• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesislerinde çalışan teknik personele ilişkin tebliğ

Merhabalar;

Tesis sınıflaması yaparken; tasarım nüfusu mu yoksa debi mi baz alınacak? örneğin;

*debisi 50 ile 1000 m3/gün arasında olan prosesin herhangi bir aşamasında biyolojik aıtma yapan B sınıfı tesis
*tasarım nüfusu 2000 kişinin altında olan atıksu arıtma tesislerini D sınıfı tesis

debim 100 m3/gün tasarım nüfüsum 500 hangisine giriyor? ayrıca paket arrıtma tesisleri (kesikli sistemde çalışan) için ayrı bir madde olmalı diye düşünüyorum. Birde mevcuttta çevre yönetim biriminde çalışan tesis çevre görevlileri eğitimi tamamlamak şartıyla tesis sorumlusu olabilirmi?
 
odanın bunu kutlaması da ayrı bi saçmalık. yine diploma bi işe yaramayacaksa yine 3 5 günlük eğitimle belgeyle iş yapacaksak diplomanın ne anlamı var. keşke eskisi gibi kalsaydı en azından sadece diploma ile iş bulan bir iki kişi vardı şimdi o da kalmadı. kaç yaşıma geldim iş bulamıyorum görüşmelerde hesabınıza 2000 para yatıracağız ama maaşınız 1250 olacak siz bize iade yapacaksınız diyen firmalar var. asıl ilgilenilmesi gereken konu maaş olmalı ve artık bölüm kapatılmalı kimse okumasın mevcut mezunlar bile en az 10 sene ihtiyacı görür.
 
Dezavantajları yok sayılamayacak düzeyde;
1- Yeni mezun yada artıma konusunda bir kaç yıl tecrübeli insanlar artık belgesiz çalışamayacaklar ekstra bir belge alma sorumluluğu geliyor.
2- Mesela şuan kapasite olarak A veya B sınıf tesislerde çalışabilecek tasarım konusunda deneyimli çevre mühendisleri D sınıfından başlamak zorunda kalacaklar. Ki D sınıfı 2 bin kişinin altında Kentsel AAT bulabilirlerse sınıf yükselebilecekler. Mesleğinde yeni yada 1-2 yıl deneyimli çevre mühendisleri için yıl şartı kısıtlayıcı olmuş.
3- Gördüğüm en büyük avantaj sanayi arıtmaların da çevre mühendisi tarafından işletilmesi zorunluluğu. Bunu inşallah çevre mühendisleri şahsi olarak yapabilirler. İş şirket olayına dönerse yeni bir danışmanlık sektörü açılmış olup firmalar her zaman olduğu gibi danışmanları tercih edeceğinden yine istihdama ciddi bir katkısı olmayacaktır.
 
Bölümlerde öğrenci sayısı her geçen gün azalıyor, sistemden dolayı. Yeni mezun olmanın çok ta anlamı olmayacak. Bu belge, bölümü tercih edecek bilinçli öğrenci için caydırıcı.

Şimdi ben Çevre Müh. Diplomasına sahibim. Yeni mezun bir adamsam, belge haraç sistemine maruz kalmaya devam edeceğiz.

Bunlardan bağımsız olarak kötü bir gelişme değil. Burada artık başka mesleklerden insanlar olmayacak, işin ehli insanlar çalışacak, lakin Çevre Görevlisi olayı gibi olacaksa hiç olmasın. ÇMO için bunu bayram ve kazanım gibi görmek yanlış, her belgelendirme, mesleğin itibarsızlaştırılması demek, çünki burası Türkiye. Kimsenin zaman kaybına tahammülü yok. Üstteki mevzuları daha da derinleştiren bir tebliğ oldu. Kısacası bu işte çalışan Çevre Mühendisi olan ceya olmayanlara iyi, yeni mezunlara kötü oldu.
 
@KubilayDuman bence önemli bir detayı atlıyorsunuz.

1. Yeni mezunlar için tebliğde A, B, C sınıfı tesislerde çalışamaz demiyor. Tesis sorumlusu olamaz diyor. A ve B sınıfı tesislerde bulunması gereken teknik sorumlu için herhangi bir yıl ve deneyim şartı yok. Şimdi diyeceksiniz ki teknik sorumlunun çevre mühendisi olması zorunlu değil. Ama çoğunlukla tesis sorumlusunu yedeklemek adına teknik sorumlusu olarak da çevre mühendisi tercih edilecektir.
2. Tasarımda çalışmış insanların deneyiminin kabul edilmeyeceği ile ilgili net bir bilgi yok. Çevre mühendisi olarak çalışıldığı belgelenirse bence kabul edilmesi lazım. Bunu zaman gösterecek.
3. A ve B grubunda iş şirkete dönmesin diye tam zamanlı denmiş. Burada C sınıfı da bu kapsama alınabilirdi. Ama sadece fiziksel arıtma yapan yerlerin tam zamanlı çevre mühendisi çalıştırması ne kadar mantıklı?

