• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Azot ve fosforun atıksulardaki kaynakları nelerdir?

Sercan Perver

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Kasım 2012
Firma
Öztek Hazır Giyim
başlıktaki konu ile ilgili elinde bilgisi olan var mı acaba ödev teslim etmem gerekiyorda
 
Atıksularda fosforun başlıca kaynakları; insan atığı, evsel ve endüstriyel atıksular ve tarımsal alan deşarjlarıdır [1]. Fosfor; ortofosfat, kondense fosfat ve organik fosfat formunda bulunmaktadır. Atıksuda ortalama toplam fosfor konsantrasyonu 5-20 mg P/l aralığındadır [2].
Fosfor bütün canlı hücreler için gerekli olan bir makronutrienttir. Göllerde alg ve bitkilerin büyümesinde sınırlayıcı nutrienttir. Bakteri ve diğer birçok organizma organik fosfor ve katı fazlı yapıları oluşturmak için ortofosfatları kullanırlar. Adenozin trifosfat (ATP), nükleik asitler (DNA ve RNA) ve hücre membranlarındaki fosfolipitlerin önemli bir bileşenidir. Hem prokaryot hem de ökaryotlarda; fosfor, polifosfat olarak hücre içi volutin granüllerinde depolanabilir.
 
ekli dosyada bir makale var fosfor için yararlı olur die düşünüorum. genel olarak atıksuda azot ve fosfor formlarının neler olduğunu internetten araştırırsınız bu konuda bir çok makale mevcut.
 

Ekli dosyalar

  • 07gurtekin.pdf
    238.1 KB · Görüntüleme: 350
bu kaynakta ileri arıtma ile ilgili bilgiler var. bildiğiniz gibi azot ve fosfor ileri arıtma ile giderilen kirliliklerdir. azot için nitrifikasyon ve denitrifikasyon mekanizmaları azot formunun N2'e dönüşmesini sağlar ve azotu bu şekilde gideririz. nitrifikasyon ve denitrifikasyon mekanizmalarını çok ama çok iyi bilin. hangi pH, sıcaklık ve diğer unsurlarda bakteriler uygun işlev görür bunları iyi analiz etmek lazım ;)
 

Ekli dosyalar

  • bolum06.pdf
    769.6 KB · Görüntüleme: 199
rica ederim ne güzel o zaman :)) ayrıca bu konuları araştırırken nacizane tavsiyem analizlerin nasıl olduğunada iyi bakın ;) azot ve fosfor analizleri nasıl yapılıyor ;)
 
azotun fiziksel ve kimyasal giderim yöntemi ve fosforun fiziksel giderim yöntemlerini bulamadım onlarla ilgili bilginiz var mı onur bey
 
Üst