• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

atıksu miktarı hesaplama

Z.Rana

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Eylül 2017
Firma
Kütahya Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü
Arkadaşlar merhaba
790 kişi ile 3 vardiya çalışan bir tesisde evsel nitelikte atıksuyun miktarı nasıl hesaplanır ?
 
Kişi sayısı x kişi başına günlük su miktarı şeklinde hesaplanır.
Kişi başına günlük su miktarı 0,15 veya 0,2 m³ olarak alınır. Dolayısı ile 790 x 0,2 = 158 m³/Gün maksimumdan hesaplayabilirsiniz.
 
Cem YılmazMerhaba konuyla ilgili araştırma yaparken gördüm üzerinden geçmiş ama bir şey sormak istiyorum :) 3 vardiya 24 saat çalışan demek bu yüzden bir bölme yapmadık çünkü 0,15 m3 24 saatlik bir tüketim. Ama eğer burda vardiya sayımız 2 olsaydı günlük debi hesabında da vardiya sayısına dikkat etmemiz gerekirdi değil mi ?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Merhaba @Süleyman Doğan
İller bankası sanayide su ihtiyacını 100 lt/kişi/gün olarak kabul ediyor, emniyetli düşünerek bu değeri arttırabilirsiniz.
Endüstriyel debiyi bulduktan sonra saatlik debi hesabınız için de vardiya saatlerini dikkate alıyorsunuz. Ekte açıklama paylaşıyorum, n2 değerini vardiya saatinize göre seçip hesap debisine ulaşabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • debi hesabı.pdf
    208.5 KB · Görüntüleme: 149
Evsel atıksuyu endüstriyel atıksu ile karıştırmaya karar verdim. Evsel atıksuyun atıksu arıtma tesislerindeki akım şeması gibi mi olması gerekir. Yani kaba-ince ızgara ve kum tutucu kullandıktan sonra mı evsel atıksuyu kullanmalıyım. Fabrikalarda uygulamaları nasıldır?
 
Tesisimizdeki arıtma; fiziksel üniteler (ızgaralar+kum tutucu+sedimentasyon) + nötralizasyon + uzun havalandırmalı aktif çamur şeklinde.
Evsel atık suyu ayrı bir kaba ızgaradan geçirdikten sonra direkt olarak biyolojik sisteme (geri devir çamuruyla birleştirerek) veriyoruz, endüstriyel atık su ile karıştırmadan. @Süleyman Doğan
 
@hersanlioglu

Endüstriyel atık suyun kirlilik yükünü azaltmak için karıştırıyorum zaten, biyolojik arıtma yok kimyasal arıtmaya tabi tutacağım sizin önerdiğiniz sistem işletmemiz açısından olumsuz görünüyor. Başka fikirlerinize açığım...:)
 
biz de evsel ve endüstriyel atık suları kirlilik yükünü azaltmak için karıştırıyoruz. hatta yağmur sularını bile veriyoruz, çok faydası oluyor. ilk aşamada terfi havuzunda karıştırıyoruz, sonra karışık olarak ızgaralara geçiyor.
 
@ilk.ayy

Yağmur suları mı?:tskler: Eğer kanalizasyon sistemi olarak ayrı bir yağmur suyu hattı varsa bu yaptığınız işlemin cezası var biliyorsunuz değil mi?:confused:
Tesisinizde biyolojik arıtma mı var? Sadece duş ve lavabolardan gelen suyu almıyorsunuz galiba tuvalet atıkları için ızgaralar(kaba-ince) yeterli oluyor mu?
 
@Fatih Özcan

Fatih bey endüstriyel atık suyun içerisindeki klorür değeri çok yüksek olduğu için KOİ değeri de etkileniyor ve o da yüksek çıkıyor. Klorür gidermek için ileri teknoloji kullanılacağından daha fazla maliyet sorunu oluşuyor diye düşünüp böyle bi karar verdim...
 
@Süleyman Doğan
yağmur suyu için ayrı bi hat yok, evselle birlikte geliyor. evet bütün suları alıyoruz tuvaletleri de. sadece ızgara yetiyor, bi problem çıkmadı şu ana kadar.
 
2 membran üretim tesisimde evsel atıksular için (biri organize kanalına bağlı-diğeri fosseptikte topluyor.) İş akım şeması proses özeti hazırlarken 6.bölüm atıksu deşarjı 1.sektör türü ve tablosu kısmına skky 32 maddeyi yazmam yeterli olurmu.
 
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği;
Alıcı ortama doğrudan boşaltım esasları

Madde 26 - (Başlığıyla birlikte değişik:RG-13/2/2008-26786)
b) Deşarj standartlarının sağlanması amacıyla, atıksuların yağmur suları, soğutma suları, az kirli yıkama suları ve buna benzer az kirli sularla seyreltilmesi yasaktır.

Kanalizasyon Sistemine Bağlantı Kısıtları

Madde 45 -
e) Endüstriyel atıksular ön arıtma gereğini ortadan kaldırmak üzere kirletilmemiş sularla seyreltilerek kanalizasyon sistemine verilemez.

İSKİ Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği;
Genel hükümler MADDE 4 -

(7) Deşarj standartlarının sağlanması amacıyla atıksular; yağmur suları, soğutma suları ve az kirli sularla seyreltilemez.

Gibi hükümler yönetmeliklerde mevcutken endüstriyel ve evsel nitelikli atıksuların birbirlerine karıştırılarak seyreltilmesi doğru mudur?..
@ilk.ayy
@Cem Yılmaz
 
evsel ( kentsel) atıksu 200 lt/gün olarak alınırken endüstri türüne göre 80 -120-150 lt/gün olarak alınabilmektedir. maksimum değer spesifik sanayiler için geçerlidir. 200 seçilmesi fazla yatırımdır.
 
merhabalar arkadaşlar
otelde oluşan atıksu miktarı nasıl hesaplanır yardımcı olur musunuz? personel, müşteri sayısı dışında neyi dikkate almalıyım?
 
Üst