• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksu Arıtma Tesislerinin İnşaat Esasları ve İnşaat Sırasında Karşılan Sorunlar

Onur Çakır

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2009
Firma
İller Bankası A.Ş.
Merhaba arkadaşlar AAT'lerin inşaatı ve inşaat sırasında karşılaşılan problemler hakkında bilgiye ihtiyacım var, yardımcı olabilirmisiniz?Şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba Onur Bey,
AAT inşaatı çok karmaşık bir iştir.Dikkat edilecek,bilinmesi gereken çok şey vardır.Ama AAT inşaatında dikkat edilmesi gereken,telafisi zor temel hususları 3 ana başlıkta toplayabiliriz:
1.Kotlar
2.Havuzların sızdırmazlığı
3.Boru ve ekipmanın malzemesi

1.Kotlar:İş makinasının bıçağını vurmadan projeleri bir elden geçirin.Hidrolik rapora,hidrolik profile ve betonarme projelere göz atın kotlar ile ilgili bir uyumsuzluk,hesap hatası var mı diye.Bunun yanında topografınız iyi olmalı.Bir kot hatasıyla bir havuzu yıkmak zorunda kalabilirsiniz.
2.Havuzların sızdırmazlığı:Havuzların temelllerinde,derzlerinde,perde birleşim yerlerinde su tutucu contaların düzgün bir biçimde yerleştirilmiş olmasına dikkat edin.Contaların ek yerlerindeki kaynakların düzgünlüğünü ve contanın montajında üstündeki delikler harici gelişigüzel delinmemesini sağlayın.Perdelerden geçen boruların etrafına sızdırmazlık yakası yaptırın.Yakasız boruları kesinlikle perdelere monte ettirmeyin.Çökeltim havuzları gibi havuzlarda temel altından geçecek boruların temel atılmadan kaynaklarını tamamlattırın ve sızdırmazlık testini yapın.Temel atıldıktan sonra herşey çok geç olabilir.Havuzların betonunun içine sızdırmazlık katkısı attırmayı unutmayın.Ve en önemlilerinden biriside iyi bir su yalıtımı yapan bir firma,bir ekiple çalışmak.
3.Boru ve ekipmanın malzemesi: AAT'de korozyon açısından kullanılacak malzeme seçiminde olabildiğince plastik türevi malzeme seçilmelidir(Borular HDPE,korkuluklar CTP,beton olmayan yürüyüş yolları CTP ızgara,gemici merdivenleri CTP,rögar kapakları ve yağmur suyu ızgaraları CTP).Çelik kaçınılmazsa paslanmaz çelik kullanılması gereklidir.İmkan varsa AISI 316 L tipi biraz daha kısıtlıysa AISI 304 L tipi paslanmaz çelik kullanılmalıdır.Paslanmaz çelikle yapılan imalatlarda kesinlikle kullanılan ekipman paslanmaz çeliğe özel ekipman olmalı,paslanmaz çelikle siyah çelik kesinlikle temas ettirilmemelidir.Paslanmaz imalat tamamlandıktan sonra asitlemeyle yüzey temizliği yapılmalıdır.

Telafisi zor temel hususlar yüzeysel olarak bu şekilde.Yine sorularınız olursa memnuniyetle cevaplarım.İyi çalışmalar.
 
Mehmet Bey can alıcı noktalara değinmiş zaten. Ben de birkaç şey eklemek istiyorum.
Kalıpcı ustanız ve ekibi iyi olsun. Beton ne derece düzgün çıkarsa yerleşecek mekanik ekipmanların montajı o kadar kolay olur. Aksi durumda beton kırmak zorunda kalabilirsiniz. Yakalı borularınız-duvar geçiş borularınızın cinsini iyi belirleyin. Polietilen mi çelik mi olacak. Sonrasında flanş, flanş adaptörü gibi ekstra işlemlerle boru cinsini değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca duvar geçiş borularını çok kısa bırakmayın alın kaynağı makinesi için yer bırakın. Sonrasında EF Manşon gibi pahalı yöntemlerle durumu düzeltmek zorunda kalabilirsiniz. Yine aynı zamanda bu boruların kotları da çok iyi ayarlanmalı. Karşılıklı gelecek iki boru için boru merkezleri sabitlenmeli. Topografınız düzgün kot alsın. Havuzlarınız binalarınız sağa sola ileri geri kaymasın (çok rastlanan bir durumdur ) Çöktürme havuzlarının taban altına döşenecek borulara dikkat edin. Özellikle elektrik borusuna. İçinden elektrik kablosu geçecek büyüklükte olmalı. Projeye ünite ünite bakmanın yanında tüm üniteleri tek bir projede de görebilecek şekilde inceleyin. Ayrıca en sık karşılaşılan problem; inşaat, mekanik ve elektrik projelerinin birbiriyle arasındaki tutarsızlıktır. Hepsini inceleyip ortak noktalarda buluşun. Yoksa sonrasında daha büyük problemler yaşarsınız.
 
aslında daha genel birer inşaat prensibidir yazacaklarım belki ama betonun dökülmesi sırasında ve sonrasında yüksek sıcaklık ve havadaki/betondaki yüksek nem oranı betonun hidratasyonunu arttırır. kuru, sıcak ve rüzgarlı hava şartları ise betonun nemini azalttığından hidratasyonu yavaşlatır. nemi azaltan şartların önüne geçmek için kalıplar çıkarıldıktan sonra kürleme yapılır. yüzey örtücü kürleme kimyasalları uygulanabileceği gibi keçe ve çuval örtülerle kaplama ve bunları düzenli sulama yolu ile de düşük maliyetli kürleme yapılabilir.
atıksu arıtma tesislerinin ıslak hacimleri agrasif ortam sınıfına girer, yüzeyde ve beton içinde boşluk/kabarcık kalmasını engellemek için beton dökümü sırasında mutlaka vibratör kullanmak, kısıtlı kalıpların tekrar tekrar kullanılacağı büyük tesislerde kalıpları hazırlarken kalıp yağı benzeri kimyasalları usulüne uygun kullanmak gerekir.
bir de kalıpçı ustalarının suyuna gitmek gerekebilir, beton dökümü esnasında kafası kızmış bir kalıpçı ustasıyla çalışılmamasında fayda vardır. ana yükleniciye sinirlenen kimi mechul kalıpçı ustalarının beton dökümü sırasında ceketini, gömleğini beton perdelerin, kolonların içine atıp inşaatı sabote ettiği vâkidir.
 
Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim, kusura bakmayın iki gündür şehir dışındaydım daha yeni bilgisayarın başına geçebildim.Aslında sorunumu biraz eksik belirtmişim, y. lisans dersi ödevi ve tez konuma altlık olması açısından bu konuyla ilgili elinde döküman, kaynak v.b ihtiyacım var, bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?Tekrar teşekkürler.
 
Üst