@yeniçevreci Merhaba, geç dönüş yaptığım için kusura bakmayın. Sorularınızı tek tek yanıtlayayım;
1-) Bir firma ister organize sanayi bölgesinde olsun isterse belediye sınırları içerisinde olsun sadece evsel nitelikli su oluşuyorsa ve bu suyu kanalizasyona verirse; kanal bağlantı izin belgesi ya da deşarj kalite kontrol ruhsatı alması gerekir. Burada alıcı ortama deşarj ya da suyu tekrar kendi içinde geri kazanım olmadığından dolayı AAT kimlik belgesi almasına gerek yoktur.
2-) AAt kimlik belgesi alması gereken firmalar Halk Bankasına harç yatırması gerekir.
3-) Bu son soru karmaşık yapıya sahip. Atıksu Bilgi Sistemi Genelgesinde aşağıda yer alan ifade geçmektedir;
Sizin evsel atıksu haricinde prosesteki suyu tekrar kullanıyorsanız teknik uygunluk raporu hazırlatmanız, il çevreden proje onayı için görüş almanız ve AAT Kimlik Belgesi almanız gerekir.Ancak şöyle bir durumda var; firma proseste kullandığı suyun bir kısmını geri kazanarak tekrar kullanıyor ancak geri kullanamadığı kısmı ise kanal hattına veriyor. Bu firmanın kanal bağlantı izin belgesi var. İşte bu noktada karmaşıklık yaşanıyor. Bu firma teknik uygunluk raporu hazırlatmalı mı ve AAt Kimlik Belgesi almalı mı?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığında çalışna Selçuk Bozkurt beyfendiye AAT kimlik belgesi için mail attım ve verdiği cevabın ekran görüntüsü yer almaktadır;
Hatta Konya'da bulunan sevdiğim bir arkadaşımın geçirmiş olduğu denetimde başına şöyle bir olay geliyor; firmasında atıksular ön arıtmadan geçerek kanala veriliyor. Firmanın bağlantı izin belgesi mevcuttur. Denetime gelen memurlar ile görüşülerek AAT Kimlik Belgesi alınmasına gerek yoktur kararı verilmiş.
Ayrıca size şöyle örnek vereyim;
Gaziantep'te Su ve Kanalizasyon İdaresi deşarj kalite kontrol ruhsatını şu şekilde vermektedir;
-Proses sularını bir kısmını geri dönüşüm ile tekrar kullanan ve diğer kısmını kanala veren firmalara yeşil ruhsat
- Proses suyunu geri devir daim ile tekrar kullanan ve kanala vermeyen firmalar için sarı ruhsat (Granül üretimi yapan tesisler)
- Proses sonucu atıksuyu oluşmayan ve evsel atıksular fosseptikte biriktirildiğinde Deşarj KAlite Kontrol Ruhsatı Gerekli Değildir kararı veriliyor.
Bu benim fikrim; proses suyunun bir kısmını tekrar kullanıp, geri kalan kısmını kanala veren firmaların teknik uygunluk raporu hazırlatmasına ve AAT Kimlik Belgesi almasına gerek yoktur. Kanal Bağlantı İzin Belgesi veya Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı yeterli olacaktır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Genelge'de bu konuya daha ayrıntılı bir yer vermesi gerekir. Yoksa kafa karışıklığı çok yaşanacaktır.
Hayırlı akşamlar
