• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesislerinde çalışan teknik personele ilişkin tebliğ

Merhabalar..
Mevcut personel
GEÇİCİ MADDE 2 –
(1) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Bakanlıkça verilen atıksu arıtma tesisi işletmesinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları eğitimini almış kişilere, bu Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay içinde başvurmaları halinde 6 ncı maddede yer verilen deneyim koşullarını sağlamaları durumunda çevre mühendisi olma şartı aranmaksızın, atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimi ve sınavından muaf tutularak tesis sorumlusu belgesi verilir.
Bu eğitimi alan arkadaş oldu mu? Olmuşsa da bu eğitim ne zaman ve nerede verildi? Bir de ÇMO'nun vermiş olduğu AAT İşletme Personeli Bilgilendirme Eğitimi'ne katılmak geçerli mi sizce?
 
@KaanDogukan sorunda burada işte yeterli hale getirmesi lazım. Bakanlık öyle eğitimler yapıyor öyle paralar istiyor ki amaç eğitim vermek mi döner sermayeye katkı sağlamak anlamıyorsun bile. Maksat sadece eğitim ise ya müfredata çek ünilerin üzerine git yada mezun olduğu gibi direkt eğitime al ücretsiz yap
 
@Kubiay Duman eğitimlerin ücretsiz olması farklı bir talep, eğitimlerin olması farklı bir talep.
ben herşeyi bilemediğimizi düşünüyorum.
mevzuatın ve uygulamaların güncellendiğini de gözlemliyorum.
işin içinde olanlar bunları paylaşacağı, güncelleyeceği alanlara ihtiyacı var.
yani, eğitim-uzmanlık-arge bunlar bence döngü.
eğitimleri bakanlık değil kim verirse versin bir bedeli olacaktır.
ama eğitim olmasın biz üni de bunu halledelim olayı "ah keşke" dediğim bir mevzu. fakat her üniversitenin verdiği eğitimin kalitesi, şartları ortada. ayrıca dürüst olmak lazım, üniversite de aldığımız eğitimi nerede uygulayacağımızı veremezlerse ne yapacağız?
 
@acarr.alican ben olaya şöyle bakıyorum; atıksu eğitimi almamıza/verilmesine rağmen uygulamada çok ciddi sorunlar görüyoruz.
bakanlık bunun farkında. birebir yaptığımız görüşmelerde paylaşıyorlar.
evet şu an çalışan bir grup çevre mühendisi veya diğer mesleklerde uzmanlar var.
ama bir yerden de başlanması gerekli değil miydi sizce? yani sadece istihdam değilde olayın adı konması bence.
 
Bir çevre mühendisi olarak tabiki de çevreci yaklaşımla düşünmekten yanayım.Ama ne yazık ki ortada çok acı bir EKONOMİK ÇÖKÜŞ gerçeği var. Piyasada kapatmak üzere olan fabrikaların olduğu, çalışanların maaşının bile zar zor verildiği bir ülkede , ZORUNLU MÜHENDİS İSTİHDAM EDECEKSİN dersen, o iş olmaz. Her şeyin bir ayarı olmalı. Kendimiz çağırdımızda bile 1 , 2 ayda geliyor il çevre müdürlükleri. Bakanlıkta istihdam edilen, yeni açılan kadro sayıları ortada. Kime neyi denetletebiliyorsun ki , bunu denetleyecekler. İş yüklerinden kafalarını kaldıramıyor il çevreler.
Eğri oturup doğru konuşmak lazım. Amacı güzel ama eksikleri çok olan bir tebliğ bence.
 
@Demet Akman Söyledikleriniz de kesilikle haklısınız. Ekonomik kısmı veya diğer kısımlardan eksik bir tebliği olabilir ancak benim değindiğim husus sizin firma yetkilinizin beyanını onaylar gibi gözükmeniz. Bunu ister çevreci yaklaşımla düşünün ister normal.
Bana biraz garip geldi çünkü. Bir kere hız cezası yediniz diyelim bu ömrüm boyu hız cezası muafiyeti vermiyor değil mi :)
 
Senelerdir Danışmanlık sektöründe çalışmış benim gibi danışmanlar eğitim alarak D sınıfı tesislerde sorumlu olabilecek mi? Çünkü benim hayalimdi açıkçası ama bir türlü böyle bir imkan olamamıştı. Şimdi olur mu ki?
 
çevre müh istihdam etmenize gerek yok ama tebliğe göre. mevcut çalışanı 6 ay içerisinde sınava tabi tutmanız yeterli olacak.
 
İK resmi yazı yazılarak olur. çalıştığınız yerde kadronuz nerede gözüküyor? Arıtma Tesisinde gözüküyorsa problem teşkil etmez.

Bu madde şaka olmalı. Ne anlamı kaldı o zaman 6. maddede yazan Çevre Mühendisliği ibaresine. Yazık...
 
Gerçekten çok ilginç olmuş o zaman. Çünkü ben odanın vermiş olduğu eğitim dışında bir eğitim bulamadım.
 
@Fatih Koçak :) çevre danışmanıyım, çevre görevlisiyim, AAT işletme danışmanlığı yapıyorum, şirket sahibi değil, personeliyim :)
Sadece gerçekleri görmek gerek diyorum. Denetimlerden korkan bir sanayici kitlesi yok artık Türkiye'de. Tam tersine, sanayici yön veriyor mevzuatlara artık. Uygulanmayan denetlenmeyen bir sürü mevzuat maddesi sayabilirim size. "Çevre politikaları, ekonomik politikalardan daha önemlidir" kanısı devlette oturmadığı sürece (ki bence kesinlikle yok) biz anca böyle forumlarda konuşuruz bunları ,sevgiler :)
 
@Bayrams
Mevcut personel
GEÇİCİ MADDE 2 –
(1) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Bakanlıkça verilen atıksu arıtma tesisi işletmesinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları eğitimini almış kişilere, bu Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay içinde başvurmaları halinde 6 ncı maddede yer verilen deneyim koşullarını sağlamaları durumunda çevre mühendisi olma şartı aranmaksızın, atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimi ve sınavından muaf tutularak tesis sorumlusu belgesi verilir.

2) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcutta bir atıksu arıtma tesisini işletmekte olan ve üniversitelerin lisans programlarından mezun kişilere, 6 ncı maddede yer verilen deneyim koşullarını sağlamaları ve 3 (üç) yıl içerisinde atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimini başarı ile tamamlamaları durumunda çevre mühendisi olma şartı aranmaksızın, çalışmakta oldukları atıksu arıtma tesisleri için tesis sorumlusu belgesi verilir.
 
D sınıfı arıtma tesisi bulmak bence o kadar kolay olmayacak
 
f) D sınıfı tesis: Kentsel atıksular için doğal arıtma sistemlerini ve tasarım nüfusu 2000 kişinin altında olan atıksu arıtma tesislerini, münferit sanayi tesisleri için sadece fiziksel arıtma yapan atıksu arıtma tesislerini,

Burada kentsel atıksular için doğal arıtma sistemleri kısmında 2000 kişi altında bulmak zor ama münferit sanayi tesisleri içim sadece fiziksel arıtma yapan atıksu arıtma tesisleri neleri kapsayacak mesela
 
Sanki küçük endüstriyel tesislerin aritmalari d sınıfı arıtmaya dahil olur diye düşünüyorum ama bilemiyorum.
 
Üst