• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu Arıtma Tesisinden Ölü Çamurun Uzaklaştırılması

ugurcs

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Haziran 2018
Firma
BULANCAK BELEDİYESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ
Merhaba arkadaşlar arıtma tesisimizde çamur problemimiz var. Arıtma tesisimiz günlük olarak 5932m3 atıksu girişi olan 50000 nüfusa hizmet eden Izgara yapısı, Kum ve yağ ayırıcı , Bio P, iki adet havalandırma yapısı bulunan bir tesis. Havalandırma yapısının oksijen miktarını 3 adet turbo blower ile karşılamaktayız. fakat geçtiğimiz günlerde iki adet blower 1 hafta arayla arızandı ve servise gönderildi. Tesis oksijen ihtiyacını 1 adet blower ile yaklaşık olarak 3 saat çalışma ( 650 mbar) 0,18 mg/lt ile 0,22 mg/lt olarak çalıştı. Aynı zamanda 1 saat dinlendirme süresi belirledik. yani 3 saat çalışıp 1 saat dinlendiriyorduk. Bu süre de bir miktar ölü çamur oluştu. Şuan da tekrar 2 blower devamlı çalıştırıyoruzz. ortalama oksijen miktarımız havuz başına 1.0 mg/lt ile 70 mg/lt arasında fakat çökertme havuzlarımızda yüzeye çok fazla ölü çamur çıkıyor. geri devir miktarımız %100 olarak belirledik çift dekantör ile ortalama 12 saat çamur çekme işlemi yapıyoruz. fakat ölü çamuru tesisten hala çıkaramadık bu konu hakkında farklı bir bilgiye sahip olan varsa yardım edebilir mi? LFST9767.JPGXOVN1423.JPGARMK1554.JPGYBDE5086.JPG
 
Ortalama günlük laboratuvar sonuçlarımız ekte mevcuttur. Mustafa bey.Başlıksız-2.jpg
 
çıkış değerleri gayet güzel,giriş debisinde dalgalanma yok değil mi ? birde ilk geldiğiniz zaman ile akşama doğru çökeltim havuzunun yüzünde değişiklik oluyor mu ? . Imhoff da kopma oluyor mu ? ayrıca ımhoff taki çamur nasıl sıkışık mı ? şu linkte güzel bir cümle var
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

The SVI number gives a more accurate picture of the sludge’s characteristics than settleability or MLSS alone. Imagine the volume, or space that 1 gram of sludge can fit into. Think of the characteristics of that gram of sludge, the density or fluffiness of it. If filamentous bacteria are present in the sludge, that 1 gram of sludge would be light, fluffy and spread out, much like a cotton ball soaked in water. Now imagine a gram of dense, somewhat granular sludge, like mud. The same gram of sludge would take up less space than the same gram of fluffy, filamentous sludge. That’s what SVI helps describe.
 
Dekantörü sabah 9 akşam 9 arasında çalıştırıyoruz çalıştırma esnasında herhangi bir ölü çamur söz konusu değil. fakat gece saat 10:00 itibari ile yüzeye çıkmaya başlıyor. giriş debisi min 150 max. 400 arasında değişiyor ama 24 saatlik ortalama debi 250-300 arasında değişiklik gösteriyor. imhoff konisinde yarım saat bekletip değer okuyoruz 30-60-90-120 dakika okumayı denedik genelde 60 ile 90 dk arasında yüzeye çıkıyor çamur. Çamur sıkışıklığı konusunda ise pamuk katmanları gibi bir yapı içerisinde. aralıklı olarak boşluklar mevcut. Yarın Laboratuvar deneylerinde imhoff resimlerini de gönderebilirim.
 
Hahavaladırma havuzundan numune alıp (blower çalışırken) çökme verimine bakın. SVI (çamur hacim indeksi) 100-150 ml/l ise aktif çamur iyi düzeydedir. ama 200 ve üst değerlerinde fazla çamur demektir Bu da zamanla sistemde yüzmelere, aşırı yüklemelere neden olur. Geri devir oranlarını arttırabilirsin. Çamur yaşını düşürebilirsin - çamur atımıyla. imhoff hunisinde çöken çamurun 30 dkda ki seviyesini söyleyebilirsen iyi olur. çamur yüzmesi bekledikçe olabilecek bir durum. Bakteri türüyle alakalı bir durumdan da kaynaklı olabiliyor . GERİ DEVİR ORANINI MUHAKKAK ARTTIR.
 
Ölü çamurdan ziyade yüzen çamur sorunu var gibi. Bu ada havalandırma ile değil bu sorunu çöktürme havuzunda fazla beklediğinden olmaktadır. Yani çamur hacim indeksi SVI ya bakmak lazım hangi seviyelerde. Sorunun nedeni;

1- Sistemdeki çamur miktarı çok fazla bu yüzden çöktürme oluşuyor yüzen çamur olşuyor. Bunu geri devir oranı artırdıkça zamanla düzelecektir. Burada havalandırma havuzundan aldığın numunede 1 lt sindeki çamur miktarı önemli kaç çıkıyor 300-500 ml arası normal seviyelere gelene kadar çamur çekilebilir.
2- Çamurun çökmesini SVI değerini etkileyen bozan toksik madde tesisi girmiş olabilir
 
Üst