• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesislerinde çalışan teknik personele ilişkin tebliğ

Eğitim açılınca alırım eğitimimi ? sonuçta bir şans olduğu kesin. Dediğim gibi çok istediğim birşey bakalım hayırlısı tabi ki ?

@Canpolat Göreceğiz özellikle benim bulunduğum şehir çevresinde çok fazla tekstil icin kumaş boyama İşletmeleri var, bunların atıksuyu aritmada aritilip deşarj ediliyor. Fiziksel artima
 
Eğitimi alacaklara beni de yazın :D Birde şahsi olarak bakılabilir mi yoksa danışmanlıkta gibi şirket personel sayısı vb. şartlar olur mu bilemiyorum
 
Açılacak eğitimin ücreti ve verimliliği konusunda kafamda soru işareti var. Eğitim adı altında gelip bir iki yönetmelik okunup giderse hala rantçı politika işletilmeye devam ediliyor demektir. Ha, yok bu çalışmalar aslında işin ehli personelce yapılması gereken işleri kapsıyor, amaç da sadece çevreyi korumak vs. ise tekniği bol ve anlaşılır bir eğitim açılmasını umut ediyorum.
 
Bu d sınıfı tesis sorumlusu 30 aat ye çalışabilir diyor aynı zamanda c tesis sorumlusu 5 tesiste çalışabilir diyor. Şimdi burada bu iş Danışmanlık işine dönmez inşallah.
 
teknik sorumlu nedir /ayak bağımı?/çevre mühendisi tesis sorumlusu olarak her işi yapacaksa bu arkadaş ne iş yapacak ?İşin ilginci hiçbir görev ve yetki de tanımlanmamış..
 
Arkadaşlar
Bence önemli bir madde daha var (özellikle danışmanlar için);
MADDE 10 f de "çevre izni süreci çevre görevlisi ile birlikte takip edilir "diyor .Yani A,B olarak tesiste tam zamanlı çalışan bile çevre mühendisi olsan bile , çevre görevlisi işlemlerini yapamıyorsun. Farklı bir çevre görevlisi ile işleri yürütmen gerekiyor, ister danışman ol, ister çevre yönetimde görevli çevre görevlisi ol A,B başka çevre izni süreci başka kişilerde olması gerekecek.
 
Şimdi benim anlamadığım mevcut tesiste çalışan çevre mühendisleri 5 yıllık tecrübesi yok arıtma tesisinde fakat tesis a gurubu nasıl olacak anlayamadım?
 
KONU HAKKINDA BİLGİSİ OLAN VAR MIDIR?

OSB'de yer alıp atık su deşarjını OSB Ortak Arıtması'na yapan fakat bunun için kendi bünyesindeki arıtma tesisini de çalıştırmaya devam eden bir tesis, bu tebliğden muaf mıdır?
 
Bende bir çevre mühendisi olarak size hak veriyorum. Zaten şimdiye kadar herkes bu işi yapabiliyorken bu yönetmelikten sonra yapamayacak. Mevcutta yıllarca atıksu arıtma tesislerinde çalışmış ama çevre mühendisi olmayan insanları bir yönetmelikle işsiz bırakamazsınız. Ama sınavdan muaf tutulmak demek yeni mezun olacak çevre mühendislerinden de üstün haklara sahip olmak demek. Bence burda yanlış olan yeterlilik eğitimi ve sınavdan tamamen muaf tutulmak.
 
Son düzenleme:
Şimdi bu tebliğde bir hak gaspı söz konusu mevcut personel korunmalıydı tesis sorumlusu 5 yılı 3 yıl içinde dolduramaz ise işsiz kalması söz konusu sonuçta insanlar işe girerken a gurup b gurup söz konusu değildi bu hata düzeltilmeli ayrıca 5 yıl yeni mezun birisi nasıl tecrübe kazanacak orasıda ayrı bir muallak. Tesis teknik personeli olarak calışarak tecrube kazanacagı söyleniyor yani yine ezilen çevre mühendisi herkese yine yol açılmış.
 
Bakanlığa eğitim tarihlerini ve planını sordum. Henüz belli olmadığı cevabını aldım. Bir şey soracağım, 2014 yılında
11-16 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul’da “Atıksu Arıtma Tesisi İşletmesinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yolları Eğitimi” ile “Düzenli Depolama Tesisleri Saha Yönetimi ve İşletme Eğitimi” düzenlenmişti. Ben katıldım fakat düzenli depolama tesisleri saha yönetimi belgem mevcut. Atıksular için aynı yerde ayrı eğitim mi olmuştu yoksa 2 sertifikayı da vermişlermiydi hatırlayamadım? Katılan var mı 2014 yılında bu eğitimlere?
 
Arkadaşlar hemen hemen çoğu kişi hemen itiraz etmiş ama;

Bu konu hakkında şuana kadar hiç bir yönetmelik ve zorunluluk yokken biz çevre mühendislerinin avantajına bir gelişme yaşanmış,
Her ne kadar detaylarda daha iyi olabilecek şeyler varsa da sonuçta bir yönetmelik bundan sonra çevre mühendisi dışında kimse arıtma sorumlusu olamaz demiş,
Çıkan yönetmelik ile sanayi tesisleri dahil binlerce arıtma tesisi kapsama alınmış,
A ve B sınıfı tesislerde tesis sorumlusunun yükünü hafifletmek için yardımcı teknik sorumlu şartı konulmuş,
Bir çok arıtma tesisinde görevli arkadaşın zorluğunu bileceği çalışan personele yetkinlik şartı getirilmiştir.

Evet, belki daha iyi olması gereken maddeleri de konuşabiliriz ama bana göre öncelikle bu tebliğ bizim için büyük bir kazanımdır. Emeği geçen herkesi tebrik ederim. ???
 
Üst