• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksuların Arıtılması

Hayriye__

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Ekim 2016
Firma
öğrenci
Merhabalar, bitirme tezim için tekstil firmalarında renk giderimi için uygulanan arıtma metotları , kirlilik yükü değerlerine ihtiyacım var.En hesaplı akım şeması nasıl olmalı.Yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden herkese teşekkür ediyorum..
 
Tekstil fabrikalarında gözlemlediğim kadarıyla kimyasal arıtım yapılıyor. Elimde tekstil tezi ile ilgili bir döküman yok ama internette ve ösym nin tez bölümünde bilgi bulabileceğinizi hatırlatmak istedim. @Halil İbrahim Akdoğan kardeşimle aynı bölümdeydik, kendisi size yardımcı olacağını yazmış zaten. iyi akşamlar
 
İNCELEMENİZDE FAYDA VAR

Tekstil Sanayi Atıksularının Arıtma Metotları
Fabrikada tatbik edilen imalat usulleri, su kullanımı ve artık su çıkışları incelenip her bir çıkış yerinden verilen sıvı artıkların evsafı laboratuar analizleri ile belirlendikten sonra işletmede yapılacak bazı düzeltmelerle sıvı artıkların konsatrasyonunun düşürülmesi, faydalı şekilde tekrar kullanılması ve bilhassa miktarlarının azaltılması imkanları aranmalıdır.Bu suretle tasfiyeye tabi tutulacak artık miktarı azalacaktır.Tasfiye maliyetini düşürmek için tesiste alınacak en önemli tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:
Artık hacim azaltması: Boyamada ilk koyu çalkalama suyu diğer kazanda tekrar kullanılabilir. Koyu olmayan çalkalama suyu ise tesise su hazırlayan tasfiye ünitesine geri devrettirilir.
Proseste kullanılan kimyasal maddelerin miktarını azaltma: Dokuma işleminde dikkatli bir kontrol sayesinde kimyasal madde sarfiyatını minimumda tutmak mümkündür.
Kimyasal maddelerin ıslahı ve tekrar kullanılması: Merserizasyon artıklarından kostik sodanın, boyama işleminde sodyum bikarbonatın ayrılıp tekrar kullanılmasına çalışılmalıdır.
Ameliyede bazı değişiklikler yapmak: Mesela ilk çalkalamadan alına boya müteakip kazanda kullanılabilir.Bazı hallerde imalatta kullanılan kimyasallarda değiştirilebilir.
Kimyasal maddelerin değiştirilmesi: Fazla kirletici kimyasal madde yerine az kirletici olanları tercih etmek, mesela nişasta yerine karboksi metil selüloz, asetik asit, deterjanlar bir problem değilse sabun yerine biyolojik olarak indirgenmeyen sentetik deterjan, ikmal kısmında nişasta yerine polivinil alkol veya polistirenler tercih edilebilir.
Bütün imalat kademelerinde artık miktarlarını azaltıcı tedbirler almak: Materyalin kanallara kaçmasının ve diğer sızmaları önlemek.
Fazla su kullanan endüstriler suların korunmasına dikkat etmelidir.Suyun alt tarafta diğer bir endüstri tarafından kullanılacağı düşünülerek kullanıldıktan sonra tasfiyeden geçirilip tekrar nehire verilmelidir.Kullanılan suyun hacmini ve kirliliğini azaltmak yönünden gerekli bütün tedbirler alınması dahi tekstil sanayinden çıkan suda bir kirlenme mevcut olacaklardır.Bu kirlenmeyi önlemek için artık sular çeşitli şekillerde tasfiye edilir.En iyi metot tasfiye edilecek kullanılmış suyun özeliğini, mevkii, imkanlara ve alıcı su için gerekli tasfiye derecesine göre seçmektir.Tekstil sanayi artıkları için en fazla tatbik edilen tasfiye usulleri şunlardır:
