• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesislerinde çalışan teknik personele ilişkin tebliğ

Bende cevap verecektim ama mesaj arıyorum :D

Şimdi o konuya da yorumum şu şekilde,

Tebliğde A/B/C/D Sınıfı tesislerin tanımlarına baktığınızda sanırım sanayi tesislerinde ki atıksu arıtma tesislerinde çalışmak ta bir tecrübe niteliğinde olabilir.

Ancak çalıştığınız yerde ki işe giriş unvanınız belkide atıksu arıtma tesisi sorumlusu şeklinde olması gerekebilir. O kısma yorum yapamıyorum.
Ama bence sanayideki AAT tecrübeye dahildir.

22912
 
İş yerinde çalıştığımıza dair SGK dökümü ve iş yerinde bulunan arıtma tesisine ait AAT Kimlik Belgesi ile başvurulabilir diye düşünüyorum. Tabi eğer bu şekilde çalışanların deneyimi kabul edilecekse. Çünkü biraz arıtma tesisi danışmanlığı gibi bir meslek kolu yaratılmak istenmiş gibi sanki Tebliğ'de.
 
vaktinde arıtmama yapılan denetimde arıtma sorumlusu olarak yazmışlardı beni. belki o tutanaktan yürüyebilirim :)

deşarj ettiğimiz osb de böyle bir yazı yazabilir belki. bakanlıkla konuşmak lazım.

@Fatih Koçak evet bir de o sorun var işe giriş kodumuz hepimizin çevre mühendisidir diye tahmin ediyorum.
 
3 yıl süre koymuşlar en azından. O süre zarfında eğer işletmemizde bulunan atıksu arıtma tesisini göz önünde bulundururlar ve illa sorumlu olarak sadece arıtma tesisinde çalışmış olmayı şart koymazlarsa tecrübeli olmuş oluyoruz.
 
@lizzie yeni meslek kodu çıkarmamaları gerekli bence de. arıtma var ve meslek kodu çevre müh. ise kabul edilmeli.

yada eçbsde çevre görevlisi gibi yeni bir tanım da çıkarabilirler. verilen belge 5 yıl geçerli olacakmış baksanıza.
 
@lizzie meslek kodu değil meslek kolu demiştim :) Bunu da, Madde 4'ün (6)-(7)- ve (8) numaralı fıkralarındaki "tam zamanlı, 5 tesis ve 30 atık su arıtma tesisinde çalışabilir" ifadeleri düşündürdü bana açıkçası.
 
Son düzenleme:
Sorun-1 ;
Çevre mühendislerine tecrübe şartı getirmemeli idi. A-B-C-D tesis sorumlusu eğitimleri ayrı ayrı yapılmalı ve bu belgeyi alan çevre mühendisi doğrudan bu tesislerinde çalışabilmeli idi.
A tesis sorumlusu eğitim 2 ay ise D tesis sorumlusu eğitimi 2 hafta mesela aynı şekilde sınav zorlukları da farklı olacaktı. Ve eğitimler de teorik ve pratik şekilde her şey olacaktı. Daha sonra bakanlık yeni mezun birinin bile A tesis sorumlusu eğitiminden başarı ile ayrıldığında bu adam bu tesisi işletebilir diyebilmeli idi.

Sorun-2 ;
Burada daha önce arıtma tesisi tasarlamış proje yapmış arkadaşlar saf dışı kalmış. Tesisi tasarımı yapan arkadaşlar arıtma tesisi işletmesi konusunda %80 bilgili oluyorlar tesislerini işletme sorunlarına göre tasarlıyorlar zaten. Bir arabayı tasarlayan dan daha iyi kim tamir edebilir ?. Madem tecrübe şartı getirdiler ise tesis tasarımı yapan arkadaşlar içinde yer aldığı proje sayısına göre bir kriter getirilebilirdi.

Sorun-3;
Bu sistem daha çok arıtma tesislerinin başındaki tesis sorumluları daha nitelikli hale getirmek için çıkarılmıştır. Ama yeni mezunlara daha çok belge eğitim yükü bindirecektir.

