• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Avrupa’nın yeni plastik çöp kutusu Türkiye

    Konu Sahibi
Avrupa'nın plastik atıklarını en çok alan ülkeler

Yıllara göre grafik
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Atık krizinin geçmişi
Çin’in plastiklere yönelik 2018 ithalat yasağı, küresel geri dönüşüm sisteminin savurgan ve zararlı doğasını süpürülen halının altından dünyaya ifşa etti.

Yankılar küresel oldu. Çünkü dünya plastiğin içinde boğuluyor. Peki plastik atıklar nasıl devasa bir sorun haline dönüştü?

Yıllarca plastik atıklardan kurtulmanın çok basit gibi gösterilen bir çözümü vardı: Geri dönüşüm.

Ancak geri dönüşüm zahmetli ve pahalı, üstelik sanıldığının aksine plastik türlerinin çoğu geri dönüştürülemiyor. 1950’den bu yana üretilen plastiğin sadece %9’unun geri dönüştürülmüş olduğunu biliyoruz. Bu yüzden çok geçmeden ülkeler plastik atıklarını başka ülkelere satmanın daha kolay ve ucuz olduğunu keşfetti.

Tam burada Çin devreye girdi. Sanayi altyapısı, düşük ücretli iş gücü ve ucuz nakliye endüstrisi ile plastik atıkların geri dönüşüm merkezi oldu. 20 yıl boyunca binlerce geri dönüşüm tesisi açarak Avrupa ülkelerinin geri dönüşüm kapasitelerinin önüne geçti.

2017’de Çin dünyadaki plastik atıkların dörtte üçünü satın alırken, dünyanın geri dönüşüm kutusu haline gelmişti. Dünya plastik çöplerden gözden ırak bir şekilde kurtulduğu için çok memnundu.

Ancak Çin, hava kirliliği ve çevreyi koruma gerekçesiyle 2018 yılı sonunda plastiklere yönelik ithalat yasağı getirdi. Çin’in bu hamlesi dünyayı bunalıma soktu. Stresin kelebek etkisi tüm Amerika, Avrupa ülkelerinde hissedildi.

Malezya, Vietnam, Tayland kısıtladı; Türkiye aldı
Çin’in plastik atık yasağı ile birlikte, 2017 ortası ile 2018 ortası arasında Malezya, Vietnam ve Tayland plastik atıkların yeni adresi oldu. Malezya atık ithalatında başı çekerken Tayland ithalatta %1000 artış yaşadı.

Yasağın ardından altı ay içinde, her biri kendi kısıtlamalarını getirdi. (Şekil 1) Plastik ticaretindeki değişimin Güneydoğu Asya’ya etkileri sarsıcı oldu: Kirlenmiş su kaynakları, ekinlerin yok olması, aşırı plastik atığa maruz kalma ve bunları yakmaktan kaynaklı solunum yolu hastalıkları ve akışın en yoğun olduğu bölgelerde organize suç bolluğu. Buralarda yaşayanlar ve gelecek nesiller, tüm insanlığın yarattığı bu kirliliğin ekonomik, sosyal ve çevresel bedelini ödüyor.

Özellikle tam da bu noktada gözler Türkiye’ye çevrildi. Küresel atık ihracatı (çoğu ABD, Almanya, İngiltere ve Japonya olmak üzere) akışı kaydı ve

1592904845627.png


Şekil 1. Ocak 2016 ve Kasım 2018 arasında Çin, Malezya, Vietnam ve Tayland’a atık ithalat trendleri (ton/aylık)

Hindistan, Tayvan, Güney Kore, Endonezya ve Türkiye’de ithalat artışları görüldü.

1592904888512.png
Şekil 2. Malezya, Vietnam ve Tayland’ın 2018’deki atık ithalatı kısıtlamaları ile Türkiye, Tayvan, Güney Kore, Endonezya ve Hindistan’da artan atık ithalatı trendi (Ocak 2018-Kasım 2018; ton/aylık)

Avrupa’nın yeni plastik çöp kutusu Türkiye
Türkiye’nin ithalatı 2016 yılı başında ayda 4.000 ton iken 2018 başında aylık 33.000 tona yükseldi. Ekim 2018’den itibaren ayda 10.000 tonla İngiltere’den ithal edilen atıklarda keskin bir artış oldu.
1592904928029.png


Şekil 3. 10 ihracatçı ülkeye göre Türkiye’ye gelen plastik atıkların kırılımı

2019 yılında plastik atık ithalatı en yüksek seviyeye ulaşarak aylık ortalama 48,5 bin tona yükseldi.