Bir diğer yandan belgelendirme ve eğitim konusunda katılıyorum. Biz zaten bu eğitimi alıyoruz. Devletin kasasını doldurmak için yapılmış bir eylem.

Günün sonunda benim açımdan, bu tebliğin hiç olmamasındansa bu şekilde olması bence hepimiz adına çok olumlu bir gelişme.

@Sustainable Environment Merhaba, Tesis eğer kentsel atıksu arıtma tesisi ise eşdeğer nüfus, sanayi atıksu arıtma tesisi ise debi baz alınıyor.
Tasarım nüfusum demenizden kentsel olduğunuzu çıkartıyorum, 500 nüfus altında olan ve ya doğal arıtma yapanlar sınıfıda yani D sınıfısınız.
Diğer şartları sağladığınız durumda çevre yönetim biriminizde çalışan herkes eğitimi alabilir.

@Ferhat Elçi Eğitimler ÇMO'da mı yapılacak ta kasası dolacak? Yoksa bir ÇMO'nun desteklediği bir kazanım olduğu için herkes aidatını ödeyecek diye mi öyle düşündünüz?
 
A Sınıfı Atıksu Arıtma Tesisi
Atıksu Arıtma Tesislerinden;

– Kentsel atıksular için tasarım nüfusu 10.000 kişiden büyük ileri arıtma tesisleri,
– Kentsel atıksular için tasarım nüfusu 100.000 kişiden büyük ikincil arıtma tesisleri,
– Atıksu kapasitesi 50 m³/gün’ün üzerinde olan organize sanayi bölgesi ve serbest bölge yönetimleri tarafından işletilen atıksu arıtma tesisleri,
– Kapasitesi 1000 m³/gün’ün üzerinde olan ve prosesin herhangi bir aşamasındabiyolojik ve/veya ileri arıtma yapan münferit sanayi atıksu arıtma tesisleri

A sınıfı Atıksu Arıtma Tesisi olarak nitelendiriliyor olup bu tesislerde asgari;

– 1 tesis sorumlusu,
– 1 teknik sorumlu,
– 2 elektrik teknikeri/teknisyeni,
– 2 makine teknikeri/teknisyeni
– 1 çevre teknikeri/teknisyeni

çalıştırılması zorunlu oluyor. A sınıfı tesis sorumlusunun asgari özellikleri ise:

– Üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümlerinden mezun,
– İkincil ve/veya ileri arıtma yapan kentsel ve/veya endüstriyel atıksu arıtma tesislerindetoplamda en az beş (5) yıl çalışmış,
– Atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimini tamamlayıp eğitim sonunda yapılacak sınavı başarı ile tamamlamış

olmak.

B Sınıfı Atıksu Arıtma Tesisi
Atıksu Arıtma Tesislerinden;

– Kentsel atıksular için tasarım nüfusu 2.000 ile 10.000 kişi arasında olan ileri arıtma tesisleri,
– Kentsel atıksular için tasarım nüfusu 10.000 ile 100.000 kişi arasında olan ikincil arıtma tesisleri,
– Kentsel atıksular için tasarım nüfusu 100.000 kişiden büyük birincil arıtma tesisleri,
– Atıksu kapasitesi 50 m³/gün’ün altında olan organize sanayi bölgesi ve serbest bölge gibi merkezi atıksu arıtma tesisleri
– Debisi 50 ile 1000 m³/gün arasında olan prosesin herhangi bir aşamasında biyolojik ve/veya ileri arıtma yapan sanayi tesisleri,
– Kapasitesi 1000 m³/gün’ün üstünde olan kimyasal arıtma yapan münferit sanayi atıksu arıtma tesisleri
– Sadece fiziksel arıtma yapan enerji üretim tesisleri

B sınıfı Atıksu Arıtma Tesisi olarak nitelendiriliyor olup bu tesislerde asgari;

– 1 tesis sorumlusu,
– 1 teknik sorumlu,
– 1 elektrik teknikeri/teknisyeni,
– 1 makine teknikeri/teknisyeni

çalıştırılması zorunlu oluyor. B sınıfı tesis sorumlusunun asgari özellikleri ise:

– Üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümlerinden mezun,
– İkincil ve/veya ileri arıtma yapan kentsel ve/veya endüstriyel atıksu arıtma tesislerinde toplamda en az üç (3) yıl çalışmış,
– Atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimini tamamlayıp eğitim sonunda yapılacak sınavı başarı ile tamamlamış

olmak.