2.3.1. Ayırma:
Farklı imalat birimlerinden çıkan sıvı atıklardan fazla kirli olamayanları ya hiç tasfiyeye ihtiyaç göstermez veya diğerlerine nazaran daha düşük bir tasfiyeden geçirilmeleri yeterlidir.Bunları ayrı kanallarda toplamak suretiyle arıtma tesisi maliyetinden önemli bir tasarruf sağlanabilir.Diğer taraftan toksik maddelerin de biyolojik olarak arıtılacak olanlardan ayrılması arıtma verimi bakımından gereklidir.
2.3.2. Biriktirme ve Dengeleme:
İşletmenin bazı kısımlarında atıklar fasılalı olarak verilir.Biyolojik tasfiye sistemleri miktar evsaftaki ani değişmelere karşı çok hassastır.Debideki ve kirlenme yükündeki farklılıkları kaldırmak için inşa edilecek biriktirme ve dengeleme havuzu atıkların fasılalı verimle periyoduna bağlı olarak 24 saatlik hacimden büyük olmayacak şekilde seçilmelidir. Kokuyu ve diğer kirletici karakteristikleri azaltmak üzere havalandırma yapılır .Bu maksatla havalandırma havuzları veya oksidasyon havuzları kullanılır.
2.3.3. Izgara ve Elekler:
Lif ve benzeri maddeleri tutmak için çubuk ızgara ve hareketli kalburlar kullanılabilir.
2.3.4. Ph Ayarlaması:
Bu ph’ yi ya kullanılmış suyun verileceği alıcı su için belirtilen parametrelere düşürmek veya biyolojik tasfiye için gerekli değere düşürmek üzere yapılır. Bunun için önce ayırma ve dengeleme işlemleri düşünülebilir. Eğer bunlar yeterli olmuyorsa ayrı bir nötrleştirme işlemi gereklidir. Bilhassa yüksek derecede alkali olan pamuklu dokuma atık suları otomatik olarak asit ilave edilmek suretiyle nötralizasyonu yapılabilir.
2.3.5. Kimyasal Pıhtılaştırma:
Mekanik arıtımda ayrılmayan maddelerin ve koloidal çözünmüş maddelerin sudan ayrılması için tatbik edilir. Daha ziyade kimyasal arıtımın yetersiz olduğu yerlerde kullanılır. Kimyasal pıhtılaştırma şu kısımlardan ibarettir.
a) Hızlı Karıştırma: Bu kısımda atıklar pıhtılaştırıcı ve pıhtılaştırmaya yardımcı maddeyle karıştırılır. Ph ayarlaması için kimyasal madde ilave edilir. Bu karışım 2 dakikadan daha kısa sürer.
b) Yumaklaştırma: Burada, sıvı atıklarla pıhtılaştırıcı madde karışımı yavaş dönen pedallarla 15 – 45 dakika süreyle karıştırılarak kirletici maddeler çabuk çökebilen yumaklar haline gelir.
c) Çökeltme: Çökelebilir hale gelen yumakları yerçekimi etkisiyle ayırabilmek için atık su 1 – 6 saatlik bir süre çöktürme havuzlarında bekletilir.
Bu 3 kademe tek bir ünite içersinde toplanabilir.
2.3.6. Kimyasal Oksidasyon:
Boya ve yardımcı kimyasal madde ihtiva eden sular ayrı olarak toplanıp hava veya klor ile oksitlenir. Ancak bundan sonraki arıtma için tesisten çıkan diğer kullanılmış sularla karıştırılır. Klor son arıtımda bakteri sayısını azaltmak için de kullanılır. Klor organizmaları öldürürken, biyolojik oksidasyonu geciktirir. Bu sebeple geri kalan kirliliği gidermek için nehirdeki tabii arıtma düşünülerek sınırlı miktarda kullanılmalıdır.