2019'da Türkiye'ye en çok plastik atık gönderen ilk 10 Avrupa ülkesi
1592905088352.png


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Bu gurur bizim: Eurostat’ın verilerine göre Avrupa’dan plastik çöp almada birinci olduk. AB’den ihraç edilen 14 milyon ton atığın 0.59 tonu (582.296) plastikti. Bu her gün 213 kamyon dolusu plastiğin ülkemize girmesi demek.

Bunun 2019’da ilk beş sorumlusu İngiltere, İtalya, Belçika, Almanya ve Fransa’dan gelen atıklar.
 
Sıralamaya bakıldığında sadece 3. dünya ülkeleri gözükmüyor. 2. sırada almanya var. düzgün denetim yapılarak hammadde değeri yüksek plastikler alınabilir. Ancak yıkamalaık ve yüksek kirlilik yükü içeren plastikleri ayrı değerlendirmek gerekir.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_5572.jpg
    IMG_5572.jpg
    69.1 KB · Görüntüleme: 20
Almanya ' da geri dönüşüm üst düzey , geri dönüştüremedikleri şey yok gibi o yüzden dışardan ihtiyaç duyduklarını düşünüyorum atık yok çünkü :)
 
Almanya ve Türkiyenin durumunu kıyaslamanız da ayrı olmuş , adamlar geri dönüşüm teknolojisinde dev. Alsa ne olur almasa ne olur doğayı kirletmeden üst düzey teknoloji ile gerçekleştiriyor. Türkiye bir atık deposu haline gelmiş Geri dönüşümde bu kadar denli geride olup bu kadar ithalatı eleştiriyoruz. Almanya atık alabilir. Ama Almanya ve diğer gelişmiş ülkelerin altyapısı buna müsait.
OECD verilerine göre atık gömen ülkelerin başında geliyoruz. Gelen atıkların ne halde geldiğini de biliyoruz. Türkiyedeki çevre kalitesinin bu kadar düşük olması buna bir de bu ithalat eklenince ne olacağının farkında mısınız ?
 
AGED ne iş yapar Serhan bey ? Sıfır atık yönetmeliğinden sonra dernekleşmenin ve belgelendirmenin gücünü eline geçirmek isteyenlerin bir sonucu mudur ? Türkiyedeki çevre kirliliğine ne kadar yakınsınız veya ne kadar uzaksınız ?
 
Sürekli şu kadar atık geldi gitti, aldık ettik şeklinde söyleniyor ama bu atıkların cinsleri ve nitelikleri ile alakalı olan bir çalışma var mı? Atık kodlarının tutulmuş bir kaydını görebiliyor muyuz?
[automerge]1593066508[/automerge]
Birde yurt dışından gelen karton ve hurda demir, bakır, krom rakamlarını görebiliyor muyuz? Söküm için Türkiye'ye getirilen gemi adetlerini biliyor muyuz? Bunlarla alakalı değerlere nereden bakabiliriz?
 
Sadece ithal edilen atıklar ile ilgili bir kayıt sistemi var mı acaba ? Ben bilmiyorum varsa da ?
 
@Gülin Ç. Ben de bilmiyorum o yüzden soruyorum. Bu kadar değeri topluyorlar ama sonunda biz bu değerleri göremiyoruz ayrı ayrı. En azından ÇMO üzerinden üyelere gösterseler bari onada razıyım.
 
Sorunuzun uslubunu cok anlayamadim. Belgelendirme meselesinin kimin tekelinde oldugu asikardir. Uluslararasi firmalarin tercih ettigi ve asil paranin dondugu yerdir. Diger yetkilendirilmis kuruluslarda neler yapiyorsa ortadadir. İmalar yerine direk ne sormak istiyorsaniz sorun bilgim varsa o konuda konusurum. Bilmiyorsam da bilmiyorum derim. Bu arada aged 2012 de kurulmus ve 2015 de yetki almis kurumdur. Eski kurumlara sormak gerek ..
 
Bu konuda biraz arastirma yaparsaniz. Uzmanlik alaninizi bilmiyorum ama Turkiyenin avrupanin 2. Buyuk plastik ureticisi oldugunu bilirdiniz.. geri donusum ekonomisi bir uzmanlik alanidir. Turkiyenin kagit geri donusum potansiyeli 6 milyon tona yaklasmistir mesela dunyanin yuzde 1.5 luk kismina takabul eder. Bu konularda cok makale var arastirirsaniz ulasirsiniz.
 
