüken bakteri 20-30 civarında. Fiziki şartları toparladık şimdi bakteri aşılaması kısmına geçildi. Arıtma tesisi kapasitesi 2500 m3/gün fiziksel + biyolojik uzun havalandırmalı tesis. KOİ giriş suyunda 1200-1300 civarlarında ph 9-10 geliyor ancak sülfirik asit ile dengeleyip havalandırma havuzuna aktarmaktayız. Burada sormak istediğim soru şu bakteri aşılaması yapılırken; vidanjör ile benzer sektör arıtma tesisinden bakteri aşılamak mı yoksa hazır satılan bakteri kültürleri ile aşılama yapmak mı daha verimli? Daha önce aşılama yapmış tecrübeli büyüklerimin fikirlerini beklemekteyim. Görüşleriniz için teşekkür ederim.
 
Merhabalar, çalıştığım evsel atıksu arıtma tesisinde bakteri sayısını arttırmak için bakteri kültürü kullandım. Tesisin kapasitesi 8200 metreküp. Yaklaşık 5 kg toz bakteriyi sisteme ekledik yaklaşık 2 hafta sonunda mlss degerimiz 3000-3500 seviyesine çektik. Konu hakkında bilgisine güvendiğim meslektaşlarımdan biriyle konu hakkında görüştüğümde vidanjörle yapılan aşılama, toz bakteri kültürüne oranla daha yavaş sonuç verdiğini söyledi.
 
Özelden hangi bakteri kültürünü kullandığınızı yazabilir misiniz burdan reklam olmasın. Birkaç araştırma yaptım elimde bulunan firmalardan olup olmadığını öğrenmek isterim.
 
Hayırlı günler, haftaya bakteri aşılaması yapacağız bir arıtma tesisinden çamur alarak bu konu hakkında pek bilgim yokta nelere dikkat etmeliyiz?
Aşılamadan sonra nasıl bir yol izlemeliyiz? Oksijen oranı kaç olmalı? Bu konular hakkında bilgilerinize ihtiyacım var, yardımcı olur musunuz?
 
Prosesisinize uygun tesislerden aşılama yapmaya dikkat edin ve aldığınız çamuru kesinlikle gidip yerinde görün imhoff deneyi yapın. Oksijen oranı tecrübeli meslektaşlarımız daha iyi bilir tabiki 1,5-3,5 mg/L aralığında tutulmalı. Bazı kaynaklarda 2-4 mg/L olarak geçen litaretürler de var.
 
Anoksik tank ve havalandırma havuzu ayrı ikisinede aşılama mı yapacağız sadece havalandırma havuzuna mı bunun hakkında bilginiz var mı?
 
süleymannAyrı ayrı aşılama yapmaya gerek yok. Geri devirden alınan aşı çamuru kullanın yeterli.

Anoksik tankınız ile aerobik tankınız ayrı mı? Acaba anaerobik* tank ve havalandırma havuzu mu demek istediniz? Eğer bunu demek istediyseniz hayır anaerobik tank için bir şey yapmanıza gerek yok.

* A2/O prosesinde biyolojik fosfor gideriminin ilk aşaması.
 
Arkadaşlar yeni kullandigim bir bakteri türü var ve inanılmaz verimli çalışıyor
 

Ekli dosyalar

  • VID_712540802_155724_700.mp4
    3.5 MB
  • VID_712501002_192527_770.mp4
    3 MB
Bakteri kültürü olarak ama genetiği değiştirilmiş bir bakteri sıvı olarak kullanılıyor.sayet en büyük özelliği camur oluşumur tamamını temizliyoror
 
mehmet küçükÇamur oluşumunu nasıl temizliyor. Bu arıtma tesisinin mantığına ve altyapısına ters bir olgudur. Bakteri aşılıyorsunuz bu bakteri ürüyor popülasyonu artıyor, kirliliği kendi bünyesine alıyor veya parçalıyor. Bünyesine alıyor veya parçalıyor olsa bunun bir hacimsel oranı olur. Arıtma tesislerinin hepsinin mantığı genel olarak aynıdır. Kirliliği bir materyalle tutmak, biyolojikte materyel mikroorganizmadır. Kirliliği bu mikroorganizma tutar bünyesine alır, hava verirsen veya uygun koşulları sağlarsan nufüsu artar sen işine yaraynı sisteme geri gönderirsin işine yaramaynı çamur olarak atarsın. Hadi varsaydım ki çamuru yiyen bakteri olsun e yine bir bakteri kültürü oluşur bu sefer onu atmanız gerekir. Sizin arıtma tesisinizde şuan bir bakteri oluşumu var bunlarda iyi çalışıyor siz o popülasyonun dengesini kurmazsanız sistem yine çöker.
 