2.3.7.Biyolojik Oksidasyon:
Başlıca üç şekilde tatbik edilir.

a) Damlatmalı filtre: Tekstil atık suları için bu metot ile filtrede plastik dolgu kullanmak ve kendisinden sonra bir oksidasyon havuzu bulunmak şartı ile ekonomik bir arıtma elde edilir. Mesela plastik dolgu ile teşkil edilen bir filtreden organik kirleticilerin % 50 si giderilir. Bu kirlilikteki suyun nehre verilmesi uygun olmazsa daha iyi bir arıtma için bir oksidasyon havuzu düşünülebilir. Bu durumda verim % 90 a çıkar.
Tekstil atık suları için genellikle başarılı olan damlatmalı filtrelerin şu hallerde iyi netice vermediği görülmüştür:
1. Sıcak aylarda havalandırma iyi olmamakta, dolayısıyla arıtımda verim düşmektedir.
2. Bünyesinde hidrojen sülfür bulunduran atık sular verildiği takdirde sistemdeki dolgu maddesi çeperlerinde çimler azalmaktadır.
3. Karbon di oksit konsantrasyonu yüksek olan kullanılmış sular filtreye verildiğinde karbon di oksit in uçması neticesinde kalsiyum karbonat meydana gelmektedir. Bu durumda taşların altı ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir.
b) Aktif çamur metodu: Konvansiyonel aktif çamur metodunda ön çöktürme havuzundan geçen sular 2-6 saatlik bekleme süresine göre boyutlandırılmış havuzlarda akıtılır. Bu havuzlarda basınçlı hava veya mekanik teçhizatla karıştırılan atık sularda asılı halde bulunan katı maddeler, kullanılmış suda jelâtinimsi kümeler halinde bulunan aktif çamur mikroorganizmaları tarafından yumaklar haline geçer. Sürekli olarak havalandırılan havuzlarda biyolojik olarak aktif hale gelen çamur, çöktürme için son çöktürme havuzuna verilir.Bir kısmı aktifleştirmeyi kolaylaştırmak üzere havuzun giriş kısmına geri verilir.Bu metot BOİ de % 95 varan bir verim sağlar ve çıkış suyu berrak ve kararlı bir durum alır.Aktif çamur metodu pH deki değişmeler ve zaman zaman görülen aşırı yüklemelere karşı damlatmalı filtrelere nazaran daha hassastır.İnşa maliyeti düşük ve daha az sahaya ihtiyaç gösterir.Tekstil atık suları için çok kullanılan bir metottur.
c) Oksidasyon havuzu: Yeteri kadar büyük olan arıtma tesisi sahasının bulunduğu yerlerde, tekstil atık sularının arıtımı için en ucuz sistem oksidasyon havuzlarında arıtımdır. Burada atık sular sığ havuzlarda takriben 30 gün bekletilir. Havuzların derinliği renksiz su için 1,20 m, boyalı atık suda 0,9 m seçilir. Bu metot ta ilk tesis ve bakım düşüktür. Mahsurlu tarafları bunların oturma yerlerinde en az 300 – 400 m uzak bulunma mecburiyeti ve sivrisinek problemleri vardır.
2.3.8. Besi Maddesi İlavesi:
Atık suların döküldüğü akarsularda BOİ: Azot: Fosfor oranını 100:5:2 olarak tutmak için ya evsel kullanılmış sular veya kimyasal maddelerin ilavesi gerekir. Bu bakımdan endüstri atık suları ayrı şekil demi yoksa şehir kanal sistemi ile mi arıtılması daha ekonomik olacağı hesaplanmalıdır. Besi maddesi ilavesi azot için amonyum tuzları ve kalsiyum nitrat, fosfor için fosfat tuzları ve fosforik asit gibi kimyasal maddeler olabilir.

Koagülasyon-Flokülasyon

Bu işlemlerde inorganik koagülantlar, örneğin kireç magnezyum ve demir tuzları boyar maddelerin koagülasyonu amacıyla uzun zamandır kullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda boyar maddelerin yapılarında meydana gelen değişimler boyar maddelerin artık bu kimyasallarla uzaklaştırılmasını zorlaştırmaktadır.

Asit ve reaktif boyalar ise koagüle olmakla beraber birlikte oluşan flokların kalitesi zayıf olup, ortama flokülant ilave edilmesi bile çökelme verimini pek artıramamaktadır. Bu bakımdan yukarıda bahsedilen tipteki boya maddelerinin koagülasyon-flokülasyonla uzaklaştırılmasında pekiyi sonuç alınamamaktadır.

Öte yandan sülfür ve disperse boyalar çok iyi koagüle olmakla ve bundan dolayı da son derece kolay çökmekte olup buna bağlı olarak ta renk giderimi tam olmaktadır. Bundan dolayı koagülasyon-flokülasyon işlemi bu tür boyalar için uygundur.
 

Ekli dosyalar

  • TEKSTİL ENDÜSTRİSİ.ppt
    8 MB · Görüntüleme: 70
MİRKACEV ARITMA ve ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ, yurt içi ve yurtdışında arıtma sistemlerinin projelendirilmesi, imalatı,montajı ve işletme hizmetlerini vermektedir.

Firmamız, en yüksek kalite, en az işletme maliyeti ve tam müşteri memnuniyeti ile arıtma sistemlerini tasarlamayı hedeflemekteyiz. Hedeflerimizi gerçekleştirirken araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine büyük önem vermekteyiz. AR-GE faaliyetlerimizi, üniversitelerle bilimsel alanda işbirliği içinde olduğumuz akademisyenler ile birlikte gerçekleştirerek çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
 
Üst