• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesisi çamur havalanma sorunu

f.merve

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Kasım 2012
Öncelikle herkese güzel bir gün diliyorum.
İşletmekte olduğumuz atıksu arıtma tesisinin son çöktürme havuzunda bazı zamanlarda çamur havalanıyor.iki çöktürme havuzumuz var bazen birinde havalanırken diğerinde havalanmıyor bazen de her ikisinde havalanıyor.Nedenini bir türlü çözemedim.Acaba aynı sorunla karşılaşan birileri var mı? Ya da yardımcı olacak birileri?
 
@f.merve

Flamentli bakteri oluşmunun söz konusu olduğunu düşünüyorum. İyi bir flok oluşumu için filamentli mikroorganizmaların ve flok oluşturucuların aktif çamurda dengede bulunması gerekmektedir. Genel olarak filamentli organizmaların aktif çamur sistemlerinde aşırı çoğalıp bulking sludge denilen şişkin çamur oluşumuna yol açmaktadır.

Önerim ; Mevcut aktif çamurun yenilenmesi için biraz çamur çekmeniz ve havalandırma süresini biraz arttırmanız. Çamuru, normalin dışında havalandırma çalışırken almaya çalışın. Bu şekilde yüzeydeki çamur karışım halinde tahliye olacaktır. Sistemin çabuk dengeye gelmesi için de havalandırma bölümündeki oksijene temas süresini arttırmanızı öneririm. iyi çalışmalar.

Çamur kabarmasına neden olan filamentli bakterilerin oluşumunu sağlayan ve/veya hızlandıran 5 ana unsur aşağıda listelenmiştir.

1.Havalandırma havuzundaki düşük çözünmüş oksijen konsantrasyonu

2. Organik yükün azalması (düşük F:M oranı) ; F/M oranı arıtılmadır, böylece çamur yaşı düşer. F/M yada çamur yaşının arıtılması / azaltılması geri devir oranı ve/veya fazla çamur miktarlarının değiştirilmesi ile sağlanabilir.

3. Havalandırma havuzundaki MLSS miktarı da artırılabilir.

4. Besi maddesi eksikliği ;

5. Bu durum evsel atıksudan ziyade daha çok endüstriyel atıksuların arıtılmasında görülür. BOD5/N/P oranı 100/5/1 e getirilerek bu durum düzeltilebilir.
 
Fatih Bey öncelikle çok teşekkür ederim.Yanlış aksettirdim sanırım. Çamur kabarması şeklinde değil de havalandırma havuzundan son çöktürme havuzuna gelen suyun direkt savaklanması şeklinde oluyor.Çamur oranımda fazla imhoff deneyinde 800 civarı çıkıyor ama arıtılmış suyun KOI si 50 civarı verim iyi olduğu için bu düzeni bozmakta istemiyorum ama çamurumu azaltsam iyi olacak sanırım.
 
Merve hanım probleminiz büyük bir ihtimal son çöktürme havuzunuzda çamur battaniye seviyenizin yüksek olmasından kaynaklanıyor 800 çok yüksek bir rakam direk çamur savaklanması normal.Sistemden çamur çekerseniz probleminiz bitecektir.Size tavsiyem 400ml üzerindeki imhoff ölçümlerinde çamur çekmeye başlamanız.
 
Semih Bey bu durum her gün olmayıp bazı günler bir kaç saat oluyor diye sorun fazla çamurdan değildir diye düşünmüştüm.Söylediklerinizi dikkate alacağım teşekkürler iyi çalışmalar...
 
Üst