• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Az miktardaki atıksular

E.Onur Özçiçekçi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Mart 2011
Firma
Baştürk Mühendislik Çevre Teknolojileri
Arkadaşlar merhaba.

Az miktarda oluşan atıksuları (5 m3/ay civarı), atıksu arıtma tesisi yapmaksızın yasal bir şekilde nasıl gönderimini yapabiliriz?

Başka bir firmanın atıksu arıtma tesisine verebilir miyiz? ya da belediyelere verilebilir mi? yada toplanıp tehlikeli atık olarak lisanslı firmalara verebilir miyiz? Verebilirsek eğer kodu ne olur? hangi firmalar alır?

Aklımızda birkaç fikir var ancak sizlerinde fikirlerini almak istedim.
 
@CMNet Okuru

Paslanmaz çelik'e asit ile yüzey işlem uygulanıyor. Analizini yaptırdım, krom-nikel-koi-akm başta olmak üzere Tablo 19'un neredeyse hepsi deşarj standartlarının üstünde çıktı.
 
Bu suların arıtıma tabi tutulması gerekir, tehlikeli atık olarak verebileceğinizi sanmıyorum, hiçbir belediye kabul etmez.Ancak aynı alanda calışan arıtması olan bir firmaya anlaşma yaparsanız kabul edebilirler.
 
@E.Onur ÖZÇİÇEKCİ

AAt yapmanıza gerek olmaksızın fosseptikte toplayıp, uygun kriterlerde bir atıksu arıtma tesisi bulup sorunu çözebilirsiniz. Aranızda bir protokol yapın, arıtma kurulu olan firma da gerekli izinlerini alırsa sorun yaşanmaz.
 
@CMNet Okuru

"Uygun kriterlerde" dediğiniz kriterler nelerdir?

Yan parselde atıksu arıtma tesisi olan bir firma var ancak, oraya verebilir miyiz şüpheli. Sonuçta o firma atıksu arıtma tesisi projesini onaylatırken kendi suyuna uygun kriterlerde proje onay yaptırıyor.

Yasal bir dayanağı var mı? ya da daha önceden bir firmada uyguladınız mı?
 
Bu işi yapan firma bir Organize sanayi içinde buluyor olmalı ve büyük organize sanayilerin endüstriyel atıksu arıtma tesisleri olur yada atıksu bir ön arıtmadan geçer. sonra kanalizasyona dahil olur.
Bence çöktürme havuzunda kimyasallar çöktürüldükten sonra üst sıvı kanalizasyona dahil olabilir.
 
@E.Onur ÖZÇİÇEKCİ
Daha önceden bu şekilde bir uygulama için adım atmak istedik ancak firmanın bizlere debi sınırı getirmesi ve maliyet sorunu planlarımızı değiştirdi. Bence il müdürlüğü ile konuşun, sizi yönlendirir.
 
Su kirliliği kontrolü yönetmeliği, Tablo 25, Mahalli Çevre Kurulu Kararı. Bu kriterleri aratın okuyun sonrada İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne danışın...
 
@superjax

OSB'nin arıtması mevcut. Su ve kanalizasyona idaresine ait. Dediğiniz gibi ön arıtma gerekiyor, çöktürmek gerekiyor. Ancak 5 m3/ay gibi az miktardaki bir atıksu için firma yatırım yapmaya yanaşmıyor ki bence haklılar. Öyle ha diyince de çöktürülmüyor çünkü söz konusu olan krom ve nikel. Krom dediğinizin önce düşük pH'ta indirgenmesi, sonra pH'ının arttırılması gerekiyor. KOI, AKM değerleride gerçekten çok yüksek. Havuzlar lazım karıştırıcılar lazım, pompa lazım, pH metresi, basma pompaları vs. vs

@CMNet Okuru

Espiriydi sanırım.

@Arif Öztürk

Bakacağım, teşekkürler.

@Arif Öztürk

Tablo:25'teki parametrelerde kurtarmıyor. Lisanslı firmalara verilebilir mi sizce? Tehlikeli atık lisanslı firmalara? Tabi bir de uygun kod bulmak lazım.
 
Onur Bey, aşağıdaki tabloda yer alan atık kodları sizin atıklarınız için en uygun olan atık kodudur. Yüzey işlemden kaynaklanan bu atık sıvılarınızı aşağıdaki iki koddan biri ile lisanslı geri kazanım/bertaraf firmalarına göndermeniz mümkün. İzmit'te (Sakarya'ya yakın olduğu için) bulunan ve bu kodla atık alımınız gerçekleştirebilecek olan firmalar mevcut.
11
METAL VE DİĞER MALZEMELERİN KİMYASAL YÜZEY İŞLEMİ VE KAPLANMASI İŞLEMLERİNDEN KAYNAKLANAN ATIKLAR; DEMİR DIŞI HİDROMETALURJİ

11 01
Metal ve Diğer Malzemelerin Kimyasal Yüzey İşlemi ve Kaplanmasından Kaynaklanan Atıklar (Örn: Galvanizleme, Çinko Kaplama, Dekapaj, Asitle Sıyırma, Fosfatlama, Alkalin Degradasyonu, Anotlama)

11 01 05*
Sıyırma asitleri (parlatma asitleri)
A
11 01 06*
Başka bir şekilde tanımlanmamış asitler
A
 
Merhaba aynı sorun bendede var sadece koı miktarım 4000 olması gerekirken 5000 çıktı ve bu atıksuyum 6 ayda bir çıkıyor ve 3 m^3 bunun için nasıl bir yol izlemeliyim. Tesisimde paket arıtmada bulunuyor ama kullanılmıyor. 3 m^3 için kullanmak banada mantıklı gelmiyor. Sizce nasıl yol izlemeliyim. Şimdiden teşekkürler. İyi Çalısmalar..
 
ONUR BEY;
ENDÜSTRİYEL ATIKSU DEŞARJ PARAMETLERİNE İSTİNADEN ATIKSUYUNUZU BİRDEN FAZLA SEÇENEKLE ARITAM YOLUNUZA GİDERSİNİZ.
1-MEVCUT TESİSİN BULUNDUĞU YERİN ARITMASI VARSA BAĞLANTI İZNİ İLE(ÖN ARITIM YAPILACAK SKKY TABLO 25 SAĞLANACAK)
2-MEVCUT TESİSİN BULUNDUĞU YERİN ARITMASI YOKSA BAĞLANTI İZNİ+MÇK İLE
3-PROJE DOSYASI(ARITMA) HAZIRLAYARAK EK-1 VEYA EK-2 HANGİSİNE GİRİYORSAN ÇEVRE İZNİ ALARAK
4-OSB İLE VİLANJÖR SÖZLEŞMESİ
5-YAKIN BÖLGELERDE KİMYASAL ATIKSUYU ARITAN ÖZEL ARITMALARA VERİRSİN ANCAK SENDEKİ ÇIKACAK SU ÖZELLİKLERİ TABLOLAR AYNI OLACAK....
EN ÖNEMLİSİ MÜDÜRLÜĞÜN İNSİYATİFİNE KALMIŞ
 
Atıksuları verdiğiniz arıtma Tesisinizin Proje onayı olması gerekiyor ve Atıksuların Transferi sertifikalı atıksu taşıma yapan firmalara yaptırılıp makbuzları ve yapılan protokolleri kayıt altında tutmalısınız. 5 m3/ay atıksu için başka bir onaylı atıksu arıtma tesisi ile anlaşma yapmanız mantıklı olacaktır. iyi çalışmalar.
 
Üst