• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

baca yüksekliği hesabı

VolkanC.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2009
Firma
ALD Uluslararası Çevre Yatırımları Müh. Mad. Dan. San. ve Tic. Ltd. Şti.
arkadaşlar hava kirliliği kontrolünde SOx ve NOx gazları için yönetmelikteki sınır değerlerin altına indirilmesi için yapılan baca yüksekliği hesabıyla ilgili elinde not bulunan var mı?
 
@Volkan Azak

bende de aynı sorun var,, yalnız şöyle birşey buldum arkadaşlar,,

2) Orta Ölçekli Tesislerde Asgari Baca Yüksekliği;

Anma ısıl gücü 500 kW ile 1,2 MW arasında bulunan tesislerde bacanın çatı üzerinden itibaren asgari yüksekliği aşağıdaki gibi belirlenir.

2.1.Eğik Çatı;

Düz veya eğim açısı 200'nin altında olan eğik çatılarda baca yüksekliği, çatı eğimini 200 kabul ederek hesaplanan eğik çatının en yüksek noktasından itibaren en az 1,5 m'den daha fazla olarak tespit edilir.

2.2.Düz Çatı

Bacanın yüksekliği çatının en yüksek noktasından itibaren en az 2 m olmalıdır.

bizim şirket bu sınıfta ve çatı eğimli ama baca boylarının ne olması gerektiği ile ilgili net bir bilgi yok,,

bu konuda bilgi alabileceğim, danışabileceğim bir yer varmıdır????
 
Isıl değeriniz 1,2 MW altında ise yönetmelikte verilen sınır değerler açık zaten. Çatının en yüksek noktasından ... m yüksek olacak.

Ama anma ısıl gücü 1,2 'den büyükse bu durumda yükseklik Abakla belirlenecek. Abak hesabınız ÇED raporunuz varsa ÇED raporunda yapılmış ve baca boyunuz taahhüt olarak belirtilmiştir zaten. Oradan kontrol edebilirsiniz. Ayrıca Abak hesabı emisyon raporunda laboratuvar tarafından zaten yapılacak.

Elinizde emisyon ölçüm sonuçlarınız varsa, aşağıda özetlemeye çalıştığım şekilde abak hesabını yapabilirsiniz. (Ölçüm sonucunuz yoksa ve bu gün canım sıkılıyor illa abak hesabı yapayım diyorsanız :koptum:, yakma sisteminize uygun şekilde literatürden belirleyeceğiniz faktörlerle emisyon miktarını da hesaplayabilirsiniz. bu şekilde yapacağınız hesap en azından gerekli yüksekliğin sağlanıp sağlanmadığı konusunda bir fikir verecektir.)

Q: Her bir parametre için ayrı ayrı kütlesel debiler,
S: SKHHKY Ek-4’de yer alan faktörler (03.07.2009 dan önce kurulanlar tesisler için Tablo 4.2 sonra kurulanlar (yeni) tesisler için Tablo 4.1 )

* Buradaki tesis “işletme” değildir. Hesabı yapılan yakma tesisidir.

Her bir parametre için Q/S değerleri hesaplanır. En büyük Q/S dikkate alınarak
  1. (Abağın sol altında bulunan bölümden) Abakta baca çapı (metre cinsinden) ve baca gazı sıcaklığının (°C) kesiştiği yerden, yukarı doğru dik çıkılarak bacanın hacimsel debi değeri ile kesiştirilir.
  2. Kesişim noktasından sağa doğru gidilerek hesaplanan Q/S değeri ile kesiştirilir. Kesişim noktasından aşağı doğru dik inildiğinde Hı değerine ulaşılır.
* Hacimsel debi Q/S değerini kesmez ise (değerlerin küçük olması nedeniyle bu durum oluşabilir) baca yüksekliği en az tabandan 10, çatıdan 3 metre olmalıdır. (J düzeltmesi gerekmesi halinde J düzeltmesi ayrıca ilave edilir.)

3. Baca etrafındaki 10*Hı yarıçapındaki alanın arazi veya bina yüksekliklerine (imar planında belirtilen) göre ortalama Jı değeri (tesis zemin yüksekliğine göre) belirlenir.
4. Jı/ Hı değerleri grafikte J/ Jı ile kesiştirilir.
5. Bulunan J/ Jı değerinden J değeri hesaplanır.
6. Sonuç olarak Hı+J = H değeri bulunarak Abak hesabı tamamlanmış olur.

Kolay gelsin.
 
Bu bahsettiğiniz konularla ilgili sayısal sorular varsa yollayabilir misiniz ?Sınava çalışıyorum elimde soru örneği yok maalesef :/
 
geçenlerde baca yüksekliğinin çok olduğunu, uygun yüksekliğin kendi yaptıkları olduğunu beyan eden bir dilekçe görmüştüm formda, bulamıyorum şimdi,,
rüzgar yönü, hesabı, olması gereken max. yükseklik falan gibi şeyler vardı,,
nerdedir bu dilekçe? bilen varmı?
olmazsa bizde bu hesaplamaları yaptıralım diyoruz,,,
 
Üst