• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesisi derin deniz deşarjı

Eda Kaha

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Şubat 2020
Şehir
İstanbul
Firma
öğrenci
Merhaba,
Bir dersimden sonra aklıma takıldı, araştırdım fakat net bi bilgiye ulaşamadım. Diyelim bir ilçeye atıksu arıtma tesisi kuracağız, burda arıtılan suyun ne yapılacağoına nasıl karar veriyoruz? Yani anladığım kadarıyla genellikle derin deniz deşarjı yapılıyor, buna nasıl karar veriyoruz? Teşekkür ederim.
 
Güzel soru.

Şöyle yorum yapabilim:

Derin deniz deşarjı doğal olarak bir seyrelme imkanı sağlar. Kıyıya suyu verip birikim sağlamaktansa derin deniz deşarjı yapıp seyreltmek daha mantıklı.

Ülkemizde ise Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde belirtildiği üzere derin deniz deşarjına çok iyi imkanlarda izin veriliyor. Kıyı şeridindeki şehirler basit bir ön arıtma yapıp suyu denize veriyor. Ekonomik olarak kolayımıza gelmiş zamanında. Artık bir revize istiyor bu kanunlar bence.

Yönetmeliğe göre derin deniz deşarjı yapmak ilgililerin işine geldiği için bunu yapıyor. Ancak en doğrusu yine ileri arıtma + derin deniz deşarjı olabilir. Arıtılmış dahi olsa atık suyu kıyıya vermek doğru olmayabilir. Çevre ve insan sağlığı açısından hoş olmaz.

Birçok kıyı şehrimizde bu yüzden atık su arıtma tesisi yok. Olanlar da doğru dürüst işletilemiyor ama bu ayrı konu.
 
Üst