• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesisi enerji teşviki

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Merhaba Arkadaşlar,
Tarafıma gelen bir uyarı mailini sizlerle paylaşmak istedim.
Atıksu arıtma tesisi enerji teşvikinden faydalanacak tesislerin Bakanlık Çevre Bilgi Sisteminde atıksu arıtma tesisi ile ilgili bilgilerini girmeleri ve güncellemeleri gerekmektedir. Yapılacak güncellemelere müteakip enerji teşviki ödeme işlemleri gerçekleştirilecektir. Sistem yenilenmiş olup daha önce girilen verilerin yeni sistemle çakışma sorunları yaşaması ve/veya mükerrerlik oluşması nedeniyle verilen yeniden girilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
adresi kullanılacak olup, sistemde daha önce firma kaydı bulunan tesislerin “
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
” uygulamasını açtırması, sistemde firma kaydı bulunmayan tesislerin ise firma kaydı yaptırarak“
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
” aktif hale getirmeleri ve gerekli bilgileri doldurmaları gerekmektedir.
 
sanırım atıksu arıtma tesislerinin kullanımını yaygınlaştırmak için kullanılan enerjinin %50 sine kadar olan bedelleri karşılamaları söz konusuydu.
 
bildiğim kadarıyla çevre izni olması , elektrik sayaçı tek arıtmaya ait olacak gibi şasrtlar aranıyor ,
yıl sonunda elektrik giderinin %50 sini devlet geri veriyor
 
acaba bizim tesisimizdede böyle bir şey söz konusu mu?

bizde endüstriyel atıksu arıtma tesisi olup arıtılan su İSKİ kanal bağlantısı ile deşarj edilmekte ve dereye verilmekte,
benim bildiğim derin deniz deşarjı yapanlar için gereçliydi bu ama ? yönetmelik/teblik değiştimi?
her arıtma tesisi için geçerlimi bu?
birde bunla alakalı yönetmlik/tebliğ varsa paylaşabilirmisniz


teşekkürler,
 
@Volkan Azak

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
yönetmeliğe buradan bakabilirsiniz. Sizde alabilirsiniz, İl çevre müdürlüğü sizi bu konuyla ilgili bilgilendirmedi mi? Bizim bu yıl ki ödememiz il çevrenin hesabına geçmiş, yakında bizim hesabımıza yatıracaklar.
 
Ben deşarj edilen yerle ilgili bir kısıt olup olmadığını hatırlamıyorum. Öyle bir ayrım olmaması lazım.
 
Yönetmeliğe baktım "ÇEVRE KANUNUNUN 29 UNCU MADDESİ UYARINCA ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN TEŞVİK TEDBİRLERİNDEN FAYDALANMASINDA UYULACAK USUL VE ESASLARA DAİR YÖNETMELİK" Madde 5 / 2 a) Atıksu altyapı tesisi yönetimlerince, atıksularını arıtmak amacıyla bu Yönetmelikte tanımı yapılan biyolojik, kimyasal veya ileri arıtım yöntemlerinden herhangi birini kullanıyor veya bu arıtma tiplerinin sonrasında arıtılan atıksuları derin deniz deşarjı ile bertaraf ediyor olmak. yazıyor. Uygulamada dereler de yararlanabiliyor mu acaba, bu şekilde bir uygulama yapılmış mı merak ettim. Çalıştığım firmada dereye deşarj yapılan tesisler var.
 
Çevre Kanunu ilgili maddesi

Teşvik: Madde 29 – (Değişik birinci fıkra: 26/4/2006 – 5491/20 md.) Çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesine ilişkin faaliyetler teşvik tedbirlerinden yararlandırılır. Bu amaçla her yılın başında belirlenen teşvik sistemine Bakanlığın görüşü alınmak sureti ile Hazine Müsteşarlığınca yeni esaslar getirilebilir.

