• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu Arıtma Tesislerinde Çamur Yönetimi

selimasya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Ağustos 2011
Firma
ESKİ Genel Müdürlüğü
Arkadaşlar merhaba,
Atıksu arıtma tesisilerinde uygulanan çamur yönetimine dair bilgi sahibi olan veya kaynak verebilecek varmı.
Kolay gelsin.
 
Rapor : Sonuçlar ve Değerlendirme....

* Yönetmelikler ülke şartlarına göre iyi etüt edilerek hazırlanmalı.

* Uygulamada bir çözüm zorlaştığı taktirde alternatif yollar
düşünülmelidir (örn. çiftçilerin beklenmedik reddi)

* Arıtma çamurlarının araziye uygulanma sürecinde bilinçsiz
kullanımın önüne geçilmesi için izleme ve denetimin çok iyi
yapılması gerekmektedir.

* Çamurun bertarafı ile ilgili yapılan çalışmalarda Devlet
Kurumlarının arıtma çamurunu çok fazla tanımadıkları ve onunla
yapılacak uygulamalara getirebileceği risklerden dolayı sıcak
bakmadıkları görülmüştür.

Bu maddeler, kurumların birbirinden nasıl kopuk olduğu ve organize bir şekilde beraber çalışmadığının bir göstergesi değil mi?
 
Bunun için bir göstergeye gerek yok zaten. Herhangi bir işletme, montaj yapan mühendisin ilgili devlet kurumuna gitmesi bunu anlamasına yetiyor. Devlet kendisi herhangi bir sektörde varlık göstermediği için sektörden de anlamıyor. Haliyle yönetmelikler ve yönetmeliğin ilgili sektörü arasında alakasız çelişmeler yaşanıyor. özel sektörün de suçu var. Birlik olup da bu hatalı durumların giderilmesi için bir çaba göstermiyor kimse
 
özel bir derdiniz varsa, yazın, burada tartışılır. Bunu yazan bir büyükşehir Belediyesi arıtma sorumlusu. Sizden de somut örnekler alabilseydik iyi olurdu.
 
Ben mi BB arıtma sorumlusuyum siz mi anlamadım? :D Ben mesela kağıt ve enerji sektöründe çalışıyorum en basit örneği kağıt sektöründe istenen gdt belgesi fiziksel şartlarında "kağıt ayırma bandı" saçmalığı. Hurda kağıt ile üretim yapan fabrikaların prosesi zaten iğne ucu kadar bile artık kalmayacak şekilde kağıdı kontaminasyonlardan temizleyecek şekilde dizayn edilir. Kaldı ki burada günde 100-200 tondan 1000-2000 ton gibi besleme rakamlarına varan debilerde kağıt hamuru üretiminden bahsediyoruz. Haliyle oraya ayırma bandı koyma gibi bir gereklilik saçmalıktan ibaret (ayırma bandı genelde günde 10 tondan başlayan, kağıt prosesine göre oyuncak kalacak derecede komik küçük kapasiteli sistemler). Bu konuyu biz çevre il müd. belirttiğimizde yönetmelik böyle napalım deyip geçiyorlar.
 
Arıtma çamuru konusunda çok ciddi çalışmalar yapılıyor ülkemizde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya ODTÜ Çevre Mühendisliği ile irtibata geçerseniz bu raporlara ulaşabilirsiniz. Yıllar önce ODTÜ'de proje asistanlığı yparken benim de bizzat katıldığım "TUBİTAK-KAMAG Evsel/Kentsel Arıtma Çamuru Bertarafı Projesi"nin raporunun linkini aşağıda veriyorum.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Ayrıca daha büyük çapta, halihazırda Türkiye için arıtma çamuru eylem planı hazırlanmaktadır ODTÜ ve Bakanlığın ortaklaşa girişimi ile:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Akadem,km kaynak isterseniz özel mesaj atın lütfen. Tez konum Arıtma çamuru yakma üzerine, yardımcı olmaya çalışırım.
 
Öncelikle içerik analizini bilmeniz lazım. içinde, zararlı-zararsız hangi maddeler var.

Bu içeriğe göre alternatifler düşünülebilir (olur yada olmaz).
 
Merhaba,

Atıksu kaynağı, çamur miktarı, çamur kuruluğu ve kalorifik değeriyle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Syg.
 
Merhaba;

Atıksu kaynağı Galvanizleme tesisi; ph:1 gelen atıksuyu arıtmaktayız. Çamur filtre presten geçerek susuzlaştırma işlemine tabii tutuyoruz.
 
Tekrar merhaba,

Çamur miktarı, çamur kuruluğu ve kalorifik değeriyle ilgili bilgi verirseniz yardımcı olabilirim.
Syg.
 
Emin bey merhaba,
Bizim de arıtma çamurumuz var, ben daha önce biraz çalışma yaptım ama sonuç elde edemedim. Yardımcı olabilir misiniz?
Çamur miktarı 3000 - 3500 kg/ay, katı madde oranı %45-50, üst ısıl değer 1980 kcal/kg.
 
@EminCalbay


çamur miktarı günlük 750 kg çıkmaktadır. çamur kuruluğu % 60 olup ısıl değer hakkında bilgi sahibi değilim.
 
Merhaba, çamur miktarlar yakma yatırımı için çok düşük. Bu kapasitede bir yakma tesisi söz konusu olmadığından dolayı yardımcı olamıyorum.
 
Arkadaşlar merhaba,
Çoktandır siteye giremedim. Çamur yönetimi ile ilgili yüksek lisans tezi hazırlıyorum. Kaynak araştırıyorum. Emin Bey, Dilek hanımla birlikte çalıştaylara katıldık, vermiş olduğun linkleri tertipli haliyle indirdim. Teşekkürler.
Selamlar
 
Üst