Ve şunu sormak istiyorum D tesis sorumlusu belgesini alan biri 1 yıl sonra C'ye 2 yıl sonra B'ye bir 2 yıl daha sonra A'ya geçebiliyor mu sizce ? Tebliğ bu konuda bu geçişleri mümkün kılmış mı ?
 
Yani buradan tekrar incelediğim zaman D sınıfı tesisi sorumlusu belgesi alan biri nüfüsu 2000 kişinin altında olan biyolojik artıma tesisinden 1 yıl çalıştıktan sonra C sınıfına geçiş yapabiliyor. Ama nüfusu 2000 binin altında kentsel atıksu arıtma tesisini nerede bulursunuz bilemem :D Ama D sınıfı kentsel AAT bakımından sadece bu şekilde yükselebiliyor.
 
Sayın Baran Bozoğlu tebliğ için hedefler hayaller başardık diye tweet atmış. Çevre görevlisi Taslağına dönmez bu iş inş.

Bir iş kapısı açılmış tabikide ama yukarıda arkadaşların da belirttiği Mevcut Personel- Madde 2 de dediği üzere Çevre mühendisliği mezunu şartı aranmaksızın ibaresi her kapıya açıyor.
Zaten şuanda işletme yapanlar için 3 yıl süre verilmiş. Bu arkadaşlar 3 yıl sonunda eğitimi aldığı takdirde B,C,D sınıflarını çalıştırmak için her türlü koşulu sağlamış olacaktır.

Şimdi Baran Bozoğlu demiş ki bütün atıksu arıtma tesislerinde en az bir çevre mühendisi çalışacaktır demiş.Kendisi aşağıdaki maddeleri nasıl yorumluyor acaba?
Genel ilkeler
MADDE 4

(6) A ve B sınıfı atıksu arıtma tesisi tesis sorumlusunun, sorumlu olduğu atıksu arıtma tesisinde tam zamanlı olarak çalışması zorunludur.
(7) C sınıfı atıksu arıtma tesisi tesis sorumlusu, bu sınıfa ait en fazla 5 atıksu arıtma tesisinde çalışabilir.
(8) D sınıfı atıksu arıtma tesisi tesis sorumlusu, aynı il sınırları içerisinde olmak kaydı ile en fazla 30 atıksu arıtma tesisinde çalışabilir.

Bu maddelere bakarak Çevre görevlisi gibi arıtma tesisleri için de danışmanlık açılacaktır diye yorumluyorum. Yeterliliği olan bir kişi 30 adet D sınıfı yada 5 adet C sınıfına bakabilecektir. Zaten A ve B sınıfları debi ve kişi sayısına bakıldığında sanayi tesislerini kapsıyacağını düşünmüyorum
 
Bakanlık eğitim almamış insanlara bu belgeyi vermek istiyoruz demiş bence... Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay içinde başvurmaları halinde 6 ncı maddede yer verilen deneyim koşullarını sağlamaları durumunda çevre mühendisi olma şartı aranmaksızın, atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimi ve sınavından muaf tutularak tesis sorumlusu belgesi verilir. Umarım her şey gönlünüze göre olur.
 
aslında bu önerme pek doğru değil.
pekçok meslek grubunda çeşitli uzmanlıklarda eğitimler mevcut.
üniden mezun olunca stajyer olunmayan ülkelerden biriyiz. stajyerlik vb. uygulamaları yapanların seviyeleri nerelerde az çok görüyoruz.
ancak, teknik seviyemiz malum ortada. yani bir çelişki yok mu sizce?
 
f) D sınıfı tesis: Kentsel atıksular için doğal arıtma sistemlerini ve tasarım nüfusu 2000 kişinin altında olan atıksu arıtma tesislerini, münferit sanayi tesisleri için sadece fiziksel arıtma yapan atıksu arıtma tesislerini,

Burada altı çizili kısımda Hazır Beton Santrallerinde yapılan fiziksel arıtma havuzlarını da dahil edermi sizce.
 
