• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Taslak Atıksu arıtma tesisi enerji teşviki yönetmeliği taslağı - 1 kasım 2022

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
1 Kasım 2022 tarihinde Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü web sitesinde "*Atıksu Arıtma Tesisi Enerji Teşviki Yönetmeliği*" taslağı yayımlanmıştır.

Görüş bildirme formu:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Atıksu Arıtma Tesisleri Enerji Teşviki Yönetmeliği Taslağı.docx
    32.3 KB · Görüntüleme: 156
Merhaba , yönetmelik ile ile ilgili birşey sormak istiyorum .
Bu yönetmelik sadece geri kazanım varsa mı teşvik olacak anlamına geliyor ?
Biz mevcutta fiziksel,kimyasal,biyolojik arıtıp dereye deşarj ettiğimiz için teşvikten faydalanabiliyoruz .
Ama henüz geri kazanım yapmıyoruz .
 
burcutunatinazBelediye, OSB vb. atıksu altyapı yönetimi olmadığınızı, münferit tesis olduğunuzu varsayarsak:
Madde 4 - Fıkra 2 der ki: Atıksu altyapı yönetimi olarak tanımlanmamış tesisler arıtılmış atıksuyunu yeniden kullanmaları durumunda atıksu arıtma tesisi enerji teşvikinden faydalanır.

Yani arıtılmış atıksuyu yeniden kullanmak şartıyla %50 - %100 arası bir rakamın teşvikinden yararlanabileceksiniz.

Ancak şunu da atlamayalım:
Geçici Madde 1: 1/10/2010 tarihli ve 27716 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Kanununun 29 Uncu Maddesi Uyarınca Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul Ve Esaslara Dair Yönetmelik kapsamında düzenlenmiş olan Atıksu Arıtma Tesisi Enerji Teşviki Geri Ödeme Belgelerinin süreleri bitene kadar geçerlilikleri devam edecektir.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Cem YılmazMerhaba;

Münferit üretim tesisi/sanayi tesisi olunması durumunda daha önce bu teşvikten yararlanmayan tesislerin yeni başvurularında yeniden kullanım yapmadan alıcı ortama deşarj yapıyorsak %50 ye kadar teşvikten faydalanamıyor muyuz taslağa göre? Onun önüne geçer mi Madde 4 Fıkra 2 de belirtilen ifade.
 
cagdasyavuzEvet hocam, taslağa göre artık faydalanamama durumu var. Ama adı üstünde taslak bu. Yeterince itiraz gelirse, göz önünde bulundurabilirler. Bana göre yanlış bir tutum. Firmalara şu an AAT revizyonu yaptırmak oldukça külfetli. Kaldı ki birçok yerde ortak arıtmaya geçişler başladı. Ortak arıtmaya geçene kadar mevcut sistemleri ile bu teşviki almaya devam edebilmeliler.
 
burcutunatinazBakanlıktan gelen cevaba göre alıcı ortama deşarj ettiğimiz ve Osb ya da belediye kanalizasyonuna deşarj yapmadığımız için altyapı yönetimi olarak tanımlanıyoruz .

Gelen cevap ;

"OSB içerisinde olmayan veya bulunduğu bölgede belediyeye ait kanalizasyon sistemi bulunmayan doğrudan alıcı ortama deşarj eden tesisler altyapı yönetimi olarak tanımlanmaktadır.

Arıtılmış atıksuyu yeniden kullanmanız durumunda geri ödeme oranınız artacaktır."
 
Merhabalar, geri ödemenin alınacağı döneme ait çevre izninin olması gerekmektedir, dendiği için acaba çevre izni biten bir döneme denk gelirse, gfb sürecini başlatan bir bir durum eklenirse tesise (mesela yakma lisansı), teşvikten faydalanabilir mi?
 
Merhaba, içme suyu arıtma prosesi konusunda yardımcı olacak birini arıyorum. Proses aşamalarında kullanılan ekipmanları araştırıyorum. Yardımcı olur musunuz?
 
Merhaba, osb de bulunan tekstil fabrikasında, ön arıtımdan sonra atıksuyun %90a yakınını desülfirizasyon sistemi ile kullanmaktayız. Desülfirizasyondan çıkan suyu çöktürme vs işlemlerinden sonra osb deşarj etmekteyiz. Söz konusu teşvik bizi de kapsar mı acaba. Teşekkürler
 
Arkadaşlar merhaba,
Teşvik konusunda teknik bir sorum olacaktı. Yönetmelikte teşvikten yararlanabilmek için ayrı sayaç olması gerektiği bilgisi var. Burada, süzme sayaç kullanılabilir mi yoksa ayrı bir abone numarası olması mı gerekiyor. İlla ki ayrı faturalandırılması mı gerekiyor arıtma tesisinde kullanılan elektriğin? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.
 
Arkadaşlar merhaba,
2023 yılı atıksu enerji teşvik oranı nedir? Bu oran her yıl bütçeye göre belirleniyor bildiğim kadarıyla. Bu oranların belli olduğu bir doküman duyuru vs. var mıdır? Yardımınız rica ederim.
 
Merhabalar, havalimanında endüstryel kaynaklı atıksuyu arıtmak için elektrokoagülasyon paket arıtma sistemi kullanıyoruz. Bu teşvikten yararlanıp yararlanmadığımızdan emin olmak istiyorum, nasıl başvuruda bulunurum, hangi adımları izlemeliyim? Yardımcı olur musunuz?
 
Üst