çamuru tamamiyle yiyip bitiriyor ve tesisten hiç çamur çıkmıyor ve bizim yaptığımız tesis kesimhane . teminin ettiğimiz firma eliks çevre mehmet gülener 0532 251 5990 ulaşabilirsiniz.
 
Günaydın herkse,
Bakteri aşılaması vb. konularda desteğe ihtiyacım var. Şöyle ki anaerobik ve aerobik arıtmadan oluşan tesisimde anaerobik bakteri popülasyanum düşük miktarde ve benim oluşan atıksuyumu zamanla karşılamayacak diye düşünüyorum. Mevcut durumdaki bakterilerin büyüme fazına geçmesi için yaptığım araştırmalarda bir kaç solüsyon buldum ama emin olamıyorum. Bana önerilerde bulunabiir misiniz ?
 
rabia kç.Anaerobik sistemden biyokütle uzaklaştırmayı azalttığınız zaman bakteri yoğunluğu artacaktır diye düşünüyorum ama zaten şimdi artırsanız bile yine bakteri sayısı azalacaktır. Atık suyunuzda kirlilik artışı gerçekleştiği zaman bakteri popülasyonu da artacaktır.

Anaerobik bakteriler substrat bulamayınca azalacaktır. Yani isteseniz de istemeseniz de substrat-bakteri dengesi kurulacaktır. Şimdi bakteri coşturan alıp sisteme katarsanız coşan bakteriler yine ölecektir bence.
 
Adem PiştofoğluŞimdi arıtma tesislerinde bir denge var, ne kadar besin gelirse o kadar mikroorganizma gelişir. Ancak sistemde belli bir mikroorganizma dengesi yakalanırsa giriş suyunun kirlilik yükleri çok yüksek gelmese bile sistemde bulunan mikroorganizmalar bu oluşan dengeyle gelen besine göre tekrar bir popülasyon oluşturacaktır. Örneğin giriş suyu KOİ: 500 mg/ lt BOİ: 250 mg / lt olsa havalandırma havuzunda iyi bir havalandırma ve çözünmüş oksijen seviyesi oluşup mikroorganizma dengesi de oluşursa sistem gayet güzel çalışır. Önemli olan havalandırma havuzunun dengesini korumak, baktınız kirlilik yükleriniz iyi gelmiyor bakterileriniz mi ölecek havalandırma havuzuna aşılama yaparsınız. Arıtma tesisi işletmek için arıtma tesisini çok iyi tanımanız gerekir. Bulduğunuz solüsyon bakteri solüsyonudur deneyip görebilirsiniz hatta kestirme çözüm olarak ciğer atabilirsniz havalalandırma havuzuna . Dediğiniz anaerobik kısım tamamen havalandırma havuzuna bağlıdır orayı iyi bir dengede tutarsan anaerobik kısım da iyi çalışır. Tabi anaerobik kısımda muhakkak mikserlerle karışım olmalı, geri devirin havalandırma havuzundan anaerıbik havuzun başına sağlanması gerekir.
 
Aren YakupoğluMerhaba,
Öncelikle bu konuda yetersiz birikimim olduğunu belirtmek istiyorum. Kısaca izah etmeye çalışayım. Anaerobik reaktöre giriş KOİ: 55.576 mg/l dir. Amacım anaerobik reaktöredeki verimi yüksek tutmak. Çünkü oluşan biogaz kojenerasyona sistemine bağlı olacak. Yani anaerobikte ne kadar fazla gideirm yaparsam benim için okdar iyi olcaktır diye düşünüyorum. Giriş atıksu debisi yükseldiğinde benim anaerobik reaktördeki arıtma verimim düşüyor. Ben bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim. Birde ekte tesis takibi için oluşturduğum bir excel dosyası var konuya hakim olan arkadaşlarım kontrol edebilir mi bir hatam var mı ya da neler eklemeliyim diye ?
 

Ekli dosyalar

  • ANALİZ HESAPLAMA TABLOSU-2021.xls
    186 KB · Görüntüleme: 80
Üst