• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesisinde Azot ve Fosfor giderilmesi hk

erdals

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Kasım 2015
Şehir
Kırşehir
Firma
Belkir
Arkadaşlar işletmekte olduğum kentsel atıksu arıtma tesisinde Azot 30 ve fosfor 5 mg/l civarında
olması gereken Azotun 10 dan küçük fosforunda 1 mg/l düşük olması
Azot ve fosforu düşürmem için ne yapmam gerekiyor
yapılacak işlemleri sırası ile anlatırsanız çok iyi olur tşklr
 
Öncelikle atıksu arıtma tesisi prosesinizden bahsedin hangi üniteler var bunlar nelerdir ?

Atıksuda azot giderimi nitrifikasyon - denitrifikasyon ile giderilmekte. Eğer azot giderimi yok ise nitrifikasyon yada denit. şartlarını sağlamıyor bu denklerim gerçekleşmesi engelleniyor demektir.
Fosfor giderimi için BİO-P havuzunuz var mı ? Yok ise FeCI3 ve Alüminyum Sülfat ilavesi ile çöktürerek uzaklaştırabilirsiniz.

Ama ilk önce size daha detaylı yardımcı olabilmek için Arıtma tesisiniz akım şeması lazım..
 
Son düzenleme:
Öncelikle AAt UHBAÇ ( UZUN HAVALANDIRMALI bİYO-aKTIF ÇAMUR ) TESİSİ
1- GİRİŞ ( Izgaralar/Kum tutucu
2-Biyopi havuzu (3 adet mikser karıştırıcı mevcut Ön çöktürme-aşılama )
3- Havalandırma havuzu ( Difizorler ile )
4- Son çöktürme havuzu
5-Durultucu-savaklardan tesisi -çıkışı
 
Fosfor Sorunu;

Bio-P havuzunuz var. Burada fosfor belirli seviyelere inecektir. Eğer bu havuz işlevini tam gerçekleştirmiyor ise havuzda oksijen olabilir. Ç.O. nin bu havuzda ölçülmesi gerekiyor. Eğer Ç.O. fazla ise bunun sebebi geri devir çamurun daki çözünmüş oksijendir. Bu durumda geri devir çamurunu olabildiğince oksijenden arındırmak gerekir. Johannesburg prosesinde bu sorunu çözmek amaçlı geri devir çamurunu bir havuza alıyor. Buradaki çamur ve içindeki oksijeni denitrifkasyonda kullanıyor sonra oksijen miktarı düşük bir şekilde BİO-p havuzuna aktarıyor. Bu sayede Biyolojik fosfor giderimde yüksek verim elde ediliyor.

Diyelim ki biyolojik fosfor havuzunuzda sıkıntı yok o zaman deşarj havuzunuzda ne kadar fazla fosforunuz var ise mg/lt cinsinden hesaplayarak gerekli kimyasalları katabilir ve fosforu çöktürtebilirsiniz. Sonra sistemden çamur olarak çekersiniz.

Not: ORP sisteminde BİO-P havuzundaki değerlerinin uygunluğunu kontrol edin.

Azot Sorunu;

Bakılacak Hususlar;

1- havalandırma havuzunda yeteri kadar çamur var mı ?
2- Denitrifikasyon bölgesinde çözünmüş oksijen değeri ne kadar ?
3 - Sıcaklıkta değişimler var mı ne kadar ?
4 - Azot sorunu neyden kaynaklı oluyor ? Yani proseste nitrikasyon oluyor da denitrifikasyon mu olmuyor ? Yoksa nitrikasyon hiç mi olmuyor ? Bunu da çıkış suyunda Nitrat Nitrit ve Amonyak/Amonyum değerlerini bakarak söyleyebilirsiniz ?
 
Amonyak/amonyum %60-65
nitrat %20-25 civarında
ama çoğunlukla amonyak ve amonyum var
 
O zaman nitrifikasyon prosesinde sıkıntı var. Oksijen yeterli seviyede mi ? C/N/P oranına göre yeteri kadar Karbon yani BOİ var mı ortamda ? Çamur seviyesi imhofta ne ? Sıcaklık ne ? diye soruların cevaplarına bakar mısınız ?
 
Çok mantıklı . Ama kentsel atıksu arıtma tesisi olduğu için debi yüksek olacağından PH'ı yükseltmek ve daha sonra tekrar düşürmek sürdürülebilir bir çözüm olmaz.
 
kentsel atıksu arıtma tesisi için ileri biyolojik arıtma yapılması gerekmektedir.

Azot için DEN-NİT prosesini başlatamıyorsanız azot değerleriniz istenilen değerlere inmez. bunun için havuzdaki farklı bölgelerdeki oksijen değerlerinize bakınız. havalandırma havuzu nitrat ve nitrit değerlerini kontrol edin. ayrıca havalandırma havuzu çıkışı veya girişine az miktarda Demir3 dozlaması yapmanız fosfor değerini ve çamur yoğunluğu artıracaktır.

uzaktan görsel varsa paylaşabilir misin.
[automerge]1573632234[/automerge]
Kocaeli içi veya yakın lokasyonda iseniz yüzyüze görüşebiliriz.
 
Üst