• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

baca yüksekliği

s_meyra

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Mart 2011
mrb arkadaşlar,çalıştığım tesisin bacaları tesisin yan tarafında bunları tesisin üstüne almamız gerekli, bacanın yüksekliği ne kadar olmalı?birde filtremizin bir tanesi tesis dışında bunun için ne yapmam lazım?
 
Ben bazen burada sorulan sorulara şaşırıyorum. Ya siz Çevre Mühendisliiği okumadınız, ya da okuduğunuz okulda bir sorun var. Biraz mantık, biraz ilgili kaynakları sorgulama yoluna gidilerek bu tip ve buna benzer konuların üzerinden gelinebilecekken, doğrudan cevap istemek garip. Üstelik, orada mühendis olan sizsiniz ve orası sizin tesisiniz. Tesis ile ilgili biligileriniz olmadan bu sorunun cevabı da bulunamaz. Biraz düşünün, biraz kafa yorun arkadaşlar. Siz mühendissiniz !
 
1) Küçük Ölçekli Tesislerde Asgari Baca Yüksekliği;

Anma ısıl gücü 500 kW'ın altında olan tesislerde bacanın çatı üzerinden itibaren asgari yüksekliği aşağıdaki gibi belirlenir.

1.1. Eğik Çatı;

Baca yüksekliği, çatının en yüksek noktasından en az 0,5 m daha yüksek olmalıdır. Anma ısıl gücü 500 kW'ın altında olan tesislerde baca çatının tepe noktasına çok yakın değilse, çatı tabanından en az 1 m yüksekliğinde olmalıdır.

1.2. Düz Çatı;

Baca yüksekliği, çatının en yüksek noktasından itibaren en az 1,5 m olmalıdır. Ancak, tesisin anma ısıl gücü 50 kW'ın altındaysa bu yükseklik bir metre olabilir.

2) Orta Ölçekli Tesislerde Asgari Baca Yüksekliği;

Anma ısıl gücü 500 kW ile 1,2 MW arasında bulunan tesislerde bacanın çatı üzerinden itibaren asgari yüksekliği aşağıdaki gibi belirlenir.

2.1.Eğik Çatı;

Düz veya eğim açısı 200'nin altında olan eğik çatılarda baca yüksekliği, çatı eğimini 200 kabul ederek hesaplanan eğik çatının en yüksek noktasından itibaren en az 1,5 m'den daha fazla olarak tespit edilir.

2.2.Düz Çatı

Bacanın yüksekliği çatının en yüksek noktasından itibaren en az 2 m olmalıdır.

3) Büyük Ölçekli Tesislerde Asgari Baca Yüksekliği

Anma ısıl gücü 1,2 MW ve üzerinde olan tesislerde baca yüksekliği aşağıda verilen esaslara göre ve Abak kullanılarak belirlenir. Abaktan hacimsel debi değerinin (R), Q/S (kg/saat) değerini kesmediği ve abaktan baca yüksekliğinin belirlenemediği durumlarda, tesis etki alanında engebeli arazi veya mevcut ya da yapımı öngörülen bina ve yükseltiler bulunmuyorsa (J' değeri sıfır olarak belirlenmişse) fiili baca yüksekliğinin tabandan en az 10 m ve çatı üstünden yüksekliği ise en az 3 m olması yeterlidir. J' değeri sıfırdan farklı ise H' 10 alınır ve Abak kullanılarak baca yüksekliği belirlenir.

Çatı eğimi 200'ün altında ise baca yüksekliği hesabı çatı yüksekliği 200'lik eğim kabul edilerek yapılır.

Baca yüksekliğinin belirlenmesinde Abak kullanımı esastır. Baca yüksekliği hesabında Environmental Computing & Consulting Inc. Tarafından Alman Hava Yönetmeliği (TALUFT) ile VDI 3781 standardı doğrultusunda geliştirilen PK 3781 programı referans bilgi olarak kullanılabilir.

Benzer tür emisyon yayan ve yaklaşık aynı yükseklikteki bacalar arasındaki yatay mesafe, baca yüksekliğinin 1,4 katından az ise ve emisyonların birbiri üzerine binmemesi için farklı yüksekliklerde baca kullanılması zorunlu görülmüyorsa; yeni tesislerde tek baca kullanılır. Bu paragrafta yukarıda belirlenen baca yüksekliği kullanılması halinde bu Yönetmelik Ek-2 de belirtilen Toplam Kirlenme Değeri (TKD) ve Ek-2 de öngörülen hava kalitesi sınır değerini aşıyorsa ilk önce emisyon değerinin düşürülmesine çalışılır. Bu ekonomik veya teknolojik olarak mümkün değilse, baca yükseltilerek hava kalitesi sınır değerinin aşılması önlenir.
 
Arkadaşlar Anma ısıl gücü 1.2'den yüksek olan durumda: Baca yükseliği tabandan ...m vs. olarak olmalı deniliyor.

Sorum: 4 katlı binada proses 2. katta olsun. ve bacaların çıkışı da bu kattan sağlanmaktadır. bacanın tabandan yüksekliği derken 2. kattan en üst noktaya olan yüksekliği mi yoksa giriş katından (yerden) olan yüksekliğimi?
Şu şekilde bir durumda olabilir, zemin katta yine bir makine ve baca çıkışı makinenin yanından, üzerinde vb. olsun. yine tabandan baca yüksekliği dediğinde, makineye bağlantı noktasından en üst noktaya olan uzaklık mı? yoksa yerden en üst noktaya olan uzaklı mı alınır? teşekkürler.

Ekte basitce çizdim.​
 

Ekli dosyalar

  • 4.docx
    29 KB · Görüntüleme: 385
Ahmet Bey sorunuzun üzerinden uzun zaman geçmiş belki cevap almışsınızdır ama yinede bilgi olması açısından cevap verelim. Anma ısıl gücü 1,2 MW'dan büyük olan tesisler için bacanın 2'nci kattan mı, bağlantı noktasından mı şu kadar uzun olmalı diye bir durum söz konusu değil. tesise ait bacanın boyu zaten bellidir.Zeminden yüksekliği değil bacanın kendi boyu önemli olan. Anma ısıl gücü 1,2 MW' dan büyük tesisler için ABAK hesabı denilen bir hesap vardır. Bu hesaptan yararlanılarak baca boyu tespit edilir. Abak hesabı yaparsanız göreceksiniz ki en iyi durumda bacanın kendi boyunun yüksekliği en az 13 metre olması gerekiyor.
 
Üst