Başka bir konu var ortada . Haberi detaylı okursanız meselenin ithal atığın Türkiye’deki çevre kirliliğindeki durumunu açıklıyor . Siz sanki savunma kısmında yer aldınız , Türkiye’de çevre kirliliğinin boyutlarını dahi araştırmaya cesaret edemeyen kuruluşlar var , sizin böyle savunma yapmanız dikkatimi çekti . OECD verilerini inceleyin derim ben de sizin . Belgelendirme yapan firmalardan gelen girişleri toplayıp söylemek bu durumu özetlemiyor . Türkiye’nin en iyi olmasını hepimiz istiyoruz ama önce yapılan yanlışların dile getirilmesi gerekir . Poh pohlamakla sorunlar çözülmüyor Serhan bey .
 
@cm.mervan İthal atık diye genellerseniz evet kirlilğe sebep olan atıklar var ve ben özellikle o atıkları belirttim o atıkların denetiminin yüksek olması gerektiğini de belirttim. önyargısız yaklaşırsanız yazdıklarımı daha net algılarsınız. Belgelendirilen toplam kağıt miktarı 1.5 milyon civarında merak etmeyin Türkiyede ki Tüm kağıt fabrikaları ve kapasitelerine hakimim size havadan bilgi verecek değilim.

Burda Tekrar bir açıklama yapma ihtiyacı duyuyorum. Atıkların Ülkeye gelmesi ihtiyaçtır ve bir çok sektörün bu atıklara hammadde olarak ihtiyacı vardır. Bu noktada Önemli olan denetim oluyor. Doğru denetim hem mesleğimize istihdam ihtiyacı oluşturur hem de gelen kaliteli hammadde burada geri dönüşüm sanayii ni (yüksek enerji maliyetine karşın) güçlendirir. OECD UeroSTAT gibi verileri Doktora yapmam sebebiyle takip ediyorum peki siz ordaki verilerin nasıl elde edildiği konusunu araştırdınız mı ? Bu konuların Çevreciliğin altında saklanan bir çok alt konuyu barındırdığını düşünerek ve irdeleyerek Mühendis bakış açısıyla yaklaşmanızı tavsiye ederim.

Ben atık ithalatına karşı değilim ( dengeli ve denetimli olması Devletin sorumluluğunda) İçerde yapılan yanlışları çevre danışmanları, öeevre bakanlık mühendisleri göz yumuyor ( ADANA plastik sektörünü denetleyen var mı yıkama suları ne oluyor, Çorlu bölgesi kumaş boyama firmaların atık suları nerelere gidiyor ?) daha çok konu var ithal atığa hayır diyip çevreci olmak mı istiyorsunuz. Önce ülkede çok uluslu devletrin yer altı su kaynaklarını ve Kirletme parametrelerine nasıl göz yumulduğuna dikkat çekmek gerekir..

Son bir konu bebn AGED 'de çalışmıyorum. Yıllarca çalıştım emek verdim kurum ile ilgili ithamlarınızı bence kaldırın bu konuda varsa bildiğiniz veya öğrenmek istediğiniz konu yazarsınız cevap veririm ama imalı cümleler bir meslektaşıma yakıştıramadım.
 
@serhanmaden biz de denetim noksanlığının ve gelişigüzel atık alımının zararının Türkiye üzerinde etkisini konuştuk zaten . Kesinlikle ülke genelinde danışmanlık firmaları dahil , çsb dahil herkesin eksikliği var . Ama burada söz sahibi ÇŞB'dir. O denetimi sıkı tutarsa danışmanlık firmaları da kafasına göre iş yapamaz. (Hepsi için demiyorum). Ben atıksu konusunda Adana ve civarını iyi gördüm , ne kadar vasat ve içler acısı olduğunu da biliyorum. Arıtma tesisini yapıp sırf çalıştırmıyor idiye 2 firmayı Cimere şikayet ettim. Ama sonuç ne mi oldu ? Cimer cevap yazdı : İlgili birim şu şu tarihlerde denetim yapmış ve herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşılmamıştır, Müdürlüğümüze ve bakanlığımıza iletmiş olduğunuz şikayet için teşekkür ederiz dediler. Çünkü firma biraz güçlü.

AGED 'e gelirsek ben o cümleyi AGED'i araştırmadan yazmam bunu bilin Serhan Bey. AGED'i bir de sizden duymak istedim.
 
@serhanmaden Etik açıdan uygun olmayan ne işler yapılıyor Serhan bey . Bir kuruluşu eleştirmek mi etik olmuyor . Konuyu uzatmamak adına kapatıyorum iyi çalışmalar.
 
Üst