• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

atıksu miktarı hesaplama

Z.Rana

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Eylül 2017
Firma
Kütahya Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü
Arkadaşlar merhaba
790 kişi ile 3 vardiya çalışan bir tesisde evsel nitelikte atıksuyun miktarı nasıl hesaplanır ?
 
Kişi sayısı x kişi başına günlük su miktarı şeklinde hesaplanır.
Kişi başına günlük su miktarı 0,15 veya 0,2 m³ olarak alınır. Dolayısı ile 790 x 0,2 = 158 m³/Gün maksimumdan hesaplayabilirsiniz.
 
Cem YılmazMerhaba konuyla ilgili araştırma yaparken gördüm üzerinden geçmiş ama bir şey sormak istiyorum :) 3 vardiya 24 saat çalışan demek bu yüzden bir bölme yapmadık çünkü 0,15 m3 24 saatlik bir tüketim. Ama eğer burda vardiya sayımız 2 olsaydı günlük debi hesabında da vardiya sayısına dikkat etmemiz gerekirdi değil mi ?
 
Önceki cevapları görüntüle…
vardiya sayısının hesaplamada bir önemi yok mu yani benim o konuda kafam karışmıştı

kişi başı günlük su mktarını neye göre söylediniz iller bankasına göre mi ?
 
@Sdnr43

Okurken İller Bankası metodunda göstermişlerdi. Bunun dışında AB Uyum Süreci hesaplamalarında da aynı veri kullanılıyor. Yok ben TÜİK verisi kullanacağım diyorsanız da güncel veri 0,217 m³/Kişi.Gün
 
Vardiya sayısının da önemi var tabiki. Bu saatlik debi hesaplarınızda önemli.
Örneğin; yukarıdaki gibi 158 m3/gün bulduğunuz debi;
8-6 çalışan bir tesiste 158 m3/gün / 10 saat = 15,8 m3/saat iken
3 vardiya çalışan bir tesiste 158 m3/gün / 24 saat = 6,58 m3/saat olur.
 
Evet. Vardiya sayısının da önemi var tabiki. Bu saatlik debi hesaplarınızda önemli. Yemek sayısı, duş, vs gbi detaylarda düşünülebilir, hassas hesap için.
 
@Serkan Paçalı
Serkan bey, hesap yapılırken aslında önemli olan arıtma tesinin çalışma süresi. Yoksa yoğunluklu saatlere göre pik debilerde zaten bir dengeleme havuzu hesabı yapılıyor. Saatlik tesis kapasitesini bulurken biraz önceki hesabım geçerli.
 
@Cem Yılmaz

Fabrikalarda 84'ün altında çalışan olduğunda kanalizasyona doğrudan verildiğine dair ibare tam olarak SKKY'de mi var?

Madde 32 - (Değişik:RG-13/2/2008-26786)

Evsel nitelikli atıksu kaynaklarından doğrudan ve/veya kentsel arıtma tesislerinden arıtılmış olarak çıkan suların alıcı ortama deşarjında istenen standart değerler bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 21’de verilmiştir.

Evsel nitelikli atıksular kirlilik yüklerine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.

a) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 5-120 kg/gün arasında (Eşdeğer nüfus 84 - 2000 arasında).

b) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 120-600 kg/gün (Eşdeğer nüfus 2000 -10 000 arasında).

c) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 600-6000 kg/gün (Eşdeğer nüfus 10 000-100 000 arasında).

d) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 6000 kg/gün’den büyük (Eşdeğer nüfus 100 000 veya daha fazla).

Nüfusu 2000’den az olan yerleşim yerlerinin; otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi, yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atıksuları hariç, evsel nitelikli atıksuları için, yerleşim yerinin çevresel ve sosyoekonomik özellikleri dikkate alınarak çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek ve bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerini karşılayacak şekilde İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce uygun görülecek arıtma ve/veya bertaraf yöntemleri uygulanır.

Nüfusu 84 kişinin altında olan otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi ve yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atık suları 19/3/1971 tarihli ve 13783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak olan sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine verilir.

Evsel Atık sularını sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplayan ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine veren atıksu kaynakları, Atıksu Yönetimleriyle yaptıkları protokolü ve vidanjörle atıksu bertarafı sonucunda aldıkları belgeleri beş yıl süreyle saklamak ve denetimler sırasında görevlilere beyan etmek zorundadırlar.
 
@Süleyman Doğan

Hayır şöyle düzeltme yapayım; kanalizasyon sistemine isterseniz bağlantı yapabiliyorsanız zaten, kişi sayısının bir önemi kalmıyor. Kanalizasyon sistemine bağlanırsanız, bağlı olduğunuz sisteme ait "KANAL BAĞLANTI İZNİ" alırsınız. Ancak; 84 kişi ve üzerindeki kişilerin çalıştığı yerlerde bağlanabileceğiniz kanal yoksa, tablodan anlaşılabileceği üzere arıtma tesisi isteniyor. 84 kişinin altındaysanız tabloda hiçbir yerde olmadığınız için kanalizasyonda biriktirerek çevre izni olan tesislere gönderebiliyorsunuz.
 
İşletmede eskiden çalışan sayısı fazla olduğu için hem evsel hem endüstriyel arıtma tesisi kurulmuş ama şu anda sadece endüstriyel arıtma tesisini kullanmaya devam edeceğiz. Evsel arıtma tesisinin kullanılmasına gerek kaldı mı acaba diye düşündüm. Çalışan sayısı 84'ün altında.
Bunun için ilgili idareye bildirim yapmalı mıyız?
 
@Süleyman Doğan

Normalde gerek yok, kanalizasyonda biriktirip lisanslı bir vidanjör bile gönderimini yapabilirsiniz ama onun yerine Endüstriyel AAT'nize veremez misiniz? Nispeten kirlilik yükü end. nitelikliden düşük olduğundan bir nevi seyreltme bile yapmış olursunuz. Zaten 75 kişi olsa maksimum 15 m³/Gün gelecek :rolleyes: Çünkü bu devirde başka AAT'ye atıksu gönderdiğinizde yıllık sözleşmeler için 4-5 bin TL + her çekim için vidanjöre 500-750 TL arası ödeme istiyorlar.

Bildirim kısmına gelecek olursak; kesinlikle İl Müdürlüğü ile görüşmenizi öneririm. Sonuçta bu AAT'nin ÇBS kısmı da var. Artık kullanılmayacağını bildiren detaylı bir dilekçe işinizi görecektir.
 
Endüstrilerde kişi başı günlük su kullanımı nedir bununla ilgili herhangi bir standart var mı? Çalışılan saate göre ve ortalama saat başına bi kullanım değeri gibi...
 
@ilk.ayy

Kişi başı normal evsel kullanım öyle ama fabrikalar içinde aynı şey geçerli mi? Fabrikamız tek vardiya ve 10 saat mesai süresi...
 
Üst