• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Baca Yüksekliği Hesabı (Abak)

Ahmet Doğan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Şubat 2014
Firma
Gizli firma
Arkadaşlar merhaba,

abak hesabı olayını bilen var mı acaba? Doğalgaz kazanına baca tasarımı yapmamız gerekiyor. Yüklenici firma TSE standardına göre baca yapmış ve bu yüksekliği çevre bakanlığı kabul etmiyor abak istiyor (ikisi de halbuki devletin standardı ama yükseklik farkı var)

Abak hesabında en son kısımda Q/S gibi bir değer var. Doğalgaz kazanında bu S değerini ne alacağız bilen var mı acaba?

Herkese iyi çalışmalar :)
 
elinizde hiç emisyon teyit raporu varmı ? orada bu hesabı anlatması lazım.
Eğer yoksa S değerleri CO = 15, SO2 = 0.2, NO=0.15, NO2= 0.15, Toz =0.2 olarak biliyorum
Bunlarla ilgilide Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Ek-4.b.4 / Ek-4.a.2 / Ek-1.b.1 / Ek-1.Tablo 1.2.2 den de yardım alabilirsiniz
 
yönetmelikte var bu değerler de benim anlamadığım şu Q/S hesabını tüm bu değerler için ayrı ayrı mı yapacağız? Mesela CO nun Q değerini bulup 15e bölüp bir baca yüksekliği SO2 için bir baca yüksekliği... bulup sonra bunların en yüksek olanını mı seçeceğim? Bizim kazan daha sıfır devreye alınmadı henüz montaj aşamasında haliyle hiçbir emisyon değeri yok teorik bir hesap yapılabilir tabi
 
İyi günler abak yönteminde topladaki değerleri nasıl buluyoruz yani şöyle diyeyim bulunan değerleri o tabloda nasıl anlyruz sağa sola aşağı kaydırıypruz... Lütfen yardımcı olursanız sevinirim
 
Öncelikle SKHKKY EK-4 ü açın önünüzde bulunsun her baca çapı debisi vs. göre değişmektedir. Burada size lazım olan bilgiler
H' [m] : Abak kullanılarak belirlenen baca yüksekliği,

d [m] : Baca iç çapı veya baca kesiti alanı eşdeğer çapı,

t [oC] : Baca girişindeki atık gazın sıcaklığı,

R [Nm3/h] : Nemsiz durumdaki atık baca gazının normal şartlardaki hacimsel debisi,

Q [kg /h] : Emisyon kaynağından çıkan hava kirletici maddelerin kütlesel debisi,

S : Baca yüksekliği belirlenmesinde kullanılan faktörü (Tablo 4.1, Tablo 4.2’deki S değerleri kullanılacaktır.)

Bu verilerden sonra grafiğin altındaki çap kısmından sağa doğru yatay giderek kendi sıcaklık değerine kadar çizgi çekiyorsunuz.

Daha sonra hacimsel debinide doğru bir dikey çizgi çekip daha sonrasında Q/S oranın bulunduğugu grafiğe tekrardan yatay bir çizği çekip "H" DEĞERİNİ buluyorsunuz. "H" değeri dikkat ediniz 10'dan baslar altında bulunduğu halinde 10 olarak kabul edilir.

VE TOPLAM hesap için J değerlerinin belirlenmesi grafiği kullanılır
[automerge]1566212506[/automerge]
Biraz inceleyip yapmaya çalışın takıldığınız yerlerde yardımcı olmaya çalışayım arkadaşlar :):harika:
 

Ekli dosyalar

  • İzne Tabi Tesislerde Baca Yüksekliği ve Hızının Tespiti.docx
    885.2 KB · Görüntüleme: 239
Arkadaşlar soruyu sormak için başlık bulamadım kusura bakmayın öncelikle;

Sorum şu: Tesisin ısıl güçleri hesaplanırken ısınma amaçlı kullanılan kazanlar hesaba dahil ediliyor muydu?
 
Merhaba, SKHKKY ekinde şu ifade geçmektedir:
Sanayi tesislerinde bulunan ve ısıl güçleri >1 MW olan ısınma amaçlı kullanılan yakma tesisleri emisyon iznine tabi olmamakla birlikte bu Yönetmelikte yer alan emisyon sınır değerlerini sağlayacak şekilde faaliyet göstermek zorundadır. Isıl gücü < 1 MW olan ısınma amaçlı kullanılan yakma tesisleri, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü hakkındaki mevzuatın hüküm ve sınır değerlerine tabidir.
 
Üst