• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksuda Serbest Klor Problemi

Burcu D

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Kasım 2012
Merhaba, 2000 m3 kapasiteli kesikli sistem ile çalışan tekstil atıksuyu arıtma tesisimizde serbest kloru bakanlığın istemiş olduğu 0,3 mg/L standart değerine indirgeyemiyoruz. Kimyasalı yalnızca renk parametresi için kullanmaktayız. Akredite laboratuvarda yaptırdığım analizler sonucu giriş değeri yaklaşık 3 mg/L'dir. Tüm işletmede yeraltı kuyusundan temin edilen su kullanılmaktadır. Standart değeri sağlayabilmek için ne gibi yöntemler denemeliyim? Yardımlarınızı rica eder, kolaylıklar dilerim.
 
1.5.3, 1.5.6 maddeleri ne bir bakın diğer yöntemlere bakmadım.
 

Ekli dosyalar

  • Chloride Removal from Wastewater.pdf
    439.2 KB · Görüntüleme: 40
Orga Floc A320 T adlı bir kimyasal var, yaptığım jar testlerine göre Fe (III)Cl , PAK(17), PACS gibi kimyasallara göre %50 az kullanım ve %30-40 arası daha fazla verim elde ettim, ayrıca Nötralizasyon için kullandığım Kostik ve Kireç gibi kimyasalları da %40-50 arasında azalttı. Verim-Maliyet analizlerinde çok etkisini gördüm. Plastik geri dönüşüm atıksuyu için kullanıyorum. Renk ve KOI verimi yüksek bir kimyasal tavsiye ederim.
 
Kimyasal, sıvı formda mıdır? Renk ve KOİ parametrelerinin dışında tabii olduğunuz diğer parametreler üzerinde herhangi bir etkisi oldu mu?
 
Şeffaf renkte ve sıvı formdadır, Akm'de düşüş gözlemledim. pH da düşüş ve yükselme olmadı bu yüzden nötralizasyona gerek duymuyorum, gelen suyun pH sı 7 olduğu sürece kostik veya kireç ilavesi yapmıyorum. Geniş bir parametre ölçümü yapmadım. 1 ay içerisinde akredite laboratuvarda Amonyak, fosfat, Toplam azat, yağ-gres gibi ölçümleride yapıp kıyaslama yapacağım sonuçları size iletirim.
 
Çok sevinirim Muhammed bey. Amonyak ve yağ-gres parametrelerinde de sorun yaşıyorum aslında ama yeni bir kimyasal arıtma tesisi projemiz var proje mühendisimiz bu parametreler için garanti veriyor ama serbest klorun işletme içi önlemlerle çözülmesi gerektiğini iletti. Bu konuda uygulama yapmış meslektaşlarım var ise önerilerini iletirse sevinirim. Ama söylemiş olduğunuz kimyasal ürünü gerçekten merak ettim ilgili firma ile irtibata geçip ürün hakkında detaylı bilgi almak isterim.
 
Orga Kimya firmasından Kutay beyi arayıp bilgi alabilirsiniz. Size yardımcı olacaktır. Kendileri Kimyasal konularında uzmanlaşmıştır.
 
@Burcu_

Burcu Hanım, anladığım kadarı ile ürünü direk biyolojik arıtmaya besliyorsunuz. PAC'ı vermemenizi tavsiye ediyorum. İşletme içinde HCl kullanımı var mı?
 
Kesikli sistem olmasından dolayı ürün kullanımını söylediğiniz şekilde veriyoruz. Nötralizasyon ayarı için HCl kullanımı yapıyoruz evet.
PAC konusundaki önerinizle havuzlara vermememizi mi yoksa ürün değişikliğine gitmemizi mi kastediyorsunuz anlayamadım.
 
Evet PAC'ı hiç vermemenizi öneriyorum. Sadece koagülant renk giderici vermenizi tavsiye ederim.

Tesisiniz kesikli olduğu için HCl kullanımınız direk Serbest klor'a etki ediyordur. Günlük HCl kullanımlara karşılık çıkış klor değerlerinizi check etmenizi öneririm.

İşletme textil mi?
 
Merhaba, HCl yerine sülfürik asit, pac yerine de alüm veya organik koagülant deneyip jar testiyle kurtarıp kurtarmadığına bir bakın derim. Ayrıca renk giderimi için biyolojik arıtma sonrasına kurulacak bir kimyasal arıtma ile hem kimyasaldan tasarruf eder hem de daha iyi verim alırsınız.
 
@Sedat Güven

Evet tekstil fabrikası. Renk giderici olarak yukarıda arkadaşımızın önerdiği kimyasalı araştıracağım.
Akredite lab. ayda rutin olarak iki kez aldığı tüm numune sonuçlarında standart değerin üzerindeyiz. HCl in kesikli sistem üzerinde ne gibi etkisi vardır?

@hakanme

Ne mutlu bana ki kimyasal arıtma tesisimiz sözleşme aşamasında. Önerilerinizi dikkate alıp denemelerini yapacağım, çok teşekkür ediyorum ilginiz için.
 
Üst