C Sınıfı Atıksu Arıtma Tesisi
Atıksu Arıtma Tesislerinden;

– Kentsel atıksular için tasarım nüfusu 2.000 ile 10.000 kişi arasındaki birincil ve ikincil arıtma tesisleri
– Kentsel atıksular için tasarım nüfusu 10.000 ile 100.000 kişi arasındaki birincil arıtma tesisleri,
– Münferit sanayi tesisleri için atıksu kapasitesi 50 m³/gün’ün altında olan prosesin herhangi bir aşamasında biyolojik ve/veya ileri arıtma yapan atıksu arıtma tesisleri,
– Kapasitesi 1000 m³/gün’ün altında olan kimyasal arıtma yapan münferit atıksu arıtma tesisleri

C sınıfı Atıksu Arıtma Tesisi olarak nitelendiriliyor olup bu tesislerde asgari;

– 1 tesis sorumlusu,
– 1 elektrik teknikeri/teknisyeni
– 1 makine teknikeri/teknisyeninin

çalıştırılması zorunlu oluyor ve ihtiyaca göre bu sınıfa dahil tesislerde teknik sorumlu da çalıştırılabiliyor. C sınıfı tesis sorumlusunun asgari özellikleri:

– Üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümlerinden mezun,
– İkincil ve/veya ileri arıtma yapan kentsel ve/veya endüstriyel atıksu arıtma tesislerinde toplamda bir (1) yıl çalışmış,
– Atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimini tamamlayıp eğitim sonunda yapılacak sınavı başarı ile tamamlamış

olmak.

D Sınıfı Atıksu Arıtma Tesisi
Atıksu Arıtma Tesislerinden;

– Kentsel atıksular için doğal arıtma sistemleri,
– Kentsel atıksular için tasarım nüfusu 2000 kişinin altında olan atıksu arıtma tesisleri,
– Münferit sanayi tesisleri için sadece fiziksel arıtma yapan atıksu arıtma tesisleri

D sınıfı Atıksu Arıtma Tesisi olarak nitelendiriliyor olup bu tesislerde asgari 1 tesis sorumlusu bulunacak. D sınıfı tesis sorumlusunun asgari özellikleri:

– Üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümlerinden mezun,
– Atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimini tamamlayıp eğitim sonunda yapılacak sınavı başarı ile tamamlamış

olmak.

Peki, arıtma tesisleri bu tebliğ şartlarını ne zamana kadar sağlaması gerekiyor?
Tebliğe göre, mevcut atıksu arıtma tesisleri bugün itibariyle 3 yıl içinde Tablo 3 ve Tablo 4’de belirtilen sayıda personeli çalıştırmakla yükümlü kılınmıştır.

Daha önce eğitim alanlara müjde…
Tebliğden önce Bakanlıkça verilen atıksu arıtma tesisi işletmesinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları eğitimini alan kişilerden tebliğde yer verilen deneyim koşullarını sağlayanlara sınavsız belge verilecek. Ayrıca çevre mühendisi olma şartı da aranmayacak olup en geç 6 ay içinde başvurularını yapmaları gerekiyor.

Bununla birlikte, bugün itibarıyla mevcutta bir atıksu arıtma tesisini işletmekte olan ve üniversitelerin lisans programlarından mezun kişilerden deneyim koşullarını sağlamaları ve 3 yıl içerisinde atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimini başarı ile tamamlamaları durumunda çevre mühendisi olma şartı aranmaksızın, çalışmakta oldukları atıksu arıtma tesisleri için tesis sorumlusu belgesi verilecek.
 
