• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu Arıtma Tesisi Bakteri Aşılaması

F.Özcan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Mayıs 2016
Şehir
Kırklareli
Firma
TYH ULUSLARASI TEKSTİL A.Ş.
Herkese iyi çalışmalar,
Tekstil fabrikasında çalışmaktayım. Arıtma tesisinin fiziki şartlarının iyi olmaması sebebiyle işletilme problemleri yaşanıp bakteriler ölmüş. Şuan imhoffta gözüken bakteri 20-30 civarında. Fiziki şartları toparladık şimdi bakteri aşılaması kısmına geçildi. Arıtma tesisi kapasitesi 2500 m3/gün fiziksel + biyolojik uzun havalandırmalı tesis. KOİ giriş suyunda 1200-1300 civarlarında ph 9-10 geliyor ancak sülfirik asit ile dengeleyip havalandırma havuzuna aktarmaktayız. Burada sormak istediğim soru şu bakteri aşılaması yapılırken; vidanjör ile benzer sektör arıtma tesisinden bakteri aşılamak mı yoksa hazır satılan bakteri kültürleri ile aşılama yapmak mı daha verimli? Daha önce aşılama yapmış tecrübeli büyüklerimin fikirlerini beklemekteyim. Görüşleriniz için teşekkür ederim.
 
Günaydın herkse,
Bakteri aşılaması vb. konularda desteğe ihtiyacım var. Şöyle ki anaerobik ve aerobik arıtmadan oluşan tesisimde anaerobik bakteri popülasyanum düşük miktarde ve benim oluşan atıksuyumu zamanla karşılamayacak diye düşünüyorum. Mevcut durumdaki bakterilerin büyüme fazına geçmesi için yaptığım araştırmalarda bir kaç solüsyon buldum ama emin olamıyorum. Bana önerilerde bulunabiir misiniz ?
 
rabia kç.Anaerobik sistemden biyokütle uzaklaştırmayı azalttığınız zaman bakteri yoğunluğu artacaktır diye düşünüyorum ama zaten şimdi artırsanız bile yine bakteri sayısı azalacaktır. Atık suyunuzda kirlilik artışı gerçekleştiği zaman bakteri popülasyonu da artacaktır.

Anaerobik bakteriler substrat bulamayınca azalacaktır. Yani isteseniz de istemeseniz de substrat-bakteri dengesi kurulacaktır. Şimdi bakteri coşturan alıp sisteme katarsanız coşan bakteriler yine ölecektir bence.
 
Adem PiştofoğluŞimdi arıtma tesislerinde bir denge var, ne kadar besin gelirse o kadar mikroorganizma gelişir. Ancak sistemde belli bir mikroorganizma dengesi yakalanırsa giriş suyunun kirlilik yükleri çok yüksek gelmese bile sistemde bulunan mikroorganizmalar bu oluşan dengeyle gelen besine göre tekrar bir popülasyon oluşturacaktır. Örneğin giriş suyu KOİ: 500 mg/ lt BOİ: 250 mg / lt olsa havalandırma havuzunda iyi bir havalandırma ve çözünmüş oksijen seviyesi oluşup mikroorganizma dengesi de oluşursa sistem gayet güzel çalışır. Önemli olan havalandırma havuzunun dengesini korumak, baktınız kirlilik yükleriniz iyi gelmiyor bakterileriniz mi ölecek havalandırma havuzuna aşılama yaparsınız. Arıtma tesisi işletmek için arıtma tesisini çok iyi tanımanız gerekir. Bulduğunuz solüsyon bakteri solüsyonudur deneyip görebilirsiniz hatta kestirme çözüm olarak ciğer atabilirsniz havalalandırma havuzuna . Dediğiniz anaerobik kısım tamamen havalandırma havuzuna bağlıdır orayı iyi bir dengede tutarsan anaerobik kısım da iyi çalışır. Tabi anaerobik kısımda muhakkak mikserlerle karışım olmalı, geri devirin havalandırma havuzundan anaerıbik havuzun başına sağlanması gerekir.
 
Aren YakupoğluMerhaba,
Öncelikle bu konuda yetersiz birikimim olduğunu belirtmek istiyorum. Kısaca izah etmeye çalışayım. Anaerobik reaktöre giriş KOİ: 55.576 mg/l dir. Amacım anaerobik reaktöredeki verimi yüksek tutmak. Çünkü oluşan biogaz kojenerasyona sistemine bağlı olacak. Yani anaerobikte ne kadar fazla gideirm yaparsam benim için okdar iyi olcaktır diye düşünüyorum. Giriş atıksu debisi yükseldiğinde benim anaerobik reaktördeki arıtma verimim düşüyor. Ben bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim. Birde ekte tesis takibi için oluşturduğum bir excel dosyası var konuya hakim olan arkadaşlarım kontrol edebilir mi bir hatam var mı ya da neler eklemeliyim diye ?
 

Ekli dosyalar

  • ANALİZ HESAPLAMA TABLOSU-2021.xls
    186 KB · Görüntüleme: 80
Biz de geçtiğimiz cumartesi - pazar günü evsel arıtma tesisimize aşılama yaptık, bakteri komşu ilçenin arıtmasından geldi, verimi iyi olduğunu görmüştüm, bakteriyi giriş terfi istasyonundan verdik, bir mezbahadan da 1 vidanjör kan geldi. Gün gün izliyoruz havalandırma havuzlarımızı, şuan oksijenimiz 3.423 ppm lere kadar düştü, istenilen (1,5-3) 2 ppm dolaylarında tutmak, 1-2 gün tesise çok çok az atıksu aldık, sonra normal almaya başladık.
Bakterilerimiz tesiste kalması için sürekli geri devir yaptırıyoruz. Havalandırma havuzlarının ve geri devrin geldiği (anaerobik havuzlar) yerin koyulaşması lazım. Onu da sürekli gözlemlemelisiniz. Mikserleri çalıştırıyoruz devamlı havuzlardaki.
Günde 2 kez imhoff ile SVI analizimizi yapıyoruz. Şimdilik bu kadar.
 
Son düzenleme:
Üst