• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu Arıtma Tesisi Staj Defteri

Kaan ALptuğ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Haziran 2018
Firma
Fırat Üniversitesi
Herkese merhabalar iyi günler diliyorum. Konya Atıksu Arıtma Tesisi’nde staj görüyorum. Stajımı atıksu arıtma üzerine yapıyorum. 2. sınıf öğrencisiyim ve sahada yaptığımız pek fazla bir şey yok. Birkaç gündür burdayım ve her gün sadece sabahları yarım saat genel kontrol yapılıyor, sorunlu yerler varsa sorunlar giderilmeye çalışılıyor ve işimiz bitiyor. Başka bir şey yapamıyoruz. Yetkili mühendisler bize pek vakit ayıramıyor. Sorunuz varsa sorun diyorlar ama daha tam bilmediğimiz bir şey hakkında nasıl veya ne gibi sorular sorabiliriz ki? Biraz da onların bize yardımcı olup anlatmaları gerekiyor ama maalesef bu olmuyor. Dolayısıyla staj defterime ne yazacağımı bilemiyorum. Yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim. Konya’da staj yapan varsa ve defteri hazır olanlar yardımcı olursa çok sevinirim. Herkese şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar diliyorum.
 
Hazır staj defteri istemeden önce yaratıcı olmanızı beklerdim. Yol göstermesi açısından şu bilgileri bırakayım:
-Staj yaptığınız kurumu tanıtan bir yazı
-Arıtma tesisi hakkında bilgi (türü, kapasitesi, makine ve ekipmanları, SKKY tablosundaki yeri, çevre izni, AAT kimlik belgesi, proje onayı vs.)
-Günlük yaptığınız rutin işler hakkında kısaca bilgiler

Tüm bu bilgileri sırayla yazınca zaten 10 sayfayı bulursunuz. Sonraki sayfalara da gün gün ayırarak yaparsınız. Örnek verecek olursak:
•7 Haziran 2018 Perşembe•
-Günlük kontroller yapılmıştır.
-... Tarihinde alınan atıksu numunesine ait rapor tesise iletilmiştir.
-Kaba ızgara ve eleklerin temizliği yaptırılmıştır.

vs. Şeklinde defterinizi tamamlayabilirsiniz. Staj yaptığım yerlerde gördüğüm ortak özellik, kimse size "bak burada bu var" diye tek tek anlatmaz. Genel olarak üzerinden geçer, sizin yaptığınız araştırmalar neticesinde aklınıza takılan soruları sorduğunuzda da detaylı cevap vermeye çalışırlar. Sonuçta arıtma tesisleri aynı mantıkla yapılıyor, değişkenlik gösteren tasarım parametreleri oluyor.
 
Çok teşekkür ediyorum söylediklerinizde haklısınız. Sanırım ilk kez staj yaptığım için biraz ne yazacağım ne yapmalıyım tedirginliği var üzerimde.
 
günlük olarak kontrol var ise bu kontrolleri yazabilirsin. yapılan deneyleri , günlük olarak hangi üniteyi dolaştığını her gün fotoğraflayarak staj defterine geçebilirsin.yani hergün farklı işler yapmadık diye gerilmeyin.
 
@Cem Yılmaz
Ben atıksu arıtmada işletme staj yapıyorum ama tesiste hiç bir sıkıntı çıkmıyor günlerim çok boş geçiyor.Hem staj defterine yazacak birşeyler bulamıyorum hem de hiç bir şey öğrenemiyorum.
Acaba ne gibi sorular sorabilirim bana faydalı bildiler alabilmek için
 
@emircangrll

Üstün körü bir liste olacak belki ama:
1- Tesiste tercih edilen blower'ı, kullanılan difüzör sayısını ve saatlik kapasitesini öğrenebilirsin.
2- Çamur çekim aralığını sorabilirsin. Çekilen çamurların depolama alanını, ne kadar aralıklarla hangi lisanslı firmaya verildiğini sorabilirsin.
3- Arıtmaya gelen su kaynakları ile çalışma yapabilirsin. Üretimden gelen ile mutfak ve lavabolardan gelen su miktarlarını ayırıp; sonrasında üretimden gelen miktarları makine bazlı ayırabilirsin. Böylece olası bir su tasarrufu konusu düşünüldüğünde bilgilerinden ve verilerinden faydalanabilirler.
4- Arıtmanın bekletme süresini sorabilirsin. Mevcut debinin sistemi kaç yıl daha taşıyabileceğini ve yeni makinelerin alınması durumunda yetip yetmeyeceğini araştırabilirsin.
5- Arıtma tesisine ait analiz sonuçlarını inceleyebilirsin. Gözüne çarpan bir sorun varsa, giderim yöntemlerini araştırarak fikir önerisi sunabilirsin.
6- Kimyasal kullanımı varsa ekonomik maliyetlerini hesaplayarak, aynı özellikteki daha ucuz ama daha çok çamur çıkaracak kimyasalı araştırabilirsin. Bir nevi F/P araştırması yapmış olursun.
7- Arıtmanın deşarj ettiği yer kuru dere ise çevresini kontrol etmek isteyebilirsin. Fotoğraflayarak çevreye verdiği etki durumunu değerlendirebilirsin. Eğer arıtmadan sonra kanala bağlanıyorsa, bu kanal için deşarj standartlarını araştırabilirsin.

Bunlar tamamen üstün körü aklıma gelenler. Tesiste gezdikçe aklınıza daha yaratıcı sorular geleceğine eminim.
 
Tesisi tek başıma dolaşıyorum her şey tıkırında zaten mühendisin dediği ‘ sen de şansına sorunsuz bir döneme denk geldin ‘ demesi
 
@emircangrll

Büyük şanssızlık, tecrübeli birisi olsanız gezerken fark edeceğiniz çok detay olur. Ama siz zaten şu an öğrenme aşamasındasınız, birinin yol göstermesi gerekirdi. Umarım daha verimsiz hâle gelmez sizin için.
 
Umarım benim de şuan tek yapabileceğim sorular bulup ve sorarak birşeyler öğrenmek

@Cem Yılmaz
Eğer sizin için bir sıkıntı teşkil etmeyecekse bana sorabileceğim genel bir kaç soru daha önerebilirmisiniz ?
 
Üst