• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesisi havalandırma sorunu

osman gün

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Şubat 2012
Şehir
Yalova
Firma
Borçka Belediyesi
Arkadaşlar çalışmakta olduğum Atıksu arıtma tesisinde Havalandırma sorunu var. Yüzeysel Aeratörle Havalandırma sağlanıyor. Çamur değeri 300 - 350 arası fakat aeratörler bir haftadır sürekli çalışıyor fakat oksijen değeri 0,30 u geçmiyor. Çıkış suyumda da bulanıklılık oluşturmaya başladı.
 
son çökeltim merkezinde ufak ufak baloncuklar çıkıyor mu ?
Mezür yada imhoff koydugun camurda 3-4 saat sonra kopmalar oluşuyor mu?
son çökeltimde Filamentli bakteri görüsyormusun ?
Yosunlaşma arttı mı? bunları öğrenme şansım var mı?
 
Merhabalar ercan bey imhoff da 3-4 saat beklemedim yarım saatde 300-350 arasındaydı çamurum.
Yosunlaşma durumu suyumuz berrak iken de oluyordu.
son çökeltim havuzunda flamentli bakteri görebiliyorum
havalandırma havuzunda aeratörler çalışırken köpük değil ama yüzeyde hava kabarcıkları gibi bir durum oluyor

yüklemiş olduğum resimde çökeltme havuzu ve aeratör çalışırken ki havalandırma havuzu
 

Ekli dosyalar

  • 20150812_103316.jpg
    20150812_103316.jpg
    2.3 MB · Görüntüleme: 212
  • 20150812_103146.jpg
    20150812_103146.jpg
    3.3 MB · Görüntüleme: 211
Aeratörlerin bakım zamanı gelmiş o zaman. yeniden bir gözden geçir sanırım ne zaman çalışıp ne zaman duracaklarını karıştırmışlar ya da havalandırma havuzunda ki oksijeni okuyan probu yeniden kalibre et
 
- Havalandırma havuzunuzda ki prob gerçek değeri mi gösteriyor? İmkanınız var ise seyyar oksijen ölçümü yapın.
- Sonuç doğru ise, aeratör bakımlarını gözden geçirin. Bunda da sıkıntı yok ise, atıksuyun karakterine bağlı konulara geçin.
- Çökeltme havuzu tasarlanırken ne kadar sürelik bekletme süresi konulmuş ve sizin havuzunuz için tecrübeyle sabit optimım bekletme süresi nedir, debiye bağlı kontrol yapmayı deneyin.
- Geri devir oranını % 25 arttırın ve imhoff gözlemi yapın. Eğer askıda ve yüzen çamurda azalma var ise, geri deviri arttırarak optimum seviyeyi yakalamaya çalışın. Kitaplarda imhoff için 300 ml/1000ml diyebilir ancak uygulamada böyle olmayabilir. Sizin için 350 ml / 1000 ml (30dk) belkide optimum seviyedir.
- Tek başına imhoff çökelme için yeterli olmaz. Belirlenen SVI değeriniz nedir?
- Ancak sisteminizde ölü çamur olduğu sürece, geri devir oranıyla ne kadar oynarsanız oynayın, olumlu sonuç alamayabilirsiniz. SRT kontrolü yapın.
- Son zamanlarda, KOİ giriş yükünüzde azalma var ise, oksijen seviyenizi biraz düşürebilirsiniz. Buna bağlı, ileri arıtım parametrelerinde de rahatlama olup, serbest azota bağlı çamur yüzme sorununu da çözmüş olursunuz. Denedikten sonra dönüş yaparsanız bizde faydalanabiliriz.
 
@osman gün
Osman bey görünüşe göre nitrifikasyon başlamış size tavsiyem ORP deneyini yapın laboratuvarda ve aynı zamanda geri devir oranını artırın %130 olacak sekilde Son çökeltim tankında Ç.O bakailirseniz bir yol gösterebilir.
SRT düşük tutmaya çalışın aynı zamanda filamentli bakteri size sıkıntı çıkaracaktır bu durumda kusturma imkanın yada fazla çamuru yoğunlaştırmaya atarak uzaklaştırmaya çalış tesisten.
Aynı zamanda F/M oranınızı hesaplayın.
Fazla çamur atımını da artırın fakat aşırıya gıtmeden yoksa besın oran düşer bu seferde havalandırma beyaz kopuk olusur..
 
@Fatih D.

Ve bunlara ek olarak, havalandırma havuzunda aeratörler floklarınızı parçalıyor olabilir. Buna bağlı olarak iyi floklaşamayan çamur ve yetersiz yüzey yükü de entegre olunca sizde ki durum ortaya çıkmış olabilir. İmkanınız var ise mikroskobik ortamda flamentli bakteri incelemesi yapınız.
 
@osman gün Bey sistemi anlatabilir misiniz. Özellikle kimyasal arıtmanız var mı ve hangi kimyasallar neye göre dozlanıyor. Sorun benim genelde karşılaştığım ve çözümü çok kolay bir konu lakin sistemi kısaca anlatmanızı rica ediyorum.
 
Murat bey kimyasal arıtma yok sadece fiziksel ve biyolojik arıtma var. Kalın ve ince ızgaramız var daha sonra su kum tutucuya geliyor.havalandırmaya suyu alıyoruz daha sonra çökeltme havuzları.

Kimayasal sadece belt presde çamur susuzlaştırma olayında poli kullanıyoruz şu ana kadar kimyasal kullanmadıM. Teşekkürler...
 
@osman gün Belt presde kullandığınız poliyi neye göre dozluyorsunuz. Gereğinden fazla dozlanıyor ise bu bahsettiğiniz sorunlar oluşacaktır. Hava hattınız da mekanik veya işlevsel bir problem yok ise havuzlarda nitrifikasyon gerçekleşmiyor olabilir. Lakin koyduğunuz fotoğraf ve buradaki diğer bilgiler ile yorum yapmakta yanlış olur. Benzer bir çok arızalı arıtma tesisini çalışır hale getirdim. Lakin daha fazla bilgiye ihtiyacım olacaktır. Detaylı görüşmek isterseniz Yardımcı olabilirim.
İyi Çalışmalar
 
Size tavsiyem çamur çekim hızınızı arttırın geri devir oranını biraz düşürün. Bir başka mesele bakteri türünüz bakteri türü ç.o oranına göre değişebilir. Çünkü ç.o değeri düşük yada yüksekse (2-4 arasında olması gerekir.) ipliksi ,düşük olursa flamentli bakteri türü üreyebilir. Şuan bence bana sorarsan çamur çekme hızını arttır sonra duruma bak . hatta basit bir şekilde imhof konisi ile deney yap. Havalandırma havuzu çıkışından numune alıp değeri SVI olarak belirt ona göre çözümler daha pratik olabilir. Kolay gelsin
 
Üst