• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu arıtma tesislerinde çalışan teknik personele ilişkin tebliğ

benim anladığım kadarıyla. 3 yıl içerisinde tamamlanması gerekiyormuş bu taleplerin. 6. bölüm Geçici Madde 1 de mevcut AAT lerinde bu tebliğ yayınlandığı tarihten itibaren 3 yıl içerisinde asgari sayı ve nitelikte ki personeli çalıştırmakla yükümlü diyor.
 
Muaf olmaması lazım hali hazırda çalışan bir tesis var ama bunu sorup size dönüş yapacağım

Hali hazırda çalışan için Yıl şartı mevcut, proses diyor sanayi sanayi sektörü olarak düşünün hangi alanda çalışıyorsanız örnek veriyorum metal dolayısı ile 50 -1000 scalasına girer tesisiniz
 
Çok fazla tartışmaya girmeyeceğim, şahsi görüşüm ne odanın ne de Baran Bey'in bahsettiği kadar iyi bir yönetmelik olmadığı yönünde. Kendi hazırladığım önemli noktaların özetini aşağıdan edinebilirsiniz.

---

EDİT: Hazırlamış olduğum özet dosyayı kendi isteğim ile kaldırdım. Hazırcılığa konmak yerine oturup okursunuz bundan sonra.
 
Son düzenleme:
elinize sağlık güzel bir özet olmuş. Bir sorum olacak Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren, 3 yıl içerisinde asgari sayı ve nitelikle personel çalıştırılması zorunludur deniliyor. Burada ben mi yanlış anladım bilmiyorum ama çoğu tesis 3.yılın sonunda tam olarak koşulları sağlar. Yani 3 yıl diyebilir miyiz başlamasına?
 
Katılıyorum hocam. Son raddeye gelene kadar kimse kişileri başlatma zorunluluğuna yönelmez. Kaldı ki birçok arıtma tesisi sahibi sanayiler bu yönetmelikten haberdar olunca itirazlara başlayacaklardır.
 
Merhabalar,
Benim anlamadığım bir konu var. A ve B sınıfı tesislerde tesis sorumlusu tam zamanlı çalışacak diyor bu durumda diğer personelleri hizmet alımı yoluyla çalıştırdığımızda asgari şartları sağlamış oluyor muyuz? Sonuçta A ve B sınıfı için tesis sorumlusunun haricindeki diğer personellerin çalışması için tam zamanlı demiyor. Asgari personel çalıştırılması zorunlu diyor. Buda hizmet alımı yoluyla yapabilir mi? Ayrıca baktığım bir tesiste tesis sorumlusu olabilecek personel var ama Çevre Mühendisi değil bu durumda tebliğde teknik sorumlunun Çevre Mühendisi olma şartı getiriliyor ancak bu durumda da teknik sorumlu hizmet alımı yoluyla çalıştırıldığında asgari şartları sağlamış oluyor muyuz?
 
Baş vurular yapılacak en kısa sürelerde ama bu sürecin tam oturması 1-2 yılı alır çünkü eğitimler 2020de başlayacakmış

2020 deniliyor Canpolat bey

Danışmanlıklar için değil Örnek veriyorum,

İski ve buna bağlı 150 arıtma tesisi var D sınıfı oralara tek kişi değil de 3 kişi olacak minimum ki 150 tesis için zaten 3 kişi hiç bir şey, Yani ben bir firmanın danışmanlığını yapıyorum 5 yıldır, başvurum ve B'yi alim gibi bir durum değil oradaki :)

@Murat Çelebi Arıtma tesisi mevcut olanların bu tebliğ kapsamında olduğu söylendi @hersanlioglu
 
Bu açıdan bakıldığında Çevre Danışmanlık firmasında AAT lere yıllarca hizmet verip izinlerini alan ve dışardan hizmet alımı ile işletilmesini sağlayan Çevre Mühendisi/Çevre Görevlisi'nin hiç şansı kalmıyor sanırım. Çünkü tecrübe ispatlamak için gidip belediye yada İl Özel idarelerden şu şu tarihler arasında şu isimli tesisimize hizmet vermiştir diye yazı mı alacağız yada sisteme yüklenen iş akım şeması proses özeti dosyalarının kapak sayfalarından mı faydalanacağız :)
 
Merhabalar,

Tebliğde göremediğim bir durumu siz değerli meslektaşlarımla değerlendirmek ve sormak istiyorum. Atıksu arıtma alanında yüksek lisans yapmış bir Çevre Mühendisinin tecrübesi tespit edilirken yüksek lisans dikkate alınacak mıdır? Eğer bu konuda bir belirsizlik varsa görüşleriniz nelerdir?
Saygılarımla.
 
Merhaba,

Bahsettiğiniz konu gerçekten üzerinde durulması gereken bir konu. Normalde bu tür konularda yüksek lisans süresi de tecrübeden sayılıyor (2 yıl şeklinde). Ancak bu yönetmelikte maalesef ilgili ibare yok. Eğer "atıksu arıtma tesisi işletmesinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları" eğitimini Bakanlık'tan almış olsaydınız o zaman süreyi saydırabilirdiniz. Ancak şu an saymazlar gibi görünüyor.

Dilerseniz Bakanlık görüşü de alabilirsiniz.
 
Resmi belge büyük sıkıntı. Örnek olarak bir çevre mühendisi fabrikada 15 yıl kaliteci olarak çalışmış olabilir veya arıtma tesisi sorumlusu olarak. bunu kim anlayacak. firmadan alınacak bir yazıya bakar sadece.

50 m³ çok komik bir değer galiba 500 m³ yazmak isterken klavyenin tuşu takılmış diye düşündüm ben.
 
Haklısınız Demet Hanım;
Öncelikle benimde ilk aklıma gelen sizin gibi çalışan gerek Çevre Görevlisi hizmeti, gerekse de Atıksu Arıtma Tesisi işletilmesi danışmanlığı yapan firmaların hakları korunmalı, O firmalara bu Tebliğde Çevre Görevlisi Hizmeti gibi A. A. T. işletilmesi hizmeti verilmesi şansı tanınmalı/tanımlanmalıydı. Ben 2015 ylından itibaren İŞKUR kaydı olan bir insanım. Yıllar süren görüşmeler sonucunda zar zor iş bulabildim. Kimse Çevre Mühendisi istihdam etmek istemiyor, Danışmanlık, farklı şekilde hizmet alarak işini en kolay şekilde çözme peşinde. Çevre Mühendisi istihdam edecek olursa da ilave işler yüklüyorlar/yükleme peşindeler. Meydanci (Saha temizlikçisi), Araç ürün yükleme, boşaltma vs.
 
Bunu devlet kurumları için düşünün özel sektör için değil. Yani İstanbul ilinin arıtma tesisi İSKİ örnek veriyorum ama çevre ilçeler vs. gibi yerlerdeki tesisleri de topladığında tek 1 tane çevre müdürünün olup altında kimyager veya kimya mühendislerinin çalışması yetmeyecek zorunlu çevre mühendisi almaları gerekecek

Peki ceza sonrasındaki takip ve verilen düzeltme zamanında eksikliği düzeltmemesi durumunda ne olacak :)

bu çıkan tebliğ ile ilgili ilk eğitimin 2020 de açılacağı söylendi
 
Üst