• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu Arıtma Tesisi Projesindeki Ünitelerin Önemi ?

EminYazar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Mayıs 2020
Şehir
Balıkesir
Firma
Öğrenci
Atıksu Arıtma Tesisi şemasını öğrendik. Peki ama şemada bulunan ünite/bölümlerin nasıl ve ne derece önemi var ? Bu konu hakkında bilgilerinizi paylaşabilir misiniz ?
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Resmi 2020-11-25 20.41.45.png
    Ekran Resmi 2020-11-25 20.41.45.png
    202.8 KB · Görüntüleme: 61
İnternete atık su arıtımı veya her üniteyi/bölümü/kısımı yani kaba ızgara veya ön çökeltme yazarsanız. Yani google’a hepsinin ne işe yarayıp ne için kullanıldığı veya özelliklerine ulaşabilirsiniz
 
Her bir üniteyi internette bulduğunuz için değinmeyeceğim ancak genel olarak bu prosesin önemli noktalarını aktarabilirim.
1- Ön çökeltim ile kimyasal, havalandırma ile biyolojik ve UV Dezenfeksiyon ünitesi ile ileri arıtım var. Arıtma tesisinin büyüklüğü düşünüldüğünde iyi bir yatırım.
2- Anaerobik çamur çürütücüsünde oluşan gaz (ki hatırladığım kadarıyla metandı) biyogaz depolama tankına aktarılarak kojen sistemine yani enerji üretim sistemine yönlendiriliyor. Verimli çalışıyorsa tesisin enerji ihtiyacı da bu şekilde rahatça karşılanıyordur.
3- Çamur yoğunlaştırma ve susuzlaştırma ünitelerindeki geri devir suyu direkt olarak hattın en başına yani kaba ızgaraya veriliyor. Bu pek alışık olmadığım bir durum. Şahit olduklarım genellikle havalandırma havuzuna ya da dengeleme havuzuna verilirdi. Bir ihtimal süzüntü sularında yüksek AKM olduğu düşünülerek böyle tasarlanmış olabilir.

Arıtma konusunda bilgim kısıtlı ancak ilk bakışta yapabileceğim yorumlar bunlar. Bana kalırsa aralarındaki en önemli detay, 2 nolu maddede bahsettiğim kojenerasyon sistemi.
 
Cem Yılmaz
Cem Bey çok güzel özetlemiş, Atıksu Arıtma Tesislerinde özellikle son zamanda uygulanan bir takım uygulamalar bu şekildedir. Maliyetler yüksek olduğu için Türkiye'de çok sonralardan Atıksuyun kazancı konusunda üzerine durulmaya başlanmıştır.
Çalıştığım firmada bizzat içinde olduğum için yazılanlara ilave olarak şunları söyleyebilirim,

1-Uv ile dezenfeksiyon işlemi (ileri arıtma) yapılan atıksular sulama suyu olarak kullanılabiilmetedir. İçme suyu veyahut endüstiler için proses suyu olarak kullanabilmek için bu işlemlere ek olarak Nanofltrasyon + Ters Osmoz sistemleri kullanılmalıdır.
2- Anaerobik Çamur Çürütücüsünde oluşan gazlar yararlı gazlar olan biogaz olarak adlandırılır ve bu gazlar; %60 metan gazı, %30 Karbondioksit ve eser miktarda H, H2S, N2 gazlarıdır. Bu gazlar ise gaz motorları veyahut gaz jeneratörleri ile direkt elektrik enerjisinde kullanılır. Kojenerasyon sistemlerinde ise, arıtma çamurları direkt herhangi bir stabilizasyon işlemi uygulanmadan çamur kek halinde yakılarak elektrik enerjisi ve buhar eldesi oluşturularak faydalı ürün haline dönüşmektedir.
 
Kaba taslak yorumlayacak olursak;

Kaba ızgara = Atıksu içindeki büyük katı cisimleri atıkları tutar
İnce ızgara = Atıksu içindeki daha küçük işletme için problem oluşturacak ve kaba ızgaradan geçebilen atıkları tutar.
Terfi istasyonu= Suya potansiyel kazandırır ve terfi istasyonundan sonra suyun kendi cazibesi ile akmasını sağlar
Kum ve Yağ Tutucu = Atıksudaki kum ve yağları tutar. Kumları çöktürerek yağları yüzdürerek sistemden uzaklaştırır.
Anerobik Tank/ Bİo-P havuzu = Atıksudaki fosforun biyolojik olarak gideriminin ilk adımı bu havuzda gerçekleşir. ( Atıksuya fosfor salınımı)
Havalandırma Havuzu = Biyolojik olarak karbon giderimi, amonyak/amonyumun Nitrit ve Nitrata Dönüşmesi , Nitratın Azot gazına dönüşmesi ve Fosfor gideren bakterilerin hücrelerine aşırı fosfor alarak atıksudaki fosforu gidermesi bu havuzda olur.
Çöktürme Tankı= Yerçekimi sayesinde biokütlenin atıksudan uzaklaşması ve arıtılmış suyun ortaya çıkması.

şimdilik bu kadar :D
 
Son düzenleme:
Üst