• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Azot, Fosfor ve sülfat giderimi

tinaneo

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Aralık 2017
Firma
Ctech Europe
Arkadaslar merhaba,

Ingiltere`de bir firmaya azot (500 mg/L) fosfor (1000 mg/L) ve sülfat(1800 mg/L) giderimi icin günlük 950 m3 debide bir atiksu aritma tesisi hazirlamam gerekiyor. Daha önce cok sayida biyolojik aritim tesisi hazirladim ancak hepsi evsel atiklar icindi. Bu seferki proje alüminyum parcalar üreten bir tesis icin olacak ve toksik metal miktari 10 mg/L civarinda. tasarimin temel ilkeleri geregi sizin de fikirlerinize ihtiyac duyuyorum.

Kum tutucu ==> fosfor giderimi icin anaerobik havuz ==> biyolojik aritim ==>> courosel tip havalandirma (nitrat giderimi icin bu proses disinda önerisi olan var mi? bir kere cok yer kapliyor ve bu secenek benim icin son secenek gibi. hic nitrat icin özel absorbanlar (resin) varmis bunlari kullanan oldu mu? ya da baska önerisi olan var mi? ==> (aktif karbon olabilir belki toksik metaller icin??)

Biyolojik ve kimyasal sürecleri (kimyasal cökeltme) birlestirsem mantiksiz mi olur?

Gözden kacirdigim bir nokta var mi sürecle ilgili fikirlerinizi alabilir miyim?
 
Merhaba,

Benim şahsi görüşüm.Biyolojik arıtmanın önüne kimyasal çöktürme koymanız elzem. Kolloidal ve çökelebilir katı maddeler kaynaklı N,P,SO4 ve toksik metalleri büyük oranda giderebilirsiniz.Aksi taktirde bu konsantrasyonlardaki giriş suyu biyolojik arıtmanızı inhibe edecektir.Bir jar testiyle kirletici giderimini tespit edip biyolojik arıtma proseslerinizin tasarımını yaparsınız.Ama konsantrasyonlar oldukça yüksek kimyasal arıtımdan iyi bir verim alamazsanız,konvansiyonel biyolojik arıtma sistemleriyle bu işi çözmeniz zor.Jar testi yapma imkanınız olursa sonuçları paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışırım.

İyi çalışmalar.
 
azot - nitrat icerisindeki , fosfor fosfor olarak ölcüldü. muhtemelen pres sonrasi yikamada deterjandan kaynaklaniyordur diye düsünüyorum.
 
bir de kimyasal cökeltme yaparsam ph degisir ve bu durum sonrasinda atiksuyun aritilacagi biyolojik sistemde problem yaratmaz mi?
 
Merhaba,
Bence bu konsantrasyondaki fosforu biyolojik arıtmayla çözemezsiniz. Boşuna biyo fosfor havuzu koymayın prosese. Fosforu ve sülfatı kimyasal olarak gidermeniz gerekli. Veya sülfat için son çökeltim sonrası reçine ya da filtrasyon türü bir ileri arıtma olabilir.
Ayrıca toksik metal dediğiniz kısımdaki metalin özelliğini de göz önüne alıp 3-4 aşamalı bir kimyasal arıtma düşünmeniz gerekecektir gibi geliyor.

Bu miktardaki azot konsantrasyonu için ise -ki sadece nitrattan gelen azot ölçülmüş- klasik aktif çamur tasarlanırsa yüksek miktarda ve kolay ayrıştırılabilen karbon kaynağına atıksuda ihtiyacınız vardır. Bahsettiğiniz tesiste ise büyük ihtimalle mevcut olmadığından dışardan eklemeniz gerekecektir. Buda hem maliyet anlamında hem de deşarj ve işletme anlamında farklı problemlere yol açabilir.
Bu noktada en mantıklısı MBR kullanmak diye düşünüyorum ama konu biraz daha araştırılmalı.
 
pH değişiminide jar testinden sonra göreceksiniz.Kimyasal çöktürmedeki optimum pH'ın durumuna göre kimyasal çöktürme çıkışı,biyolojik arıtma girişine nötralizasyon ünitesi kurarsanız bir sorun teşkil etmez.
 
Merhabalar.
Aktif karbon veya adsorbent ile metal giderimi fazla maliyetli olur. Kimyasal çöktürme tankı bulunuyorsa, metal giderici özel kimyasallar ile çalışmak daha feasible olacaktır. Biz de çalıştığımız birkaç alüminyum fabrikasında daha önce bu uygulamaları yaptık, adsorbent yerine kimyasal ile giderimin daha uygulanabilir olduğunu gördük.
 
kimyasal aritima karar verdim. fosfor icin ca ile kimyasal cokturme, nitrate icin anion resin ve so4 icin de ca ile calismayi düsünüyorum. sistemin basina da dengeleme koyacagim ve sonrasina ph ayarlamalari icin buffer tank. biyolojik de gercekten cok problem cikacak. calisir calismasina ama cok buyuk bir tesis olmasi gerekecek biyolojik icin. bir de su sicakligi 43 derece o da problem yaratacak.

bu arada herkese cok tesekkur ederim gercekten cok yardinci oldunuz. henüz sistem icin teklif verilecek onumuzdeki ay. arzu ederseniz tüm detaylar netlestiginde sizinle de paylasabilirim.
 
kimyasal cokturme yapilacak (bir onceki entry de yazdigim sekilde) ama suanda teklif verdik sonucu bekliyoruz. birkac ay icerisinde belli olacak. sürecleri laboratuvarda tesis atiksuyu ile denedik, giderim verimi gayet güzel.
 
@tinaneo

Sülfat giderimi için kalsiyumu nasıl kullanabilirim?(pH:9 civarlarında oluyor genelde) KOİ yi sülfat giderimi yapmadan gidermek mümkün mü? Sülfat KOİ giderimini etkiler mi? KOİ ve Sülfat değerleri çok yüksek.
 
@Wtcp

Klorür içeriğide çok yüksek olduğu için galiba tek şansım Ca kullanmak. Hatta klorür o kadar yüksek ki onu bile gidermem gerekiyor KOİ ölçümlerinde hata verdiriyor. Kimyasal arıtma da hem koagülantları hem de Ca'u aynı hızlı karıştırma tankında dozlayabilir miyim? Denedim daha önce böyle birşeyi ve sonuçta taş gibi bir çökelek oluştu.
 
Üst