Arkadaşlar ;
Çevre danışmanlığı olarak yıllardır çalışıyoruz. Sadece benim kontrolümde olan EK-1 de AAT debisi 5000 , 3000 vs lerde olan 8 , 10 tane yer vardı. Bir tanesi bile AAT uygunsuz desarjdan ceza almadı. Her hafta en azından birer ikişer saat dolaştığım yerler vardı. gece gündüz arıza vs de atlayıp gittim yerler vardı. :( Hayatında AAT işletme tecrübesi olmamış, havalı pompa nedir, peristaltik vana nedir bilmeyen, duymayan, çevre mühendisleri benden daha mı kıdemli olacak şimdi ? Ben ve benim gibi AAT işletme danışmanlığı yapanların haklarının savunulmadığını görüyorum. Kapasitesi, 100 , 50 m3 AAT si olan sanayi tesisleri var. Bunların çoğu tamamen ufak tefek kendi yağında kavrulan işletmeler. Bunlara da sen istihdam zorunluluğu getirmiş olmuyor musun? Adamlar zaten zar zor çarkı dönderiyor. Ne yapacak öyle yerlerde çevre mühendisleri? pompaların tozunu mu alacak tüm gün? İllaki adamı başka alanlarda çalıştırılar. Piyasa koşullarına bakılmadan masa başında yapılmış bir tebliğ olduğunu düşünüyorum.
Çok çok saçma bence..
 
İKİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Genel ilkeler

MADDE 4 –
(1) Atıksu arıtma tesislerinin işletilmesinden Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde tanımlanan atıksu altyapı tesisleri yönetimleri sorumludur.

(2) Münferit sanayi tesislerinden kaynaklanan atıksuların mevzuata uygun biçimde arıtılarak bertaraf edildiği atıksu arıtma tesislerinin işletilmesinden ilgili sanayi tesisi tüzel kişiliği sorumludur.

(3) Hizmet alımı yolu ile işletilen atıksu arıtma tesisinde; tesisin işletilmesinden, atıksu altyapı yönetimi tesisi işleten ile müteselsilen sorumludur.

(4) Atıksu arıtma tesisinin hizmet alımı yolu ile işletilmesi durumunda atıksu arıtma tesisinde, 5 inci maddede ve Ek-1’de yer alan Tablo 3’te belirtilen teknik personele ek olarak ilgili altyapı yönetiminin görevlendirdiği ve tesiste tam zamanlı olarak çalışacak bir teknik sorumlunun bulunması zorunludur.

(5) Kentsel ve sanayi atıksu arıtma tesislerinde görev yapacak tesis sorumlularının atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimi almaları zorunludur.

(6) A ve B sınıfı atıksu arıtma tesisi tesis sorumlusunun, sorumlu olduğu atıksu arıtma tesisinde tam zamanlı olarak çalışması zorunludur.

(7) C sınıfı atıksu arıtma tesisi tesis sorumlusu, bu sınıfa ait en fazla 5 atıksu arıtma tesisinde çalışabilir.

(8) D sınıfı atıksu arıtma tesisi tesis sorumlusu, aynı il sınırları içerisinde olmak kaydı ile en fazla 30 atıksu arıtma tesisinde çalışabilir.

(9) D sınıfı kentsel atıksu arıtma tesislerinde; büyükşehir belediyesi olan illerde atıksu altyapı yönetimi bünyesinde, büyükşehir belediyesi olmayan illerde, mücavir alan sınırları içerisinde atıksu altyapı yönetimi bünyesinde, köylerde ise il özel idaresi bünyesinde bir tesis sorumlusunun istihdam edilmesi zorunludur.


özellikle 5. ve 6. maddelere baktığımızda bir tane çevre mühendisi , tesis sorumlusu, 30 tesise bakarsa diğer çevre mühendislerine gerek kalmayacak, nasılsa otuz tesise bakabilme hakkımız olacak diye iş alabilmek için dipten fiyat verip çalışacaklar. buda atıksu arıtma tesisi olan işletmelerin işine gelecek ve tam zamanlı çevre mühendisi ( C ve D sınıfı arıtma tesislerinde) çalıştırmak zorunda kalmayacak, bu mudur yani okuyunca sizinde anladığınız çıkardığınız sonuç acaba.
 
Üst