Bak o açıdan bakınca mevcut artimalar bile çevre mühendisi istihdam edecek gibi duruyor. Ve bu konu gerçekten bu tebliği gayet olumlu getiriyor. Ama teknik sorumlu çevre mühendisi seçilir mi ? Bu konuda keşke biraz açıklama getirilseydi tebliğde
 
Merhaba,
Yönetmelik 5. maddesinde işletmeler(kentsel ve sanayi diye ayırmadan) için tekniker ve teknisyen istihdam durumunu "(1) A sınıfı atıksu arıtma tesislerinde asgari bir (1) tesis sorumlusu, bir (1) teknik sorumlu, iki (2) elektrik teknikeri/teknisyeni, iki (2) makine teknikeri/teknisyeni ve bir (1) çevre teknikeri/teknisyeni çalıştırılması zorunludur.
(2) B sınıfı atıksu arıtma tesislerinde asgari bir (1) tesis sorumlusu, bir (1) teknik sorumlu, bir (1) elektrik teknikeri/teknisyeni, bir (1) makine teknikeri/teknisyeni çalıştırılması zorunludur.
(3) C sınıfı atıksu arıtma tesislerinde asgari bir (1) tesis sorumlusu, bir (1) elektrik teknikeri/teknisyeni ve bir (1) makine teknikeri/teknisyeninin çalıştırılması zorunludur. İhtiyaca göre bu sınıfa dâhil tesislerde teknik sorumlu da çalıştırılabilir.
(4) D sınıfı atıksu arıtma tesislerinde asgari bir (1) tesis sorumlusu çalıştırılması zorunludur." şeklinde belirtmişken ek-1 tablo 4 te sadece tekniker ibaresi var sanayiler için. bu durumda neyin baz alınması gerekir size yorumlarınızı merak ediyorum.
 
ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE ÇALIŞAN TEKNİK PERSONELE İLİŞKİN TEBLİĞ HK. TOPLANTI

Değerli Üyemiz,
ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE ÇALIŞAN TEKNİK PERSONELE İLİŞKİN TEBLİĞ23.05.2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğ ile ilgili taslak aşamasından itibaren Şubemiz tarafından süreç ciddiyetle takip edilmiş, atıksu komisyonumuz tarafından hazırlanan ve ekte sunduğumuz Şube görüşümüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilmek üzere Oda Yönetim Kuruluna gönderilmiştir.Odamız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile 26.09.2018 de gerçekleştirilen ÇED, İzin, Denetim ve Çevre Yönetimine Dair Hedefler ve Beklentiler Buluşmasına Şubemiz adına Şube Başkanımız E. Helil İNAY KINAY ve Yönetim Kurulu Üyemiz Serhat TANYERİ tarafından katılım sağlanmış, Şubemiz ilgili komisyonları tarafından gerçekleştirilen toplantılarla oluşturulan ve Şubemize kayıtlı BTB li Firmalarımız ve üyelerimiz tarafından Şubemize iletilen mesleki sorunlar ve görüşlerimiz, Oturumlar kapsamında ve özel görüşmeler ile Bakanlık yetkililerine iletilmiştir.

Atıksu Mevzuatı ve Uygulamaları Oturumu kapsamında; Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele ilişkin Tebliğ kapsamında belirtilen tesisi sorumlularının yalnız çevre mühendisi olması gerektiği, tebliğde tanımlanan eğitimlerin çevre mühendislerine yönelik değil, çevre mühendisine bağlı olarak çalışacak diğer teknik personele verilmesi gerektiği, Proje Onay Genelgesinde belirtilen proje koordinatörünün yalnız çevre mühendisi olması gerektiği konuları üzerinde durulmuştur. Ayrıca söz konusu Şube görüşlerimiz ve çevre mühendisliği eğitimi ve diplomalarımızın yeterli olduğu yüksek öğrenimle kazanılan hakların ise ilave eğitim ve sınavla ortadan kaldırılmasının hak kaybı olacağı ve kabul edilemez olduğu vurgulanmıştır.

Çevre mühendisliği eğitimi ve diplomalarımızın; meslek alanımıza yönelik ilave eğitim ve sınavlar ile mesleki yeterliliğe dönüştürülmesi sürecine karşı mücadele edilmesi yönündeki Şube görüşlerimiz, Odamız platformlarında Oda Yönetim Kurulumuza da kararlılıkla ifade edilmiştir.