(Ek fıkra: 26/4/2006 – 5491/20 md.) Arıtma tesisi kuran, işleten ve yönetmeliklerde belirtilen yükümlülükleri yerine getiren kuruluşların arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik enerjisi tarifesinin, sanayi tesislerinde kullanılan enerji tarifesinin yüzde ellisine kadar indirim uygulamaya Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir. Teşvik tedbirleri ile ilgili esaslar yönetmelikle belirlenir. Bu Kanunda belirlenen cezalara neden olan fiilleri işleyen gerçek ve tüzelkişiler, verilen süre içinde söz konusu yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde bu maddede yazılı teşvik tedbirlerinden yararlanamazlar ve daha önce kendileri ile ilgili olarak uygulanmakta olan teşvik tedbirleri durdurulur.
 
@Duygu Glmz

Benim bulunduğum yerde deniz yok ki derin deniz deşarjı yapalım :) Biz alıyoruz geri ödemeyi.
 
Atıksu Arıtma tesislerinin hepsi bu teşvikten faydalanıyor,deniz deşarjı olması şart değil hem deniz deşarjı da bir bertaraf şeklidir.Başvuru yaparken Tesisiniz için atıksu artıma tesisidir belgesi almanız gerekmekte diye hatırlıyorum.Geri ödenecek miktar bakanlar kurulu kararı ile belli oluyor geçen sene %50 idi.
 
Arkadaşlar, elektrik teşviği için sadece alıcı ortama deşarj eden atıksu arıtma tesisleri yararlanabilir. İSKİ vb. kanalizasyona deşarj eden firmalar bu teşvikten yararlanamaz.
 
Paylaşımda bulunan herkese teşekkür ederim.
Tesis iller bankasına bağlı olarak işletiliyor. Geçen yıl konu ile ilgili teşvikten yararlanmak için gerekli yerlerle görüşülmüş uğraşılmış ancak bu konudan belediyeler ya da şahıslar yararlanabiliyormuş, tesisi iller bankasına bağlı olarak işlettiğimizden dolayı yararlanamıyormuşuz. (Tesis dereye deşarj ediliyor). yaklaşık 13.000 m³/gün debisi olan bir evsel atıksu arıtma tesisi kapasite küçük sayılmaz. Elektrik enerjisinin %50 si ciddi bir rakam.Yararlanamadığımıza üzüldüm.
 
Elektrik faturaları bize geliyor. Ödeme bizden çıkıyor. Ancak dediğim gibi bu konudan bir sonuç alamamışız. Bu konuda ben yetkili değilim mutlaka ilgili arkadaşlar da bu durumları görüşmüşlerdir. Kanun maddeleri neye göre çıkarıldı, hangi mantığa dayanarak hazırlandı bilemiyorum. Kabaca, eğer bir teşvik varsa aynı durumda bulunan tüm tesisler yararlanmalıydı diye düşünüyorum ben de.
 
Arkadaşlar yorumları okudum , yönetmeliği de okudum. Kafamda uygulamalar netleşmedi; bu teşvikten sadece derin deniz deşarjı yada alıcı ortama deşarj edenler mi yaralanıyor. Deşarjı bir şehrin atıksu şebekesine bağlı olan arıtma tesisleri faydalanamıyor mu ? Faydalananlar varsa yazarlarsa sevinirim, nasıl bir yol yada herhangi bir yerde aydınlatıcı bir madde varsa bilgilendirirlerse sevinirim.

Bir sorum daha var; Bu teşvik uygulaması hala devam ediyor mu ?

Bu konuda bir fikri yada bilgisi olan yokmu; derin deniz deşarjı dışında herhangi bir atıksu şebekesine bağlı arıtma tesisleride bu teşvikten faydalanabiliyor mu ?
 
SKKY Tablo 19 değerlerini aşmadığınızı İl Md'nün denetime tabi tuttuğu analizlerde gösteren her arıtma tesisi bu teşvikten yararlanır.Mesela bizim tesis her yıl bu teşvikten yararlanır.

Ödenen ücret ise gerçekten iyi bir teşvik.Çünkü arıtma tesislerinin en baştaki gideri enerjisi.
 
Üst