• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Baca gazı emisyon ölçümü için parametreler nelerdir yardım!

K

kenansen

sektörel bazda baca gazı emisyonu ölçümü için hangi ölçüm parametreleri gerekli? mesela tekstil sektörü için so2, co2, nox ve pm vb...
 
Şimdi kenansen meslektaşım.

Her bir sektör kendi içerisinde farklılık gösterir türdedir. Birinin iş akım şeması diğerine uymaz, farklı prosesler farklı emisyonları ve/veya imisyonları doğurur. Bu yüzden sektör bazında genel olarak ele alırsak yanılırız. Bu yüzden (çok uzun ve okurken ömür tüketmesine rağmen) SKHKKY eklerine bakmanı proseslerinden çıkan kirletici emisyon ve imisyonları buna göre değerlendirmeni tavsiye ederim. Hava ile ilgili diğer yönetmeliklere vb'de bakarsan zaten arkası çorap söküğü gibi geliyor.

Kolay gelsin
 
Merhaba Tekstil sektöründe emisyon ölçüm parametrelerini belirlerken SKHKKY'de Tekstil sektörü başlığı yoktur o nedenle prosese göre emisyon ölçüm parametresi belirlenmektedir; Örnek vererek açıklamak gerekirse;

RAM Ünitesine Ait Bacalarda : Eğer Yakıt kullanılıyorsa (doğalgaz gibi), Yanma Gazları (CO,SO2,NOx) + Toz + VOC bakılır. Eğer üniteler yakıt ile çalışmıyorsa (Toz + VOC) bakılması yeterlidir.

Boya vb kimyasal maddenin kullanılmadığı, yakıtın kullanılmadığı proses bacalarında ise genelde Toz parametresine bakılmaktadır.

Tekstil sektöründe yakıtla çalışan Buhar Kazanları olur. (Doğalgaz ile çalışan bir Buhar Kazanı ise Yanma Gazları + Toz bakılması yeterlidir) Başka bir yakıt kullanılıyor ise SKHKKY Ek.5 A.Birinci Grup Tesislerden yakıt türüne göre emisyon sınır değerleri verilen parametrelere bakılması yeterlidir.

Kolay gelsin.
 
merhaba arkadaşlar;
danışmanlığını yaptığım bir firmanın sadece lehim makinası gibi bir makinayla aleminyum parçasının eritmesi söz konusu, yaklaşık 5 veya 6 saniye kadar az bir duman çıkışı söz konusu...
emisyon ölçümü yapan bir firmayla görüştüm fakat benden parametre listesi istediler, sizce hangi ölçümleri yaptırmam gerekir, bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...
 
Merhaba, öncelikle emisyon ölçümü yapan firmanın böyle bir talepte bulunmasını garipsedim doğrusu, bence siz değil onlar gelip yerinde tespit yapsınlar. Yarın bir denetimde eksiklik bulunursa sorumluluk size kalmasın.
 
parametre sormalarının nedeni , daha önce ölçüm yapıldı ise eski rapordaki parametreleri kullanarak size fiyat teklifi göndermeyi istediklerinden dolayıdır. Anladığım kadarı ile daha önce ölçüm yaptırmamışsınız ve çevre izniniz yok sanırım. Yada yeni baca eklemesi yaptıracaksınız. öncelikle emisyon ölçümü gerekli olup olmadığına dair emin olmalısın bence :) emin olmak için ya çevre şehirciliğe gidip prosesi yetkili kişilere anlat yada çevre izni başvuru sürecinde isen eğer; il uygunluk belgesi alınırken ilgili bölümü gelen denetçilere göster , baca gerekli derler ise davlumbaz vb. yardımı ile önce SKHKKY fiziksel şartları sağlayacak biçimde baca yaptır. ölçüme hazır hale getirdikten sonra bana özelden ulaşve ilgili bölümün proses özetini yolla yada mail at ölçümlerini gerçekleştirelim :)

ölçümler ile ilgili danismanlik@aritsan.com a mail atabilirsin
 
Merhaba TOC analizi ne için yaptırılıyor?
Plastik üretim tesisi için VOC ölçümü gerekecek ancak ortam havalandırma için de VOC yaptırılmalı mı?
 
@ceren123
Merhaba, anladığım kadariyla granul imalati yapiyorsunuz. Ortam havalandirmasindan kastiniz eger isletmenin icerisindeki hava akisi saglaniyirsa ölçüm yapilmasina gerek yok.voc toz ya da kimyasal madde cikisi oldugunda yapilir.
 
@Adalet savascisi

Ölçüm yapılmasına gerek olmayan tek sistem dışardan içeri hava veren sistemdir, bunun dışında dışarıya doğru açılan her bacadan ölçüm yapılması istenir.

Prosesinizde plastik üretimi ve kimyasal kullanım olduğu için muhtemelen havalandırma bacanızdan VOC ölçümü istenecektir, istenmelidir.
 
@Adalet savascisi

Merhaba Ceren Hanım,
TOC (Toplam Organik Karbon),proses gereği uçucu organik bileşik emisyonu çıkması ihtimali bulunan bacalarda gerçekleştirilen bir ölçüm yöntemidir. Fakat size sadece karbon cinsen değer verir, içeriğindeki kimyasalların ne olduğu ile ilgili herhangi bir bilgi edinemezsiniz. Ayrıca Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü yönetmeliği'ne göre ölçüm sonucu 20 mg/Nm3'ten yüksek çıkması durumunda ayrıca VOC ölçümü yaptırmanız gerekecektir. Bu da size ikinci bir masraf olarak yansıtılacaktır.
Plastik üretimine ait bacada ölçüm yaptırmanız zaten zaruri. Prosesinizin bulunduğu alandaki havalandırma bacalarının da olası kaçak emisyon olması durumunda ölçülmesi gerekecektir. Muhtemelen plastik üretiminde kaçak emisyon vardır. Bu yüzden ölçüm yaptırmanız sizin ve işletmenizin yararına olacaktır. Olası İl Müdürlüğü ve/veya bakanlık denetimlerinde sizden bunu talep edeceklerdir. Saygılarımla.
 
Ölçüm sonucu yüksek çıkan VOC değerini düşürmek için ne yapılmalıdır
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ceren123Filtre sistemlerine yönelebilirsiniz. Örneğin Tekirdağ ve Bursa illerinde bulunan MÇK Kararı gereği fikse işlemi yapan Ram makineleri için arayışa geçmiştik. Sulu filtreler bu konuda öneriliyor. Kuru filtrelerin, tekstil faaliyeti için yangın ihtimali nedeniyle sıkıntı çıkartabileceği aşikar. Tabi ki geri kalan yöntemleri araştırarak en uygununu seçmek size kalmış.
 
AAT eğitiminde faydalı olan bir doküman vardı. Onu paylaşıyorum. Islak tip, kuru tip, kimyasal ajanlar vb. çeşitli alternatifler mevcut.
 

Ekli dosyalar

  • AAT - Modül 10-koku.pdf
    10.8 MB · Görüntüleme: 74
Üst