Resmi Gazetede yayınlanan Tebliğ kapsamında;

  • Atıksu Arıtma Tesisi Sorumlusu olarak çevre mühendisleri tanımlanmış, ancak bu yetkiyi alabilmek için eğitim ve sınav şartı getirilmiştir. Bu sınava girmek için ise yıl özelinde bir sınırlama getirilmiştir. Bu noktada Çevre Mühendisliği eğitimi ve diploması ile mesleki çalışma alanlarımızın en önemli alanlarından olan atıksu arıtma tesisi işletmeciliği ve sorumluluğu yapabilme yeterliliğimiz ilave bir eğitim ve sınav şartına bağlanmıştır.
  • "Bakanlıkça verilen atıksu arıtma tesisi işletmesinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları eğitimini almış kişilere, bu Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay içinde başvurmaları halinde 6 ncı maddede yer verilen deneyim koşullarını sağlamaları durumunda çevre mühendisi olma şartı aranmaksızın, atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimi ve sınavından muaf tutularak tesis sorumlusu belgesi verilir. " hükmü bulunmaktadır.
  • "Tebliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcutta bir atıksu arıtma tesisini işletmekte olan ve üniversitelerin lisans programlarından mezun kişilere, 6 ncı maddede yer verilen deneyim koşullarını sağlamaları ve 3 (üç) yıl içerisinde atıksu arıtma tesisi yeterlilik eğitimini başarı ile tamamlamaları durumunda çevre mühendisi olma şartı aranmaksızın, çalışmakta oldukları atıksu arıtma tesisleri için tesis sorumlusu belgesi verilir." hükmü bulunmaktadır

Kamuoyunda Atıksu arıtma tesisi sorumlusunun çevre mühendisi olarak tanımlanması kapsamında; kazanılmış hak algısı oluşmuş olsa da Tebliğin bütününe yönelik bakıldığında Çevre Mühendisliği eğitimi ve diploması ile kazanılan temel hakların kaybı gerçeğini de göz ardı etmemek gerekmektedir.
23.05.2019 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğ ile ilgili olarak 27.05.2019 Tarihinde saat 19.00 da Şubemizde bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirilecektir. Tüm üyelerimizin katılımını dilediğimiz, oluşacak görüşlerimizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Oda Genel Merkezine ileteceğimiz toplantımıza katılımınız ve görüşleriniz çalışmalarımıza güç katacaktır.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak Çevre Mühendisliği eğitimimiz ve diplomalarımız ile mesleğimizi gerçekleştirmek ve mesleki hak kayıplarımızın önüne geçmek mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi siz değerli üyelerimizle bir kez daha paylaşıyoruz..


Saygılarımızla.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
22942
Madde 7 nin ç bendinde yeterlilik eğitimi için çalışma deneyimi gösteren resmi belge isteniyor. Arıtma tesisi tecrübesi olmayan birisi bu eğitime başvurabiliyor mu eğer başvurabiliyorsa sadece D sınıfı arıtma tesisi için mi yeterlilik belgesi alabilir çünkü D sınıfı arıtma tesisleri için deneyim şartı yok.
Ayrıca yönetmelikte şunu farkettim. A,B,C sınıfı tesisler için Madde 6 da ortak olarak ikincil arıtma yapan kentsel ve/veya edüstriyel AAT lerinde çalışmış olmak yazıyor. D sınıfı tesisler için arıtım derecesi yazmıyor. Tecrübesiz olarak D sınıfı tesiste başlayıp 1 yıl tesis sorlusu olarak çalışan biri C sınıfı tesis sorumlu için gereken deneyimi kazanmış olur mu? D sınıfı tesisler kaçıncıl arıtım yapıyor? Eğer birincil arıtım yapıyorsa hiç bir şekilde bir üst sınıfa belgemizi yükseltemeyiz.
 
evet çevre mühendislerinin işi doğru ancak gördüğümüzde 5 yıl tecrübe 3 yıl tecrübe gibi şeyler istiyorlar sıfırdan başlayan arkadaşlar zaten iş ararken bu tecrübe karşılarına çıkıyordu şimdi nasıl tecrübe kazanacaklar? kazanamayacaklar mevcut insanlar üzerinden sistem gidecek.
 
başvuru yapmadığım il kalmadı desem. işkur kariyer.net cmnet ilanları herşeye başvuru yaptım. bizlerin de atanması için içimizden bir kaçımız ihtihar mı etmesi gerekiyor acaba. binlerce öğretmen binlerce sağlıkçı atanıyor ve bize sadece bakmak düşüyor. Çok teşekkür ederim.
 
@HTM ikametinizi başvurduğunuz yer olarak yazın, kabul edilirseniz tasinirsiniz. O sürede pansiyon tarzı yerlerde kalabilirsiniz. Uzaktan gelmesi zor olarak bakıyor olabilirler
 
Üst